23 maig, 2022
Notícia

Juguetoría UNODIEZ. Juego simbólico a escala UNODIEZ

Exposició 'jugable' i interactiva al Museo Nacional de Artes Decorativas de Madrid fruit de la col·laboració entre "Juguetoría", factoria de joguines nascuda com a laboratori a Medialab Prado, i l'escola d'arts i disseny Artediez.

Aquesta edició del laboratori Juguetoría de Medialab-Matadero Madrid es desenvolupa de forma paral·lela al projecte col·laboratiu i transversal Escala Uno/Diez amb l’escola pública d’arts plàstiques i disseny Artediez (on s’articula com a Projecte Formatiu de Centre) i el Museo Nacional de Artes Decorativas, que acull fins el 26 de juny les peces dels projectes desenvolupats i els processos de treball en una exposició conjunta comissariada per l’artista Sara San Gregorio (Comissària de Juguetoría) i Ana García Angulo (Responsable del departament de promoció i desenvolupament a Artediez).

 

Juguetoría és una factoria de joguines nascuda el 2020 a Medialab Prado on es va pensar com a un projecte cultural de col·laboració interdisciplinar i intergeneracional i un programa educatiu que posa en comunicació el joc amb el disseny i el disseny amb el joc. La col·laboració del curs 21-22 amb Artediez es va teixir a partir d’una convocatòria per integrar el disseny de joguines dins la programació de l’escola, adaptant-se a cadascuna de les especialitats. El joc simbòlic i el disseny a escala han estat els eixos d’aquest treball col·laboratiu, amb la vocació de crear imaginaris entre el joc i el disseny d’interiors, de producte, gràfic, moda, mobiliari, la il·lustració i la interacció.

 

La referència per experimentar i crear ha estat una peça del Museo Nacional de Artes Decorativas, la Casa de Nines de Quesada Cangh, que representa les maneres de viure de l’Espanya burgesa de mitjans segle XIX. A partir d’aquesta obra s’ha generat una proposta oberta, contemporània i crítica. Els projectes desenvolupats a Artediez están disponibles a la web de l’escola per ser consultats, versionats i replicats

 

 

Juguetoría

 

D’ençà que es va projectar a Medialab Prado el 2020 com una fàbrica distribuïda d’objectes de joc, Juguetoría ha promogut una sèrie de propostes, convocatòries i activitats per convertir l’experiència de disseny i producció en una experiència lúdica, compartida i significativa.

 

Es construeix des d’allò que tenen en comú el disseny obert, la cultura lliure i el joc espontani. Traslladada a diferents contextos, aquesta manera de fer, col·laborar, crear i jugar es converteix en un projecte cultural col·laboratiu, un grup de recerca i divulgació compartida, un repositori comú de materials de joc, un programa educatiu, una exposició i documentació ‘jugable’.

Escola Artediez

 

Escola pública d’art i disseny de la Consejería de Educación de la Comunidad de Madrid. La seva proposta educativa, centrada en la pràctica i l’experimentació, proporciona un espai per desenvolupar el talent, explorar possibilitats i formar, des de la creativitat i la innovació.

 

L’escola promou projectes col·laboratius i oberts amb artistes, donant valor afegit a l’ensenyament amb la possibilitat de participar als processos des d’una pràctica real. Per a això col·labora amb entitats, com en aquest cas Medialab Prado i el Museo Nacional de Artes Decorativas de Madrid, però també amb la Central del Diseño, el Museo Nacional de Arqueología o el Museo del Traje.

 

 

Dates: Fins el 26 de juny
Museo Nacional de Artes Decorativas. Montalbán 12. 28014 Madrid
Organitza: Museo Nacional de Artes DecorativasEscuela Artediez
A càrrec de: Sara San Gregorio (Juguetoría) i Ana García Angulo (Artediez)/Comissariat 
Més informació: Juguetoría |  ArtediezMuseo de Artes Decorativas (Dossier de premsa)

 

 

 

 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.