27 maig, 2021
Notícia

Micro-residençias artísticas

Una iniciativa de Sambrona, Associació Cultural i Juvenil d’Alburquerque (Badajoz), amb l'objectiu de generar espais per a la creació artística al món rural.

Aquest projecte de l’Associació Cultural i Juvenil Sambrona per a l’apropament dels i les joves a la cultura contemporània des d’una actitud activa i crítica es defineix a la seva web com un espai per a l’especialització i professionalització de joves artistes d’Extremadura. A més, vol ser un lloc per a l’intercanvi d’experiències i transferències amb la comunitat local d’Alburquerque, així com per al desenvolupament de les pràctiques artístiques experimentals i radicals com a instrument per a l’activació, la convivència i la solidaritat al món rural.

 

Actiu des de 2016, aquest programa de micro-residències es desenvolupa sobre la base de dos principis essencials: l’activació del món rural extremeny i el respecte/tolerància cap a la diversitat de les seves comunitats com a fórmula per contrarestar els efectes negatius dels processos de globalització. Els seus tres camps d’acció són:

 

 

> Creació artística: S’estableixen diferents línies de treball amb artistes participants, artistes convidats i artistes locals.

 

> Mediació/Comunicació: S’aposta per la visibilització de treballs i continguts artístics i crítics que no són centrals, a través del treball en xarxes socials i mitjans de comunicació regionals i locals.

 

> Públics/Comunitats: Es prioritza establir xarxes de col·laboració i retro-alimentació amb el sistema institucional artístic i programes de recerca per a la inserció a l’espai públic de diverses comunitats minoritàries i/o en situació de vulnerabilitat.

 

 

El projecte compta amb el suport i la col·laboració de joves artistes de la regió i organismes públics com l’Instituto de la Juventud de Extremadura, la Diputación de Badajoz i la Universidad Popular de l’Ajuntament d’Alburquerque.

 

En la seva sisena edició (Març, 2021) la iniciativa va tenir també el suport de l’Oficina de Igualdad de la Mancomunidad Lácara-Los Baldíos a través dels fons del pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. L’edició de 2021 es va centrar en el treball de l’artista extremeny Élan d’Orphium que, partint de la necessitat de “generar testimoniatges i experiències entorn a les dones LBTQ+ en un context rural on no hi ha referents”, es va materialitzar en un conte “com a element per excel·lència de la cultura popular”, a més de visualitzar-se en una creació audiovisual estrenada a Alburquerque i difosa per xarxes socials.

 


 

Dates: En actiu des de 2016
Ctro. Mpal. de Asociaciones Pedro Márquez. Santiago s/n. 06510. Alburquerque (Badajoz)
Organitza: Asociación Cultural y Juvenil Sambrona
Participa: Élan d’Orphium (Artista participant a la sisena edició. Març, 2021)
Suport: Instituto de la Juventud de Extremadura, Diputación de Badajoz i Universidad Popular (Ajuntament d’Alburquerque)
Més informació: microresidenciasartisticas.com

 

 

 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb espais, projectes, trobades, publicacions i lectures sobre altres iniciatives a Extremadura

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.