19 abril, 2021
Notícia

Las cigarreras de Alicante. Una historia viva hacia el presente

Proposta del Centre Cultural Las Cigarreras (Alacant Cultura) pensada com espai col·lectiu de recerca veïnal per recuperar i visibilitzar la memòria de la Fàbrica de Tabacs d'Alacant i de les dones que van treballar-hi.

A través de la fotografia, l’escriptura i altres tècniques, aquesta iniciativa del Centre Cultural Las Cigarreras (Alacant Cultura, Ajuntament d’Alacant) es planteja la creació d’un relat visual contemporani per resignificar aquesta pàgina de la història de la ciutat.

 

La proposta, desenvolupada en format taller, vol revitalitzar la història obrera, femenina i d’organització solidària que va suposar la Fàbrica de Tabacs d’Alacant.

 

La popular Tabacalera, creada a principis del segle XIX, va ser centre laboral de milers de treballadorxs durant dos segles i forma part de l’imaginari col·lectiu de diverses generacions de alacantinxs. La seva rehabilitació, realitzada entre 2009 i 2010, va permetre reconvertir el recinte fabril en el CC Las Cigarreras i crear en les seves tres naus un espai de Cultura Contemporània, un altre de Patrimoni Cultural i la Casa de la Música.

 

L’interès per recuperar la memòria de la fàbrica fa que entre els i les participants es valori la implicació en la seva història, especialment si ellxs o algun familiar hi va treballar.

 

El taller es desenvolupa en dos blocs formatius:

 

 

> Primer bloc: Del 13 d’abril al 22 de juny 

 

> Segon bloc: Del 22 de setembre al 21 de desembre 

 

 

El projecte s’emmarca en l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible EDUSI Alacant-Àrea de Las Cigarreras, cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020. Una manera de fer Europa.

 


 

Dates: D’abril a desembre
Centre Cultural Las Cigarreras. San Carlos, 78. 03013 Alicante

 

El taller es desenvolupa en dos blocs formatius:

 

> 1r bloc: Del 13 d’abril al 22 de juny (els dimarts, de 17h a 19.30h)

 

> 2n bloc: Del 22 de setembre al 21 de desembre (els dimarts, de 17h a 19.30h)

 

Organitza: Centre Cultural Las Cigarreras (Alacant Cultura)
Suport: Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020 (FEDER)
Més informació i inscripcions: agendacultural/ayuntamiento-de-alicante/taller-las-cigarreras-de-alicante

 

 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb experiències entorn de relats i memòries en comú


 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.