26 gener, 2022
Notícia

I si elles no estigueren. Cartografia sonora de les cures en el territori valencià

Sessió d’escolta col·lectiva de “Voces que cuidan”, projecte en residència al programa "Cultura Resident" (CMCV), amb l’objectiu de recollir i arxivar el relat oral de les treballadores professionals de la llar, neteja i cures.

En aquesta trobada al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) es vol proposar una sessió d’escolta oberta que permeti activar els testimonis des de la col·lectivitat, on poder atendre i entendre allò que ens expliquen les treballadores de la llar, neteja i cures. I si elles no estigueren. Cartografia sonora de les cures en el territori valencià és una proposta organitzada per Voces que cuidan (Santiago Fernández Honrubia i Elena Sanmartín), projecte en residència a Cultura Resident, programa de residències de creació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), dins de la convocatòria Residències de Mediació cultural 2021 (Setembre-març 2022).

 

Aquesta cartografia sonora s’articula mitjançant la trobada i la conversa, la capacitat de parla i escolta, al voltant d’un grup de dones que es dediquen o s’han dedicat al treball de cures, llar i neteja. Aquest grup motor està formant-se i treballant amb continuïtat des de setembre fins a febrer mitjançant diferents activitats: tallers d’enregistrament de podcast/ràdio, sessions de conversa i creació artística, formacions legals i jurídiques en l’àmbit laboral, etc.

 

Els arxius generats (accessibles a Spotify i iVoox) s’estructura en conversatoris (converses amb col·lectius i associacions pels drets de les treballadores professionals de la llar, neteja i cures), testimonis individuals (registres individuals d’històries de vida), testimonis familiars (converses entre treballadores i els seus familiars) i formació (tallers i formacions d’interès per a aquestes treballadores).

 

 

Voces que cuidan

 

Un archivo sonoro de las trabajadoras del hogar y los cuidados

 

Projecte artístic i de mediació cultural que, allunyant-se del relat predominant de la història, té com a objectiu visibilitzar i posar en valor tot el treball professional realitzat entorn de les cures, i arxivar les lluites i demandes que les seves treballadores porten reivindicant des de fa anys.

 

Amb la veu com a fil conductor, aquesta proposta vol preservar i practicar la tradició i transmissió oral i, mitjançant l’oralitat, reivindicar la necessitat de millorar la nostra capacitat d’escolta com a ciutadanxs. Per això, aquesta narració que s’ha generat a partir de diferents experiències col·lectives i de manera comunitària, s’arxiva en càpsules sonores a la web del projecte, realitzada amb l’alumnat de la Universitat Politècnica de València i concebuda com un espai virtual on testimonis, lluites i demandes es posen en diàleg.

 

 

Dates: 29 de gener. De 19:00h a 20:00h
Centre del Carme Cultura Contemporània (Sala Goerlich II). Museu, 2. 46003 València
Organitza: Voces que cuidan (Santiago Fernández Honrubia i Elena Sanmartín)
En el marc de: Cultura Resident (Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana)
Més informació i inscripcions: consorcimuseus/centre-del-carmen/sessio-descolta-collectiva-i-si-elles-no-estigueren

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre la intersecció entre art, cultura i cures

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.