31 maig, 2021
Notícia

IV Foro Cultura y Ruralidades

El Ministerio de Cultura y Deporte celebra el IV Fòrum Cultura y Ruralidades a Jarandilla de la Vera (Càceres) sota el lema “Ruralitats enfront de la crisi ecològica i climàtica”

El Fòrum Cultura y Ruralidades és un espai de pensament, intercanvi, articulació de propostes i creació de xarxes de col·laboració que s’insereix en el marc del programa Cultura y Ciudadanía del Ministerio de Cultura y Deporte per a la promoció de la participació ciutadana en cultura

 

Des dels seus inicis la Trobada Cultura y Ciudadania ha dispensat una atenció especial als processos i projectes culturals desenvolupats a petits municipis i al medi rural. Per un elemental principi d’atenció a la diversitat cultural i per la singularitat i excel·lència de les pràctiques i projectes que, en número creixent, emergeixen i es consoliden a entorns no urbans. 

 

Aquest fòrum pretén obrir un espai per a la reflexió i el debat sobre el significat i el paper de la cultura al medi rural. Una cultura i uns processos culturals que, més enllà de les tradicionals polítiques d’accés, s’haurien de plantejar com a dispositius clau per a la transformació social i econòmica, el desenvolupament personal i col·lectiu i la millora de la qualitat de vida de les poblacions rurals, també com a element essencial en les estratègies de desenvolupament demogràfic i equilibri territorial.

 

En aquesta quarta edició del Fòrum Cultura i Ruralitats l’eix temàtic és la ruralitat enfront de la crisi ecològica i climàtica, analitzant-se entre d’altres qüestions:

 

> La ruralitat com a mode de vida social, econòmica, ètica i mediambientalment sostenible enfront de l’emergència ecològica 

 

> La inserció del relat de la ruralitat en el pensament ecològic i en el desenvolupament teòric i pràctic de les humanitats i les ciències ambientals 

 

> La importància de les pràctiques culturals i artístiques per a la transformació social i ecològica d’imaginaris i formes de vida, productives i no productives 

 

> La incidència dels processos de transició ecosocial enfront de la crisi demogràfica del medi rural 

 

> Les relacions entre ecologia, ruralitat i feminisme 

 

> Les economies possibles en el medi rural a partir dels recursos endògens, culturals, patrimonials i ecològics 

 

> La ruralitat com a via de resistència davant del col·lapse 

 

Pel que fa al programa, l’esdeveniment inclou:

 

> Projectes nacionals i europeus el marc de treball dels quals enllaça amb les temàtiques enunciades

 

> Diàlegs amb artistes i creadorxs 

 

> Anàlisis de diverses propostes i programes de treball a la Unió Europea 

 

> Tallers

 

> Accions artístiques

 

> Espais de networking i productorxs locals 

 

Aprofundint en la seva vocació socialment transversal i europea, el IV Fòrum Cultura y Ruralidades reuneix a més de 60 participants i veus de tot el país i diverses zones del continent, entre elles les de representants de projectes i iniciatives de les quals ens hem fet ressò a Polièdrica, com ara: 

 

> Gemma Carbó (Museu de la Vida RuralFundació Carulla) que intervé, entre d’altres participants, a l’apartat Sociedad. Pensar el futuro desde las ruralidades: tensiones, disyuntivas y oportunidades frente al reto ecológico.

 

> Tere Badia (Culture Action Europe) que intervé, entre d’altres participants, a l’apartat Europa. Políticas y redes en Europa.

 

> Amparo Moroño (Tècnica de cultura de la Mancomunidad de municipios Valle del Jerte) que intervé, entre d’altres participants, a l’apartat Género. El cuidado del territorio desde una mirada de género [Veure l’entrevista de Sofía de Juan a Amparo Moroño per a Polièdrica al voltant del projecte d’activació cultural comunitària “Habitar el Palacio”].

 

> Alessandro Rancati (Oficina de Disseny de Polítiques per a la Nueva Bauhaus Europea. Comisión Europea) que intervé, entre d’altres participants, a l’apartat Diseño de futuros. Hacia una Nueva Bauhaus Europea: cómo situar lo rural en la reflexión.

 

> Irene GalindoSiro Santos (LaFábrika detodalavida-LFDTV) que intervenen, entre d’altres participants, a l’apartat Proyectos. Transformar los imaginarios, renovar las percepciones.

 

> Augusto ParamioManuel García (Oficines Europa Creativa Cultura i CERV España. Ministerio de Cultura y Deporte) que intervenen, entre d’altres participants, a l’apartat Financiación. Oportunidades de financiación europea para el medio rural: Europa Creativa Cultura y Programa CERV (Ciudadanía, Igualdad, Derechos y Valores).

 


 

Dates: Del 2 al 3 de juny. Amb inscripció prèvia
El fòrum es celebra de manera presencial a Jarandilla de la Vera (Càceres) i es difon en obert en streaming mitjançant el canal Youtube del Ministerio de Cultura y Deporte 
Organitza: Ministerio de Cultura y Deporte
Participa: Gemma Carbó (Museu de la Vida RuralFundació Carulla), Tere Badia (Culture Action Europe), Amparo Moroño (Mancomunidad de municipios Valle del Jerte), Alessandro Rancati (Nueva Bauhaus Europea), Irene Galindo i Siro Santos (LFDTV) o Augusto Paramio i Manuel García (Oficines Europa Creativa Cultura i CERV España. Ministerio de Cultura y Deporte)/Entre els més de 60 participants al Fòrum
Col·labora: Junta de Extremadura i Ajuntament de Jarandilla de la Vera
Més informació, inscripcions i programa: culturayciudadania.culturaydeporte.gob.es

 

 

 

 


#ArchiuViuPolièdrica: Processos i projectes culturals desenvolupats en el medi rural


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.