11 març, 2022
Notícia

Kit Pedagògic 'Hacia una Ciudadanía Agropolitana'

Publicació dirigida al professorat que recull en 8 quaderns pedagògics els aprenentatges associats al projecte "Hacia una Ciudadanía Agropolitana" desenvolupat el 2021 a Cenero (Gijón) per l'artista Virginia López (PACA) amb LABoral Centro de Arte.

Aquesta publicació està formada per 8 petits manuals que recullen, amb voluntat divulgativa, els aprenentatges associats a un conjunt d’accions i pràctiques artístiques, paisatgístiques i experiencials que van ser realitzades al llarg de 2021 als pobles de Trubia i Veranes (parròquia de Cenero, Gijón). Aquest programa d’activitats participatives i creatives es va desenvolupar en el marc de Hacia una Ciudadanía Agropolitana, un projecte de l’artista Virginia López —responsable de PACA_Proyectos Artísticos Casa Antonino— desenvolupat en col·laboració amb LABoral Centro de Arte de Gijón i seleccionat a la convocatòria 2020 del programa Art for Change de la Fundació “la Caixa”.

 

Entre els objectius del projecte estava plantejar una relectura dels sabers camperols, posant en valor el seu potencial transformador, per contribuir a fer de les nostres ciutats i especialment dels seus territoris periurbans llocs més participatius, ecoresponsables i inclusius. Un objectiu al qual segueix responent aquesta publicació on els i les seves autorxs (GRIGRI Projects, Virginia López, Daniel Franco i Fernando Oyágüez) volen obrir la possibilitat de vincular les metodologies emprades en el desenvolupament de les accions del programa amb el Currículum d’Educació Primària del Principat d’Astúries, facilitant la seva lectura en clau pràctica i aplicada, donant peu a que el professorat se les apropiï i pugui imaginar noves accions a partir d’allò que aquí es recull.

 

A més d’una primera edició en paper de 50 exemplars, el kit pedagògic está disponible també online a la web bitàcola del projecte i al Centro de Recursos de PLANEA (espai on docents i educadorxs poden trobar materials d’art i escola per posar en pràctica a l’aula).

 

 

 

 

Kit pedagògic #Agropolitana2021Quadernets

Els 8 quadernets d’aquest kit pedagògic segueixen la mateixa estructura, responent a una sèrie de preguntes que, segons els i les autorxs, en faciliten la lectura i manipulació:

 

Quins objectius es persegueixen amb aquesta pràctica?
Quines idees es poden treballar?
Com es pot vincular al currículum?
Metodologia i materials. Quins passos pots seguir?
Més recursos vinculats amb aquesta pràctica (bibliografia, enllaços, etc.)
1 + 2 | CULTIVOS + TINTURA

 

Activitat dissenyada i realitzada per Virginia López

 

Educació física
Ciències de la natura
Ciències socials

 

S’hi recullen les idees i processos associats al cultiu d’Isatis tinctòria —planta de la qual s’extreu el color blau pastel— a PACA (Cenero, Gijón), el procés d’extracció del pigment i el taller de tenyit. A partir d’aquest laboratori de recerca i pràctica de cultiu de plantes tintòries i extracció de pigments vegetals es poden tractar temàtiques relacionades amb els Objectius de l’Agenda 2030 per educar en Desenvolupament Sostenible i connectar diferents disciplines del currículum (Ciència, Tecnologia i Art).

3 | CIANOTIPIA

 

Activitat dissenyada i realitzada per Virginia López

 

Ciències de la natura
Ciències socials
Educació artística

 

Idees i pràctiques realitzades als tallers de cianotípia (antic procediment fotogràfic monocrom) encaminats a la creació d’una obra tèxtil col·lectiva.

4 | PAPEL

 

Activitat dissenyada i realitzada per Juan BarbéCarmen Sevilla (Papyriphera)

 

Ciències de la natura
Educació artística
Ciències socials

 

Amb aquesta activitat es proposa una experiència d’aprenentatge i treball col·lectiu: fer paper de manera artesanal a partir de fibres vegetals com a una oportunitat per reflexionar críticament sobre temes mediambientals i afavorir hàbits de consum responsable.

5 | PITOS Y FLAUTAS

 

Activitat dissenyada i realitzada per Daniel FrancoFernando Oyágüez

 

Llengua castellana i Literatura
Educació artística

 

Recull part de les propostes realitzades durant els tallers que van incloure recorreguts pel territori, pràctiques de poesia, art d’acció i art sonor.

6 | PATRIMONIO

 

Activitat dissenyada i realitzada per Virginia López

 

Ciències socials
Matemàtiques i Geometria
Educació artística

 

Amb aquesta pràctica es pretén posar en valor les arquitectures tradicionals que caracteritzen el paisatge agrari asturià, en concret horris i paneres: conèixer-ne els elements constructius, contextualitzar-ne l’estudi, explicar les societats i “resemantitzar” aquest patrimoni d’acord amb les necessitats i contextos actuals.

7 | ETNOBOTÁNICA

 

Activitat dissenyada i realitzada per Lorena Lozano (Econodos)

 

Ciències de la natura
Educació artística

 

Reinterpretació de la flora local segons coneixements i llenguatges artístics, científics i populars a través, per exemple, de l’elaboració d’un herbari.

8 | VISORES

 

Activitat dissenyada i realitzada per Susana Moliner i David Pérez (GRIGRI Projects)

 

Ciències Socials
Educació artística

 

Accions associades al taller de fabricació de Visors de Ruralitat Augmentada. Amb aquest taller es proposa una activitat pràctica per caminar, mirar, fer i compartir reflexions sobre les maneres de construir la nostra mirada sobre el paisatge.

 

 

Data de publicació: 2021
La presentació pública del kit es va fer el gener de 2022 a LABoral Centro de Arte (Los Prados, 121, 33203 Gijón, Asturias)
Publica: PACA_Proyectos Artísticos Casa Antonino
Dirigit a: Educació Primària, Cicles formatius, ESO, Formació professorat
A càrrec de: GRIGRI Projects (Susana Moliner i David Pérez), Virginia López, Daniel Franco i Fernando Oyágüez/Autorxs; GRIGRI i Magathings (María García)/Disseny gràfic i maquetació
Suport: Art for Change 2020 (Fundació “la Caixa), LABoral Centro de ArteGijón Impulsa (Ajuntament de Gijón)
En el marc de: Projecte Hacía una Ciudadanía Agropolitana
Més informació: agropolitana.wordpress.com/kit-pedagogico

 

 

 

 

PACA_Proyectos Artísticos Casa Antonino

 

Projecte de Virginia López centrat en les arts contemporànies, les pràctiques ambientals i comunitàries i l’educació artística amb programes de residències artístiques internacionals.

 

Aquest espai de creació i formació artístiques està situat a Cenero (Gijón) i forma part de la xarxa ‘El Cubo Verde – Red de espacios de arte en el campo’.

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.