11 novembre, 2022
Notícia

Inclusió social en les Arts Escèniques i la Música | Jornades 14ª edició

Aquesta 14ª edició, celebrada a València sota el lema la creació com a impuls de la transformació social, atorga una major visibilitat i espai a la música com a instrument democratitzador juntament amb les arts escèniques.

Impulsades per l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM) i el Institut Valencià de Cultura (IVC), entre altres institucions organitzadores, aquestes jornades es presenten com a un projecte estatal que desplega una extensa programació sobre creació i transformació social amb comunicacions de projectes, ponències, conversatoris, tallers i espectacles inclusius. Des de la convicció expressada pel sector que les arts escèniques i la música són i han de ser instruments democratitzadors, de transformació social i reflexió, avançant cap a una cultura 100% inclusiva.

 

Aquesta nova edició amplia la denominació tradicional de les Jornades, que passen a denominar-se Jornades sobre Inclusió Social i Educació en les Arts Escèniques i la Música, per adonar una major visibilitat i espai a la música i subratllar la seva importància dins de la programació.

 

Sota la premissa que la participació ciutadana en les arts és un dret humà més i que el seu foment per part de les Institucions ha de ser promogut, juntament amb l’INAEM i l’IVC, l’organització de les Jornades s’ha conformat per les següents institucions: l’Ajuntament de Múrcia, l’Agencia Andaluza de Instituciones Culturales de la Junta de Andalucía i la Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública, amb la col·laboració de la Diputació de València, el British Council i Casa Asia.

 

El lema de les Jornades, articulat entorn de la creació com a impuls per a la transformació social, vol ressaltar el treball que entitats i artistes que pertanyen a col·lectius minoritzats estan realitzant per millorar la inclusió a les seves comunitats. Reflexionar sobre les accions que s’estan implementant i buscar sinergies per impulsar els seus projectes i accelerar la participació i inclusió a la vida cultural.

 

A més de les comunicacions dels 8 projectes seleccionats a partir d’una convocatòria oberta, la programació d’aquesta edició ha inclòs ponències com la inaugural a càrrec de Paraorchestra, que també ha organitzat un taller en format de guia pràctica per a la formació d’una orquestra inclusiva. Els conversatoris s’han dedicat, per exemple, a dibuixar un mapatge de la inclusió mitjançant una comparativa en tres països, amb el Regne Unit i l’Uruguai, o a projectes artístics en contextos sanitaris, sobre alguns dels quals ja hem parlat a Polièdrica, com Cultura en Vena o el projecte de la UCI Pediàtrica de l’Hospital Virgen de Candelaria de Tenerife (Concomitentes), organitzadors d’un altre dels tallers de les jornades sobre mediació més enllà del museu.

 

 

Projectes presentats

 

Fins a 8 projectes, seleccionats per convocatòria, han fet les seves comunicacions en aquesta 14ª edició de les Jornades sobre Inclusió social en les Arts Escèniques i la Música com a exemple que la pràctica artística transforma. Els projectes presentats han estat: “¡Miráme de nuevo!” (Sinespacio Teatro, Madrid), Còmic en Viu (Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Barcelona), “La función va a empezar: enciendan sus móviles” (el aedo, Cadis), “Encontre de Circ Social del Mediterrani” (Mostra Viva del Mediterrani, València), Musikene (Guipúscoa), Sargantana Circ Inclusiu (València), “Teatro para Abrazar” (La Joven, Madrid)  i “Transformando entre bambalinas” (Associació Alfa i ESAD Múrcia, Múrcia).

 

 

Dates: Del 7 al 9 de novembre
Teatre Rialto (seu principal), Teatre Principal i Palau de les Arts de València
Organitza: Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música (INAEM), Institut Valencià de Cultura, Ayuntamiento de Murcia, Agencia Andaluza de Instituciones Culturales (Junta de Andalucía) i Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública
Col·labora: Diputació de València, British Council i Casa Asia
Més informació: inclusioninaem.mcu.es/jornada/2022

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb arts escèniques i cultura inclusiva i arts escèniques i transformació social


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.