16 març, 2022
Notícia

IX trobada d'El Cubo Verde, Red de Espacios de Arte en el Campo

Les trobades de la xarxa El Cubo Verde són espais de confluència d'agents i projectes de la cultura a les zones rurals del territori espanyol que, en la seva 9ª edició, tornen a celebrar-se a la Facultat de Belles Arts de la UCM.

Aquestes trobades d’El Cubo Verde, una xarxa que aglutina iniciatives d’art vinculades a entorns rurals, van sorgir com una iniciativa de l’alumnat del Máster en Investigación en Arte y Creación de la Facultat de BBAA de la UCM, que va organitzar una primera trobada d’espais d’art al camp dins de la convocatòria 2015 del programa Acciones Complementarias.

 

La novetat d’aquesta IX Trobada és que inclou, a més de la presentació de projectes i una taula de treball entorn del futur i funcionament de la xarxa, la presentació del projecte Culturarios · Humus de Iniciativas Culturales en el Campo. En aquest treball de recerca de El Cubo Verde sobre la mediació cultural i les pràctiques artístiques a l’entorn rural, realitzat el 2021 amb el suport de la Fundación Daniel y Nina Carasso, s’analitza la diversitat d’imaginaris i els diferents models de gestió de més de 80 projectes del territori nacional. Els resultats es recullen a la publicació Geografías Culturales, on han participat bona part dels projectes i espais integrats a la xarxa, i al documental col·laboratiu Red Difusa.

 

L’equip d’investigadorxs de Culturarios va estar format per Sabah Walid d’Underground Colectiva, Maria Montesino de La Ortiga Colectiva, Lucía Camón de Pueblos en Arte, Irene ZirejaFidel Darias de La Madre Monte, Campo Adentro/Inland, Pol ParrhesiaJorge Gallardo de Bee Time, Lorena Lozano d’Econodos i Alejandro Piccione (coordinador de la recerca i un dels coordinadors de la trobada).

 

 

 

Programa 
Taula rodona

Presentació de projectes

 

Enclave Land Art
Residències artístiques
Ponència de Miguel Mallol (comissari, crític, gestor cultural)

 

Viticultura performativa
Projecte de restauració paisatgística site-specific
Ponència de Lucía Álvarez Borrajo (artista, investigadora, vinyataire)

 

Aguamar. Artivismo para Repensar lo Cotidiano
Ponència de Javier Viana (actor, músic, compositor)

Taula de treball

El Cubo Verde

Arxiu de publicacions + Mapatge de projectes

Presentació
Culturarios

Introducció al projecte de recerca
A càrrec de David G. Ferreiro (Imago Bubo)
/Coordinador general del projecte

 

Presentació de la publicació Geografías Culturales
A càrrec de Virginia López (PACA)
/Coordinadora editorial

 

Presentació i projecció del documental Red Difusa 
A càrrec de Hadriana Casla (artista visual)
/Coordinadora documental 

 

 

El Cubo Verde

 

Xarxa informal que aglutina iniciatives d’art vinculades a entorns rurals, en funcionament des de l’any 2015 i que aglutina ja més de 125 projectes i espais de creació a zones rurals de tot l’estat espanyol.

 

El seu principal objectiu és promoure la trobada i l’intercanvi de coneixements entre les diverses “experiències” d’aquests espais de creació.

 

 

Dates: 18 de març. A partir de les 10:00h
Espai La Trasera i Sala d’Actes. Facultat BBAA (UCM). Pintor el Greco, 2. 28040 Madrid
Organitza: El Cubo Verde
A càrrec de: Coco Moya (artista visual i membre del col·lectiu Menhir) i Alejandro Piccione (coordinador de la recerca del projecte Culturarios)/Coordinació de la trobada
Participa: Miguel Mallol (Enclave Land Art), Lucía Álvarez Borrajo (Viticultura performativa), Javier Viana (Aguamar)/Presentació de projectes; David G. Ferreiro (Imago Bubo), Virginia López (PACA) i Hadriana Casla (artista visual)/Coordinador general, coordinadora editorial i coordinadora documental del projecte Culturarios
En el marc de: Programa Acciones Complementarias 2022 (Vicedeganat de Cultura, Facultat de BBAA, UCM)
Més informació: elcuboverde.org/encuentros

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives al context rural


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.