Joves: actius culturals

Blablabla. Trobada de joves que transformen
Jornades organitzades pel Museu de la Vida Rural (Fundació Carulla) amb la finalitat de generar vincles entre els i les joves participants i els artistes convidats a proposta del jovent de la Conca de Barberà (Tarragona).
El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla organitza aquestes jornades adreçades a joves d’entre 18 i 35 anys amb ganes de canviar les coses mitjançant l’art i la cultura. En aquest marc, s’han programat dinàmiques participatives, xerrades o tallers amb diversos artistes joves per crear un espai de diàleg i intercanvi amb els i les participants.
En quin món vivim? Què ens preocupa? Quin paper hi tenen l’expressió artística i creativa? Totes aquestes preguntes seran la palanca per activar a participants i artistes convidats a partir d’un programa dissenyat amb els noms i propostes aportades pel jovent de la Conca de Barberà (Tarragona):
L’art per transformar-nos i transformar Benvinguda a càrrec de Gemma Carbó (directora del Museu de la Vida Rural) |
Fem un shake? Dinàmica participativa del col·lectiu deSHAKERS, que també convidarà a l’acció creativa amb Possible i imposssible, una experimentació a l’espai públic. |
Muralisme i acció política Xerrada amb l’artista Roc Blackblock sobre el carrer com a espai on es visibilitzen i materialitzen les realitats socials que condicionen la societat. |
Habitar el meu cos Xerrada amb Cinta Tort (Zinteta) sobre l’espai que ocupen les dissidències corporals, com es construeix la pròpia identitat i com s’articula l’imaginari amb el propi cos. La jove artista i mestra del Baix Llobregat també conduirà un taller per experimentar artísticament amb el cos. |
Le tiramos los tejos a Rodrigo Cuevas Xerrada virtual on l’artista, músic i agitador cultural asturià Rodrigo Cuevas explicarà el seu projecte per reconstruir La Benéfica, un antic teatre de poble, i la vessant més emprenedora d’aquest creador que reivindica el món tradicional i el folklore. |
Música amb vinil i teca Amb Connexió Skokiaan de Ràdio Montblanc |
Humor i compromís Tancament amb Angie Rosales de Pallapupas |
Amb aquesta trobada culmina el LAB, un laboratori de pràctiques innovadores en art, cultura i sostenibilitat, impulsat per la Fundació Carulla a l’Espluga de Francolí i que durant els últims sis mesos ha portat diferents activitats artístiques al municipi.
Dates: 10, 11 i 12 de desembre Museu de la Vida Rural. Ctra. de Montblanc, 35. 43440 L’Espluga de Francolí (Tarragona) Organitza: Museu de la Vida Rural (Fundació Carulla) Participa: Roc Blackblock, Zinteta, Rodrigo Cuevas, deSHAKERS, Connexió Skokiaan (Ràdio Montblanc) i Angie Rosales (Pallapupas)/Artistes convidats Més informació: museuvidarural/blablabla |
Antenes. Programació cultural i joves | Trobada professional
Espai de reflexió col·lectiva al voltant de la participació juvenil en la programació cultural gironina en el marc del projecte Antenes, impulsat l’Oficina de Foment de les Arts (Ajuntament de Girona) amb Tramoia i L’Eixida.
Antenes. Connectant amb la cultura és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Girona a través de l’Oficina de Foment de les Arts en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial Indústries Culturals i Creatives (PECT-ICC) de Girona i el seu entorn territorial (Ajuntament de Girona). Desenvolupada per Tramoia Produccions Culturals i L’Eixida, aquesta proposta permet als i les joves viure des de dins com s’organitza la programació d’un esdeveniment cultural.
Per iniciar el projecte, s’ha desenvolupat un estudi al voltant de la participació juvenil a l’oferta cultural de Girona amb contribucions de 135 joves i 28 agents culturals, i amb un recull extens de pràctiques inspiradores.
La trobada serà un espai de reflexió col·lectiva per donar a conèixer els resultats d’Antenes. Estudi de la participació de joves en la programació cultural de Girona, presentat per Joan Gener Barbany (L’Eixida) i Clara Saperas (Tramoia). També per inspirar-se amb altres experiències de participació cultural amb persones joves juntament amb Laia Colell (A Bao A Qu), Anna Bohigas (Stalkers) i Dani Ruiz (Maletas Viejas). S’obrirà un diàleg al voltant de la participació de les persones joves en les programacions culturals, sumant-hi les veus d’Elena Carmona (Directora d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Girona), David Gimbernat (Productor audiovisual, promotor de festivals i docent universitari), Eva Ferré (Festival Z) i Marcela Otarola (Atempo-Arts i Educació). Es parlarà dels elements clau del treball amb persones joves amb l’equip tècnic de L’Estació Espai Jove de Girona i dels interrogants, pistes i reptes de la participació de persones joves en la programació cultural de Girona amb Senén Roy, consultor en polítiques culturals d’acció comunitària.
El projecte
A través d’aquesta iniciativa de l’Oficina de Foment de les Arts de l’Ajuntament de Girona els i les joves d’entre 16 i 25 anys amb interès o implicació en les arts i la cultura poden viure des de dins com s’organitza la programació artística d’un festival o equipament de Girona i el seu entorn.
Com a part del projecte, els i les joves participants poden decidir i comunicar una part de la programació, programar els grups, companyies o artistes que més els agradin, i aprendre què s’amaga darrere els escenaris i la seva organització. Els i les participants s’organitzen en diferents grups, segons els seus interessos culturals i el calendari del festival o equipament que més els interessi.
També es fan activitats especials com ara visites a equipaments culturals, assaigs oberts o trobades amb professionals. A partir del gener del 2022, els i les joves podran aprendre i entendre l’ofici de gestor/a cultural a través de mentories amb professionals del sector, que els ajudaran a elaborar, produir i comunicar una programació cultural.
Dates: 14 de desembre de 10h a 14h El Modern. C/ Nou del Teatre, 16. 17004 Girona Organitza: Oficina de Foment de les Arts (Ajuntament de Girona) A càrrec de: Tramoia Produccions Culturals i L’Eixida/Gestió del projecte Participa: Joan Gener Barbany (L’Eixida), Clara Saperas (Tramoia Produccions Culturals), Laia Colell (A Bao A Qu), Anna Bohigas (Stalkers), Dani Ruiz (Maletas Viejas), Elena Carmona (Ajuntament de Girona), David Gimbernat, Eva Ferré (Festival Z), Marcela Otarola (Atempo-Arts i Educació), L’Estació Espai Jove (Girona) i Senén Roy En el marc de: PECT-ICC (Ajuntament de Girona) Suport: FEDER (UE), Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona Més informació sobre el projecte Antenes: girona/pecticc/antenes |