4 gener, 2022
Notícia

Memòries Cabanyal i Murals

Gent gran del Cabanyal plasmen en un mural la història de supervivència del barri dins del projecte europeu "ValueCare", desenvolupat a València per Las Naves en col·laboració amb una altra iniciativa del centre, "Del Pati al Barri".

Aquest mural de 15 metres de llarg recull, mitjançant una expressió artística, els vincles i vivències dels veïns i veïnes més grans del Cabanyal, un barri històric protegit de València (declarat Bé d’Interès Cultural l’any 1993) que es va salvar de la destrucció gràcies a la lluita veïnal organitzada entorn de la Plataforma Salvem el Cabanyal. Es tracta d’una iniciativa que, en col·laboració amb l’associació Fractals Educació Artística, permet teixir memòries i fomentar vincles i trobades entre la gent gran, que agraeix ser escoltada i que es posin en valor les seves experiències de vida.

 

Fruit d’una activitat organitzada per Las Naves (Centre d’Innovació de l’Ajuntament de València) dins del projecte d’atenció a la gent gran ValueCare, el mural està situat a la Zona Santiago, un pati escolar obert al Cabanyal i dinamitzat des del projecte Del Pati al Barri, un altra iniciativa de Las Naves, on veïnat i col·lectius del barri poden compartir i generar comunitat. S’hi resumeix, d’una ullada, alguns dels moments més significatius del Cabanyal, com el seu naixement i creació com a barri amb la seva pròpia idiosincràsia, el seu desenvolupament des dels anys 1930 als anys 1980, les lluites veïnals per protegir la identitat del barri, les accions posades en marxa per reparar-lo i protegir-lo i, finalment, algunes experiències i consells.

 

La narrativa que trasllada el mural s’ha treballat durant dues sessions de codisseny prèvies, Memòries Cabanyal i Murals, amb la participació de més de 20 usuaris i usuàries del Centre de Salut Serreria I. La gent gran que ha participat en aquestes trobades prèvies ha estat l’encarregada d’elaborar el mural i, mitjançant la tècnica del collage, anar donant forma a totes les reflexions obtingudes. 

 

 

Iniciatives comunitàries per a la gent gran al Cabanyal

 

Dos projectes duts a terme al Cabanyal (València) per Las Naves per involucrar a la gent gran en activitats comunitàries creatives i saludables al seu propi barri.

 

ValueCare (2019-2023)

 

Projecte finançat amb fons europeu i dirigit a la gent gran que pateix de deteriorament cognitiu, fragilitat i múltiples malalties cròniques.

 

S’hi apliquen els principis de la “atenció basada en valors” que es prova i s’avalua en set projectes pilot a Europa amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran i de les seves famílies i, alhora, fer més sostenibles els sistemes d’atenció sociosanitària europeus.​

Del Pati al Barri

 

Procés dirigit al veïnat i col·lectius del barri del Cabanyal impulsat per Las Naves i el Col·legi Santiago Apòstol.

 

Un espai divers on, juntament amb la cooperativa Fent Estudi i l’associació Nautae Salut Mental, cada persona o col·lectiu pot aportar i participar des de la seva diversitat, trobant el seu propi lloc i generant una comunitat basada en relacions igualitàries.

 

 

Dates: 16 de desembre de 2021
El mural es va pintar a la Zona Santiago (Arquebisbe Company, 49) del Cabanyal de València
Organitza: Las Naves (Centre d’Innovació de l’Ajuntament de València)
A càrrec de: Fractals Educació Artística
Participa: Usuaris i usuàries del Centre de Salut de Serreria I
Col·labora: Projecte Del Pati al Barri (Las Naves)
En el marc de: Projecte ValueCare (2019-2023) de la UE
Més informació: lasnaves/memories-cabanyal-i-murals

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives per a i amb gent gran 


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.