1 desembre, 2021
Notícia

Itinerancias: Creando comunidades patrimoniales. Formación para agentes culturales en el medio rural

Proposta formativa de La Ortiga Colectiva per a agents culturals establerts al medi rural que treballin sobre Patrimoni Cultural i organitzada en 5 sessions per diferents punts del territori espanyol i fora d'ell.

La Ortiga Colectiva proposa aquest cicle formatiu de 5 sessions en format mixt, presencial i online, que es desenvolupa a partir d’una sèrie de trobades a Euskadi, Cantàbria, Astúries i Galícia, oferint una formació conjunta i progressiva (teòrica i pràctica), basada en un programa de dinàmiques participatives, eines compartides, experimentació de processos i intercanvi d’experiències.

 

Les trobades estan dirigides a agents culturals i estudiants de grau i postgrau que treballin (o pretenguin treballar) al medi rural dins de l’àmbit del Patrimoni Cultural. L’assistència també està oberta per a aquelles persones d’altres sectors l’activitat dels quals estigui directament relacionada amb el Patrimoni Cultural: canvi climàtic, repte demogràfic, sanitat, turisme, educació, etc.

 

A més de l’equip de La Ortiga Colectiva, com a facilitadorxs de la formació es compta amb experts en Patrimoni Cultural, procedents d’empreses privades i d’institucions públiques (universitat, diputacions, govern autonòmic), amb àmplia experiència en projectes i gestió cultural i coneixement en sectors complementaris.

 

Sessió 1: Occitanie Aveyron Lot


Convenció de Faro 2005 i Itineraris Culturals del Consell d’Europa com a oportunitats professionals per als i les agents culturals

Col·labora: Derrière l´Hublot (Projecte artístic i cultural de territori entre el sud-est de França i la Vall d’Aran)

 

Ponents: Julia Steiner (Responsable de desenvolupament i cooperació de Derrière Le Hublot. Amb formació en gestió de projectes artístics i culturals) i Alex Ibáñez (Professor Titular a la Universidad del País Vasco. Especialista en Educació Patrimonial)

Sessió 2: Euskadi


Convenció de Faro, Cohesió Territorial i Innovació Social. Com treballar des de l’accessibilitat universal i la inclusió: el cas de les jornades europees de patrimoni a Bizkaia

Col·labora: Bizkaikoa. Diputació Foral de Bizkaia

 

Ponents: Ángel Portolés (Gestor cultural i coordinador de la xarxa de comunitats patrimonials del projecte Patrimoni – PEU) i María Montesino (Sociòloga i investigadora independent)

Sessió 3: Cantàbria


Dones, Cultura i Noves Ruralitats

Ponents: María Montesino, Encarna Lago (Gerent Rede Museística Provincial de Lugo) i Toñi de la Iglesia (Directora de La Ortiga Colectiva)

Sessió 4: Astúries


De la teoria a la pràctica. Comunitats Patrimonials: dinàmiques i eines

Col·labora: Ecomuséu La Ponte

 

Imparteixen els tallers: Jesús Fernández (Director del Ecomuséu La Ponte. Arqueòleg i doctor en Història per la Universidad de Oviedo), Sabah Walid i Juanjo Pulido (UNDERGROUND Arqueología Patrimonio & Gente. Coordinadors del Congreso SOPA)

Sessió 5: Galícia


De la teoria a la pràctica: Documentació i Avaluació. L’Agenda 2030 com a oportunitat per al sector cultural: Integrant els ODS en projectes de Patrimoni Cultural

Col·labora: Vicepresidència Deputación de Lugo. Rede Museística Provincial de Lugo

 

Imparteixen els tallers: Susana Moliner (Grigri Projects), Blanca de la Torre (Comissària especialitzada en art, cultura i sostenibilitat. Comunitat de Coneixement i Pràctica sobre Cultura y Dessenvolupament Sostenible de la Red Española para el Desarrollo Sostenible-REDS) i Marta García Haro (Directora de la REDS)

 

 

La Ortiga Colectiva

 

Associació cultural sense ànim de lucre que realitza la seva activitat a Cantàbria. Editen la revista d’art, literatura i pensament La Ortiga, organitzen tallers itinerants sobre antropologia, arts experimentals i agroecologia, trobades culturals, exposicions i passejades.

 

Els seus contextos de reflexió i gaudi són les ruralitats, l’antropologia, l’agroecologia, les arts, el pensament, la poesia i la literatura. Defensen i contribueixen a generar xarxes de cultura col·laborativa des d’una mirada crítica.

 

 

 

Dates: De novembre del 2021 a febrer del 2022

29/11/21 | 18:00-19:30h | online
20/12/21 | 12:00-13:30h | Museo de la Encartada (Balmaseda, Bizkaia)
11/01/22 | 18:00-19:30h | online
24/01/22 | 10:00h | Concejo de Villanueva de Santo Adriano (Astúries)
16/02/22 | 10:00h | Museo Provincial do Mar (San Cibrao, Galícia)

 

Organitza: La Ortiga Colectiva

 

Participa: Julia Steiner (Derrière l´Hublot), Alex Ibáñez (Universidad del País Vasco), Ángel Portolés (Projecte Patrimoni – PEU), María Montesino, Encarna Lago (Rede Museística Provincial de Lugo) i Toñi de la Iglesia (La Ortiga Colectiva)/Ponents; Jesús Fernández (Ecomuséu La Ponte), Sabah Walid i Juanjo Pulido (UNDERGROUND, Congreso SOPA), Susana Moliner (Grigri Projects), Blanca de la Torre i Marta García Haro (Red Española para el Desarrollo Sostenible-REDS/Facilitadorxs tallers

 

Col·labora: Derrière Le Hublot (Occitània), Bizkaia Bizkaikoa, Foro Aldundia Diputación Foral de Bizkaia, Deputación de Lugo, Rede Museística Provincial de Lugo, La Ponte. Centru d’Investigación i Ecomuséu (Astúries)

 

Suport: Ministerio de Cultura y Deporte (Gobierno de España), La Sociedad (Sociedad Regional Educación, Cultura y Deporte, Gobierno de Cantabria)

 

Més informació i inscripcions: laortigacolectiva/itinerancias

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives al context rural


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.