6 octubre, 2022
Notícia

La gata perduda | Òpera participativa

Creació escènica produïda pel Liceu dins del seu projecte social amb veïnat, col·lectius i entitats del barri del Raval de Barcelona, com els seus cors amateurs, juntament amb el músic Arnau Tordera i la dramaturga Victoria Szpunberg.

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona colidera, amb el moviment associatiu del barri del Raval on s’ubica, un projecte comunitari: la creació d’una òpera participativa on es reforça el lligam entre la institució i el veïnat del barri. La iniciativa forma part del projecte social Liceu Apropa, dins d’Opera Prima (la línia de producció comunitària del Liceu), en el marc del projecte europeu TRACTION, Opera co-creation for a social transformation, que apropa l’òpera a comunitats diverses a través de la innovació tecnològica.

 

Així neix La gata perduda, una proposta participativa amb persones, entitats i col·lectius del Raval que ha significat tres anys d’esforç col·lectiu amb especial menció per a la Fundació Tot Raval i la seva col·laboració en el treball d’aproximació i vincle amb els agents de l’entorn, el Districte de Ciutat Vella i Eva Garcia (ComuArt). També han participat entitats com l’Escola de Músics i JPC, el Taller de Músics, l’Associació Carabutsí, alumnes en pràctiques de l’Escola Massana, a més dels cors amateurs del Raval entre d’altres.

 

Concebuda musicalment per Arnau Tordera, guitarra, vocalista i líder de la banda Obeses, i amb text de la dramaturga i docent Victoria Szpunberg, aquesta creació escènica es mou entre el món líric i el musical, passant pels esclats de músiques del món, que tant sonen pels carrers del Raval. Des del seu paper de mediador, el Liceu destaca que s’ha volgut posar el focus en les persones anònimes: els i les habitants del Raval que, amb la seva hibridació identitària, hi conviuen. És a partir de les seves anècdotes, vivències, relats, somnis i neguits que s’ha elaborat el llibret. La voluntat del projecte ha estat donar veu a la diversitat, contribuint a la integració i desenvolupament de les persones.

 

Aquesta òpera participativa parla de la lluita d’un barri que no es resigna a ser manipulat. Un barri unit que es rebel·la contra els poders fàctics i és per ell mateix un personatge cabdal que serà interpretat per la massa coral dels cors amateurs del Raval. Al voltant d’aquest barri hi conflueixen personatges que volen especular i utilitzar el Raval per als seus interessos, mentre que la gata representa un personatge que pateix una transformació durant l’òpera, algú que decideix ser lliure, que no es doblega davant dels abusos i representa l’esperança.

 

 

El Liceu Apropa

 

El Projecte Social del Gran Teatre del Liceu vol donar resposta a la missió del Teatre exposada en els estatuts de la Fundació i que està basada en “…promoure i executar totes aquelles iniciatives que reverteixin en el foment i potenciació de la cultura i més específicament, de l’operística…”.

 

Amb aquest objectiu, el nou programa ha revisat i reorganitzat moltes de les activitats que el Teatre ja feia i n’inclou d’altres que s’han desenvolupat en els darrers tres anys, com ara el projecte d’òpera participativa. Assentat sobre valors com l’equitat, l’excel·lència i la igualtat d’oportunitats i d’accés a la cultura, aquest programa es desenvolupa a través de tres grans eixos: l’accessibilitat, la música per a la millora de la vida de les persones i el Liceu com a element d’inclusió.

 

 

Dates: 2020-2023
La gata perduda es va estrenar els dies 5 i 7 d’octubre al Liceu de Barcelona
Produeix: Gran Teatre del Liceu
A càrrec de: Alfons Reverté/Direcció musical, Ricard Soler Mallol/Direcció d’escena, Arnau Tordera/Creació musical, Victoria Szpunberg/Dramaturgia
Participa: Persones, col·lectius i entitats del barri del Raval de Barcelona
En el marc de: Liceu Apropa (Programa social del Liceu) i projecte europeu TRACTION, Opera co-creation for a social transformation
Suport: Programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea
Més informació: liceubarcelona/temporada-2022-23/opera/la-gata-perduda

Bloc La gata perduda: liceuapropa.wordpress

Webexperience: lagataperduda.com

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes impulsats per institucions culturals en clau comunitària des de les arts escèniques


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.