13 octubre, 2021
Notícia

Ikuspuntuak. Gorputzak I-VIII

Proposta del Museo de Bellas Artes de Bilbao juntament amb la cineasta Tamara García Iglesias per fomentar la interpretació lliure i subjectiva de la col·lecció del museu amb una primera entrega des de la perspectiva de gènere.

Ikuspuntuak (punts de vista) es presenta com una experiència audiovisual ideada per la cineasta Tamara García Iglesias i el Departament d’Educació i Acció Cultural del Museo de Bellas Artes de Bilbao per enriquir el discurs tradicional al voltant de la seva col·lecció i desmuntar els codis habituals amb una narrativa directa i subjectiva. Aquesta primera entrega del projecte es concreta en 8 peces audiovisuals breus dirigides por la cineasta on 16 dones reflexionen, segons els seus bagatges culturals i socials molt diversos, sobre 8 pintures de la col·lecció del museu, també protagonitzades per dones.

 

Des de la creativitat, l’activisme o la ciència, les veus de Miriam Ocariz (creadora) i Karmele Jaio (escriptora), d’Izaskun Landaida (directora d’Emakunde, Instituto Vasco de la Mujer) i Marta Macho-Stadler (professora universitària de la UPV/EHU), entre d’altres, intervenen juntament amb altres veus convidades com la de Trinidad Jiménez (mediadora intercultural d’AMUGE, Asociación de Mujeres Gitanas de Euskadi) o Loola Medicci (dona trans). Cada proposta té, a més, una narració pròpia, que en unes ocasions és poètica i sensorial i en unes altres, un revulsiu per a les emocions i les idees. Els 8 capítols de Gorputzak (cossos) proposen al públic el desafiament d’eliminar barreres i transformar la seva experiència al museu en un exercici de contemplació i interpretació de les obres d’art per produir altres narratives.

 

Mª Victoria Antoñanzas i César Ochoa, del Departament d’Educació del museu, han seleccionat les obres de la proposta, que s’exposaran a la sala BBK al costat del seu corresponent audiovisual: Festín burlesco (Jan Mandijn), El rapto de Europa (Martin de Vos), Maternidad (Ángel Larroque), Retrato de la condesa Mathieu de Noailles (Ignacio Zuloaga), Mujeres de la vida (José Gutiérrez Solana), Femme nue lisant (Robert Delaunay), Las tres Gracias (Antonio Saura) i The hispanist [Nissa Torrents] (R.B. Kitaj).

 

A més de la visita presencial a la sala BBK del museu, Ikuspuntuak es podrà visitar com a exposició digital al seu canal de YouTube. D’altra banda, la professora d’art en Escoles d’Empoderament per a les dones i especialista en Igualtat, Alicia García Santos, dirigirà 8 xerrades-col·loqui per reflexionar des de la perspectiva de gènere sobre la presència de les dones a l’art: el seu rol com a creadores, el paper de l’art fet per homes en la seva objetualització o allò femení en temes com la prostitució o la maternitat.

 


 

Dates: Del 6 d’octubre del 2021 al 27 de maig del 2022
Sala BBK Museo de Bellas Artes de Bilbao (Museo Plaza 2. 48009 Bilbao) i al canal de YouTube del museu

 

Organitza: Departament d’Educació i Acció Cultural (Museo de Bellas Artes de Bilbao)

 

A càrrec de: Tamara García Iglesias/Direcció; Mª Victoria Antoñanzas y César Ochoa (Departament d’Educació. Museo de Bellas Artes de Bilbao)/Coordinació; Marga Altolaguirre/Veu; Alicia García Santos/Direcció xerrades-col·loqui

 

Participa: Loola Medicci (dona trans), Amparo Badiola (artista), Norma Vázquez (psicòloga i activista feminista), Isabel Herguera (cineasta), Blanca Arrieta (coreògrafa i performer), Tania de Sousa (cantant), Elsa Fuente Do-Rosario (coordinadora UNICEF Comité País Vasco), Trinidad Jiménez (mediadora intercultural de AMUGE), Laura Sam (spoken word, artista) Aizpea Ohianeder (cuinera), Higi Vandis (il·lustradora) Soraya García (model artística), Miriam Ocariz (creadora), Karmele Jaio (escriptora), Izaskun Landaida (directora d’Emakunde) i Marta Macho-Stadler (professora universitària a UPV/EHU)/Veus convidades

 

Més informació: museobilbao.com/exposiciones/ikuspuntuak

 

 

 

#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes amb perspectiva de gènere des de l’institució cultural

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.