25 abril, 2022
Notícia

Medul·la gràfica | Tallers

Tres tallers emmarcats en aquest laboratori de fanzines sobre salut comunitària a càrrec de l'artista Gaia Leandra (col·lectiu resident al centre de producció i recerca artística Hangar de Barcelona) i Jessica Espinoza (projecte MEDIZINE).

Medul·la gràfica, laboratori de fanzines entorn a la salut comunitària, és una de les activitats dels i les artistes i col·lectius residents a Hangar. La il·lustradora Jessica Espinoza (coordinadora del projecte MEDIZINE) en col·laboració amb Gaia Leandra del col·lectiu resident del Wetlab d’Hangar (un espai on tenen lloc pràctiques híbrides que desbaraten els límits establerts entre ciències i arts des d’una perspectiva “transhackfeminista” i de revisió crítica a la institució Ciència) imparteixen aquests tallers. 

 

Qui ha narrat la història de l’art i la ciència? Quins són els arxius pedagògics visuals entorn d’això? Com generar metodologies de participació per crear documents col·lectius, bitàcoles autobiogràfiques, receptaris locals?

 

Medi ambient, comunitat i col·laboració són factors essencials entre totxs els éssers orgànics i aquest procés d’art i ciència que suposa el projecte interdisciplinari MEDIZINE es planteja crear i referenciar metodologies locals de “sabers entorn a la salut” crítiques amb la ciència que entén i atén els cossos de dones, lesbianes i trans des de lògiques productivistes, adormint la seva capacitat cooperativa, reflexiva i intuïtiva. Aquestes trobades tallers, xerrades i publicacions es realitzaran en activitats on poder intercanviar pràctiques i experiències.

 

Taller d’il·lustració per a nenxs

 

Una activitat que es durà a terme a partir de l’experiència de visitar el laboratori i interpretar gràficament les imatges que apareguin al microscopi. El resultat del taller serà la creació d’un fanzine fet per nenxs i dirigit a nenxs.

 

Taller de recerca

 

Taller de fanzine col·laboratiu entre el grup de recerca del Wetlab i MEDIZINE on formular perfils gràfics basats en “Història de les dones i l’Alquímia” i projectes visuals que (re)signifiquin la figura de les remeieres, activistes, alquimistes, científiques no normatives.

 

Taller d’arxius

 

Fanzine col·lectiu per a veïnxs, estudiants i artistes locals al voltant de temàtiques relacionades amb la “salut mental LGTIBQ+” a les comunitats digitals.

 

 

MEDIZINE

 

Paraula composta per MEDI- [ingredient/substancia, potinga, component] i ZINE- [publicacions artesanals autoeditades]

 

Un projecte interdisciplinari coordinat per l’artista xilena Jessica Espinoza que fa ús del dibuix com a conductor entorn a les narratives no normatives del desig, el somni i el joc com a part de la nostra salut comunitària des de laboratoris, producció editorial i arxiu fanzinoteca.

Gaia Leandra

 

Investigadora d’art científic, crítica amb la privatització del coneixement i la jerarquia sexista academicista. Es dedica a la creació de laboratoris/garatge de ciència, és desenvolupadora de sintetitzadors i pedals, imparteix tallers d’electrònica i és una de les fundadores del col·lectiu Merda Elettronica. Col·labora en l’organització de festivals de música independents i recolza el moviment dels Queer Games i la creació de videojocs transfeministes.

 

 

Dates: Maig
Wetlab d’Hangar. Emilia Coranty, 16. 08018 Barcelona. Amb inscripció prèvia (20€/sessió)
14/05, 21/05: Taller d’il·lustració per a nenxs (de 10 a 13h) i Taller d’investigació (de 17 a 20h)
13/05, 20/05: Taller d’arxius (de 18 a 21h)
Organitza: Hangar
A càrrec de: Jessica Espinoza (MEDIZINE) i Gaia Leandra (Wetlab Hangar)/Tallers
Més informació i inscripcions: hangar/activitats-dels-residents

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més encreuaments entre Art i Ciència

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.