La Clase. I Trobada d’Educació, Mediació Cultural i Cinema

Aquesta proposta se situa en el gir social i educatiu emprès per moltes institucions artístiques i culturals en les dues darreres dues dècades i el paper que les mediadores culturals poden jugar en aquest context establint, per exemple, un diàleg que ampliï els horitzons del binomi cinema-ensenyament. Així ho expliquen des d’ALCINE, Festival de Cinema d’Alcalá de Henares/Comunitat de Madrid, que són els organitzadors de la trobada en aliança amb PLANEA, xarxa d’Art i Escola (Fundación Daniel y Nina Carasso).
La jornada es planteja com una invitació a tota la comunitat educativa, artística i audiovisual interessada en aquestes idees per pensar un possible nou paradigma educatiu i com un homenatge a la pel·lícula La clase, del director francès Laurent Cantet. Es dirigeix a professionals de la mediació cultural, el cinema i l’educació de tots els nivells (Primària, Secundària, FP, Universitat, no reglada…), així com persones interessades en les possibilitats de l’audiovisual com a art, eina i mitjà per a l’aprenentatge i la transformació social.
La trobada es desenvolupa en un format teoricopràctic de 6h, acompanyada per professionals de la innovació educativa i l’art, en el qual poder desenvolupar idees i projectes que es materialitzin tant per a futures edicions com per a altres festivals, institucions o centres d’ensenyament. Inclou sessions sobre el cinema i els joves o la mediació cultural, casos d’estudi (com per exemple la mediació en les arts escèniques) i una taula rodona. Entre els participants: Pepe Martín (Responsable del programa “El cinema i els joves” de ALCINE), Pedagogía Invisibles (Coordinadores de la Red PLANEA a la Comunitat de Madrid), Aulafilm (Responsables del projecte a Red PLANEA), Susana Galarreta i Jara Blanco (AMECUM) o Almudena Adalia (Arteducadora i gestora d’Arts Escèniques).
ALCINE
El Festival de Cinema d’Alcalá de Henares/Comunitat de Madrid (ALCINE), un dels certàmens de curtmetratges més importants en l’àmbit nacional, ha tractat d’obrir una via de reflexió sobre els problemes de l’ensenyament del cinema i l’educació visual al nostre país i sobre els processos del cinema.
Des dels seus inicis ha interrelacionat altres arts amb el cinema i ampliat la seva oferta cultural i cinematogràfica amb seccions internacionals dedicades al curtmetratge i al cinema d’animació produït a la resta del món, així com retrospectives de realitzadors o cinematografies que han destacat en aquest camp. |
Red PLANEA
Una xarxa de centres educatius, agents i institucions culturals que es comprometen a utilitzar les pràctiques artístiques a l’escola pública de manera transversal, situada en els territoris i amb vocació de generalització i permanència. La xarxa es dona un termini de cinc cursos per prototipar, avaluar i recopilar aprenentatges sobre les maneres de produir canvis significatius en els centres educatius, en les conselleries d’educació i en el seu ecosistema més pròxim, a través de les pràctiques artístiques.
Està impulsada per la Fundación Daniel y Nina Carasso i s’articula mitjançant la mediació en tres territoris: Pedagogies Invisibles (Comunitat de Madrid), PERMEA (Comunitat Valenciana) i ZEMOS98 (Andalusia). La governança i fórmules de gestió de la xarxa formen part d’aquest prototipat a cinc anys. |
Dates: 5 de novembre. Amb inscripció prèvia
Antic Hospital Santa María La Rica. Sta. María la Rica, 3. 28801 Alcalá de Henares (Madrid)
Organitza: ALCINE i Red PLANEA
Participa: Pepe Martín (ALCINE), Pedagogía Invisibles (Red PLANEA, Comunitat de Madrid), Aulafilm, Susana Galarreta i Jara Blanco (AMECUM), Almudena Adalia
Dirigit a: Professionals de la mediació cultural, el cinema i l’educació, així com persones interessades en l’audiovisual com a eina per a l’aprenentatge i la transformació social
Més informació: alcine.org/la-clase
#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb audiovisuals i educació
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.