25 gener, 2022
Notícia

Innovación pública y social entrelazadas para construir un futuro común

Aquesta recerca d'Encarna Hernández (Fundació Novagob) és una de les tres realitzades en el marc de Bherria (Govern Basc) durant el 2021 entorn de projectes que han construït respostes comunitàries en situacions d'emergència des de la iniciativa ciutadana i la col·laboració públicosocial.

La irrupció de la pandèmia va propiciar processos de col·laboració dels quals extreure diferents aprenentatges. El seu impacte en el públic, les formes i els espais de col·laboració, o la continuïtat de les experiències són algunes de les claus de la recerca realitzada per Encarna Hernández, llicenciada en Periodisme, doctora en Ciència Política i Administració Pública, i directora de la Fundació Novagob, una comunitat iberoamericana oberta, conformada per més de 16.000 professionals que comparteixen coneixement en les diverses àrees de la gestió pública.

 

Les 5 experiències investigades en aquest estudi com a bones pràctiques (o pràctiques significatives) de col·laboració entre ciutadania i administració pública són:

 

Frena la Curva

Aragó

Iniciativa d’innovació social i resiliència cívica impulsada pel LAAAB del Govern d’Aragó i que conforma en poques hores una xarxa de col·laboració públicoprivada que s’anticipa a l’ona de solidaritat que es preveu sorgirà amb la declaració de l’Estat d’Alarma i la canalitza a través de diferents accions en línia.

Xarxa Ciutadana

Granollers, Barcelona

Plataforma digital de l’Ajuntament de Granollers per donar visibilitat i recopilar les iniciatives ciutadanes que sorgeixen durant el període de confinament, donant-los al seu torn l’acompanyament necessari.

Comunidad

La Laguna, Tenerife

Projecte d’intervenció als districtes del municipi de La Laguna des de l’Ajuntament de San Cristobal en col·laboració amb la Universitat de La Laguna per fer front a la crisi socioeconòmica derivada de la Covid-19 mitjançant l’aprofundiment en el teixit comunitari, tot i promovent la seva consolidació a llarg termini.

Retos 2021 Administración Innovadora

Espanya

Iniciativa de cocreació i intel·ligència col·lectiva desenvolupada des de la comunitat NovaGob en la qual principalment personal empleat del Sector Públic col·labora per identificar, prioritzar i debatre sobre els reptes de l’Administració a partir del desconfinament.

Your city, our future

Bristol, Regne Unit

Procés participatiu desenvolupat per l’Ajuntament de Bristol a través de diverses iniciatives, inclosa una Assemblea deliberativa, per recaptar l’opinió de la ciutadania sobre el futur pla de recuperació arran de la Covid-19.

 

L’anàlisi d’aquestes 5 experiències ha deixat 5 conclusions principals per orientar la col·laboració públicosocial més enllà de l’emergència:

 

Tecnologia digital: El seu ús massiu presenta oportunitats i reptes.
Ecosistemes d’innovació oberta: Juguen un paper important connectant les esferes pública i social.
Institucions i persones que basteixen ponts: Dins d’aquest ecosistema són clau persones i institucions capaces no només de liderar, sinó de sumar i bastir ponts.
Col·laboració en xarxa: Metodologia òptima en els processos d’innovació oberta.
Intel·ligència col·lectiva: El seu valor per afrontar reptes comuns.

 

Aquesta recerca es va presentar l’octubre de 2021 en una jornada de treball per prototipar una resposta de col·laboració públicoprivada davant un escenari d’emergència, com el generat per la Covid-19, dins de les trobades obertes organitzades per Bherria, espai per a l’impuls de la col·laboració públicosocial del Govern Basc. A la jornada Bherria Topaketa 2021 s’hi van presentar dos estudis més: Cómo generar marcos de colaboración con tramas comunitarias desde la Administración Pública (a càrrec de Laura Forné i Mauro Castro, ambdós membres de La Hidra) i Hacia un común de los cuidados y la salud mental: claves desde la colaboración público social (realitzat per Iñaki García, coordinador d’Erain).

 


 

Data de publicació: 2021
Publica: Bherria (Govern Basc)
A càrrec de: Encarna Hernández (Fundació Novagob)/Autora de l’estudi
Participa: Vicente Zapata (Universitat de La Laguna), Raúl Oliván y Carlos Oliván Villobas (LAAAB, Govern d’Aragó), Rosa Andreu (Ajuntament de Granollers) i Javier Arteaga (Ajuntament d’Alcobendas)
Més informació i accés a la publicació: bherria/innovacion-publica-y-social-entrelazadas-para-construir-un-futuro-comun

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre innovació social des de l’àmbit institucional

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.