14 juny, 2021
Notícia

La alegría de estar juntas. Picnic del barrio 2021 del Museo Reina Sofía

La xarxa Museo Situado del Reina Sofía celebra cada any aquesta trobada en la seva recerca de noves formes d'institucionalitat que passen per obrir el museu als desitjos i les necessitats del barri de Lavapiés de Madrid.

El Picnic del barrio, que va tenir la seva primera edició el juny de 2018, va ser una de les primeres iniciatives proposades per l’assemblea de la xarxa de col·laboració Museo Situado del Museo Reina Sofía, partint del desig de recuperar el Jardí de l’Edifici Sabatini com un espai públic davant l’escassetat de llocs verds de gaudi col·lectiu al barri de Lavapiés.

 

Va quedar instaurada com una proposta anual perquè veïnxs, associacions veïnals i col·lectius culturals de Lavapiés facin seu el Jardí del Museu, integrant-lo en la seva quotidianitat, però la llarga i dura crisi que va portar la pandèmia va obligar a suspendre el Pícnic de 2020. D’aquí ve que aquesta edició adquireix una especial connotació de retrobament, sent avui més necessari que mai construir nous espais de confluència, d’intercanvi i de festa per celebrar que la vida en comú ressorgeix, malgrat tot.

 

Així doncs, una vegada més, el Museu s’obre al barri com a espai públic capaç d’allotjar diferents usos i maneres d’habitar, amb un programa de propostes auto-gestionades i solidàries com ara tallers infantils, visites guiades en llengües migrants, projecció d’audiovisuals, espectacles i concerts de música per recuperar, en la mesura del possible, l’entorn festiu, presencial i plural propi d’anys anteriors, on els diferents col·lectius, associacions i veïns del barri troben un marc d’interacció comuna.

 

Durant la jornada es desplega al Jardí la mostra fotogràfica Tres años agujereando el Reina de la fotógrafa del barri Ela Rabasco (Comisión Artística Colombine) y Resistencias, una intervenció de la plataforma Fiestas Populares de Lavapiés. També es convida als i les participants a portar aliments de llarga durada per als bancs d’aliments del barri, donat que aquesta és també una ocasió imprescindible per reafirmar totes i cadascuna de les lluites i campanyes impulsades o recolzades des de la xarxa Museo Situado.

 

Entre les activitats de la trobada, també destaca la presentació i tancament del projecte Un botiquín para mi ciudad amb una conversa entre la filòsofa Marina Garcés i la teòloga i activista Pepa Torres. Es tracta d’un programa de trobades impulsat per Grigri Projects (plataforma per a la recerca, creació i producció cultural mitjançant el disseny participatiu, la intervenció urbana i els processos comunitaris) amb el Programme Afrique de l’ONGD SERCADE (centre de primera acollida per a joves migrants d’origen subsaharià a Madrid) amb el qual dissenyar de manera col·lectiva eines per a una vida més vivible en comú, generant vincles amb les institucions culturals veïnes: els museus Reina Sofía i Thyssen, i Medialab Prado de Madrid.

 

 

Museo Situado es defineix com un territori híbrid entre allò institucional i allò social, habitat per una xarxa de col·lectius migrants, feministes i artístics, des de la voluntat col·lectiva de connectar el Reina Sofía al seu entorn immediat, a la seva trama de conflictes y expectatives. La seva activitat es caracteritza per la seva diversitat en la recerca de formes d’institucionalitat que passen per obrir el museu als desitjos i les necessitats d’aquest “territori afectiu” que és el barri de Lavapiés.

 

El Picnic del barrio es converteix en una eina política i, alhora, una celebració dins del Museu, amb activitats i recorreguts pels seus diferents espais, una trobada plural en la qual posar en comú les memòries, els presents de resistència i els futurs incerts dels i les habitants de Lavapiés.

 


 

Dates: 12 de juny, de 11 a 22h
Museo Reina Sofía. Santa Isabel, 52. 28012 Madrid

 

> Durant todo el dia: Programa d’activitats al Jardí de l’Edifici Sabatini

 

> 18h: Sessió final del projecte Un botiquín para mi ciudad. Edifici Nouvel, Auditori 200 i plataforma online

 

Organitza: Museo Situado (Museo Reina Sofía)
Col·labora: Banco de Alimentos del Barrio (BAB Colectivo), Comisión Artística Colombine, Fiestas Populares de Lavapiés, Grigri ProjectsSERCADE, Hola Vecinas, Red Interlavapiés, Red Solidaria de Acogida, Territorio Doméstico, Tómate Algo i Valiente Bangla
Més informació: museoreinasofia/picnic-barrio-2021

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb iniciatives que han tingut lloc a la ciutat de Madrid al 2021


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.