15 novembre, 2021
Notícia

Innovación desde el Museo. Ensayos sobre emergencia cultural

Primer títol de la nova col·lecció de pensament contemporani del CCCC (València) on s'aborda la resposta del museu a la crisi de la Covid-19.

Amb aquest llibre, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana inicia la seva nova línia editorial per convidar a pensar el museu o el centre d’art contextualitzat en un procés continu de transformació de les consciències, les ciutats i les societats. Amb intenció d’aportar eines a un sector, el cultural, tan castigat com resilient. I el primer pas ha estat aquesta publicació sobre innovació que, a tall de full de ruta, recorre les iniciatives del CCCC per acostar la cultura a la ciutadania en una situació límit com la que va suposar el confinament per la pandèmia de la Covid-19 i la desescalada cap a una nova normalitat. Un moment en el qual la cultura va demostrar la seva capacitat de transformació social, activant nous ressorts des del museu en els quals les noves tecnologies han jugat un paper clau.

 

El llibre, sota la coordinació de Marisol Salanova (crítica d’art i comissària d’exposicions) i José Luis Pérez Pont (director del Consorci de Museus i del CCCC), convoca una sèrie de veus expertes per tractar sobre les oportunitats per al canvi que la crisi sanitària provocada pel coronavirus des de març de 2020 ha suposat per a les institucions culturals. Què fer quan museus i centres d’art es veuen obligats a tancar i, sense la presència del públic, reorientar la seva activitat a través de nous mitjans? La publicació recull 20 articles on els i les autorxs especialistes expressen perspectives sobre el museu i el centre d’art com alguna cosa més que una plataforma de continguts, presentant-te’l en nous formats, amb horitzontalitat i proximitat.

 

La Covid-19 va obligar a repensar estratègies i generar continguts adaptats al confinament i a la posterior desescalada. Aquest llibre tracta de diferents aspectes relacionats amb aquesta problemàtica: els vincles entre museu i sostenibilitat, cinema, arquitectura, residències artístiques, domesticitat del centre d’art com a lloc quotidià per al pensament, les cures, la infància, les famílies diverses, l’espai per a amplificar la veu de col·lectius en risc d’exclusió com a lloc segur i, especialment, les narratives transmèdia. Si la hibridació entre allò presencial i allò virtual ha arribat per quedar-se, com ajuda això a la democratització cultural?

 


 

Data de publicació: 2021
El llibre es va presentar el 8 de novembre
Publica: CCCC (Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana)
A càrrec de: Marisol Salanova i José Luis Pérez Pont/Coordinació
Col·labora: María Acaso, Carmen Buelohá, Paula Cabaleiro, Jorge Carrión, Florencia Claes, Mario Colleoni, Jordi Costa, Marilena de Chiara, Luis Deltell, Blanca de la Torre, Rocío de la Villa, Fernando Gómez de la Cuesta, Semíramis González, Ignacio Granero, María Llopis, Pati Núñez, Regina Pérez Castillo, José Luis Pérez Pont, Magda Polo i Marisol Salanova/Autorxs
Més informació: consorcimuseus/llibre-innovacion-desde-el-museo-ensayos-sobre-emergencia-cultural

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més documents sobre innovació i pràctiques artístiques

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.