29 desembre, 2021
Notícia

Menjar x Estimar | Menjar x Curar

Publicació en el marc del projecte “Volem fer saber” fruit del procés comunitari intergeneracional entre l'Escola Arc d’Adà de Llardecans (Lleida), el Centre d’Art La Panera i l'artista visual Sandra March realizat durant el curs 2020-2021.

Aquesta publicació tanca el tercer taller sorgit del Festival d’Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC) a partir del grup de treball format per La Panera, l’Escola d’Arts del Prat (amb l’alumnat i professorat de la qual es va fer el primer taller per posar en valor la cultura pratenca) i el col·letiu Lo Relacional (facilitadors del segon taller a la Bisbal d’Empordà per reivindicar-hi, amb un grup de cosidores i una associació veïnal, un espai cultural i comunitari). Tres processos de treball inscrits al projecte d’art comunitari Volem fer Saber, iniciat el 2020 durant el confinament amb tallers virtuals per treballar a partir del cosit i la participació de diferents grups d’edat, contextos i llocs del territori català.

 

En aquest tercer s’ha creat un espai de diàleg intergeneracional a Llardecans (municipi de la comarca lleidatana del Segrià) entre els més grans de l’escola municipal (Escola Arc d’Adà) i els i les padrinxs del poble per fer un Volem fer saber de sabers. Desenvolupat amb artistes de La Panera durant el curs 2020-2021, aquest procés de treball gira entorn de l‘alimentació per estimar i per curar, i ha comptat amb la col·laboració dels Ajuntaments de Llardecans i Lleida. El taller es va presentar el desembre durant el berenar col·lectiu Cuinem una publicació organitzat a la Sala de Ball de Llardecans. 

 

El centre d’interès d’aquest treball de l’alumnat de cicle mig i cicle superior de l’escola municipal amb gent gran del poble han estat les plantes (aromàtiques, culinàries, curatives, etc.) que creixen al seu entorn proper, així com les seves propietats. Aquest projecte artístic intergeneracional ha estat acompanyat per l’artista visual Sandra March i coordinat per Roser Sanjuan (Responsable de Programes Públics de La Panera).

 

Durant l’acte final de presentació del taller, els i les seves participants van muntar la publicació realitzada al llarg del procés amb les produccions dels nens i nenes, i que consisteix en diferents fullets que representen els ingredients d’una recepta. El procés i el seu context s’expliquen en un llibret de textos de Francesc Florensa i Masip (Regidor d’Educació, Cultura i Repoblament de l’Ajuntament de Llardecans), Raquel Baró Pelegrí (Directora de l’escola Arc d’Adà de Llardecans, ZER L’Oliver), Sandra March (Artista multidisciplinària i educadora) i Roser Sanjuan (Mediadora i responsable de Programes Públics de La Panera). 

 

 

Volem fer saberEl projecte

 

Projecte d’art comunitari que posa l’èmfasi en “què volen fer saber sobre la cultura” grups de diferents edats, contextos i llocs de Catalunya mitjançant publicacions col·lectives creades en tallers (virtuals i presencials) i el fet de treballar a partir del cosit, reivindicant aquesta activitat feminitzada i sovint menystinguda com a eina de comunicació, expressió, transformació i denuncia.

 

El projecte s’inicia el 2020 durant el confinament amb tres tallers virtuals. Dos dels tallers es van fer a les Terres de Lleida amb el suport de La Panera, un amb personal sanitari i l’altre sobres les violències masclistes. Del tercer taller, fet amb alumnat de l’Escola d’Art de Tarragona entorn del cos, en va sorgir un fanzín.

 

Els tres processos següents van ser impulsats pel grup de treball format per La Panera, l’Escola d’Arts del Prat i Lo Relacional durant el FAACCC. Alumnat i professorat de l’Escola del Prat van cosir unes postals per posar en valor aspectes de la cultura pratenca com ara el moviment associatiu, fets i racons quotidians, el treball col·lectiu del teixit local, etc.). El taller facilitat per Lo Relacional es va fer a la Bisbal d’Empordà (capital de comarca del Baix Empordà) per reivindicar-hi, amb el col·lectiu feminista Nosaltres, un grup de cosidores, i l’associació de veïns i veïnes del barri del Convent, un centre cultural i comunitari, donant com a resultat un llibre desplegable convertible en pancarta. Durant el tercer taller s’ha creat a Llardecans (Lleida) un espai de diàleg entre els més grans de l’escola municipal i la gent gran del poble sobre l’alimentació per estimar i per curar.

 

Finalment, el quart taller ha tingut lloc a La Seu d’Urgell en col·laboració amb Integra Pirineus, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament i el suport de Merceria Cal Bundancieta, i s’ha dirigit a participants del programa MAIS (dones de més de 50 anys, un grup d’edat sovint invisibilitzat) per fer una campanya reivindicativa en forma de pancartes sobre els seus neguits, inquietuds i esperances.

 

 

Data de publicació: 2021
La publicació Menjar x Estimar es va presentar el 9 de desembre a la Sala de Ball de Llardecans (Lleida) a l’acte de tancament del taller (realitzat durant el curs 2020-2021) 

A càrrec de: Sandra March (Artista)/Acompanyament taller; Roser Sanjuan (La Panera)/Coordinació taller

Participa: Alumnat cicles mig i superior Escola Arc d’Adà i gent gran de Llardecans (Lleida)/Produccions taller i publicació; Francesc Florensa (Ajuntament Llardecans), Raquel Baró (Escola Arc d’Adà, ZER L’Oliver), Sandra March i Roser Sanjuan (La Panera)/Textos publicació

Col·labora: La Panera, FAACCC, Ajuntaments de Llardecans i Lleida

Més informació: Cuinem una publicació (Escola Arc d’Adà) / Projecte Volem Saber (Sandra March, artista) / Publicacions Volem Saber (Centre d’Art La Panera)

 

 

 

 


Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.