10 febrer, 2022
Notícia

Moradas textiles para la transición de duelos migratorios

Jornada de reflexió i creació tèxtil al CCCC per dialogar amb dones migrants que habiten territoris rurals de la Comunitat Valenciana dins de la residència de mediació “Cultura Resident” (CMCV) de l’Associació Almáciga.

Jornada intensiva de reflexió i creació tèxtil al voltant d’experiències migratòries organitzada per Almáciga Sociocultural al Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) en un format taller que s’adreça a persones migrants del sud global, és a dir, provinents de territoris no hegemònics.

 

Aquest taller forma part del projecte Moradas textiles para la transición de duelos migratorios del col·lectiu Almáciga Invernadero de Innovación Sociocultural (associació interdisciplinària d’artistes, gestors culturals i treballadores socials), residents de mediació cultural de l’edició 2021 de Cultura Resident, programa de residències de creació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) de les quals, les de mediació cultural, es desenvolupen al CCCC.

 

La jornada es desenvoluparà en dos blocs:

 

Taller de Dol MigratoriEs proposa vibilitzar i acollir narratives que viuen les persones migrants i les complexitats i/o potencialitats d’instal·lar-se al medi rural.

 

Taller d’Art TèxtilMitjançant tècniques com el brodat o la costura i amb el referent de la producció tèxtil de cultures de l’Abya-Yala (terme indígena per denominar el continent americà) es vol construir una nina i estatge identitari amb les vivències i experiències de les persones participants.

 

 

Sobre el projecteSobre Almáciga Sociocultural

Moradas textiles para la transición de duelos migratorios proposa visibilitzar i donar recer a narratives que viuen les persones migrants després de llargs períodes d’absència dels seus territoris d’origen, processos que repercuteixen en la construcció identitària i la importància de la qual s’ha accentuat amb la pandèmia per no poder acompanyar, cuidar o acomiadar als seus éssers estimats.

 

Es vol generar un espai de trobada per a la reflexió entorn de la condició de persona migrant, la posada en comú de sabers altres corresponents a cosmovisions no hegemòniques, així com per al desenvolupament creatiu amb tècniques tèxtils i artístiques, concebent l’art com a eina terapèutica.

Agrupació que treballa en el camp de l’educació artística, l’artteràpia, la mediació, el treball social i la gestió cultural, integrada per Gabriela Rivera Estel, Nuria Sofía González Tugas, Ximena Pardo Fuentes, Javier Busturia Cerezo i Salvador Troncoso Curivil.

 

Neix de la col·lectiva Zurcidoras del Sur, dones artistes i treballadores socials xilenes residents a València que reivindiquen el concepte tèxtil de sargir com un acte de reparació que estén la seva capacitat cap a altres contextos on es requereix la pràctica de recompondre, és a dir, l’exercici de la resiliència, extrapolant aquest concepte cap a la reparació d’experiències biogràfiques, mitjançant la seva exteriorització i posterior transformació en un procés creatiu i guaridor.

 

 

Dates: 12 de febrer. De 10 a 14h i de 16 a 19h. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia
Centre Dona Rural Sogorb. Edifici Palau de Sant Antón. Sant Antoni 11, 3ª planta. Sogorb (Castelló, València)

Organitza: Almáciga Invernadero de Innovación Sociocultural
Dirigit a: Persones migrants del sud global
Col·labora: Ajuntament de Sogorb, Regideries d’Igualtat i Cultura, Hilar la Vida i CCCC
En el marc de: Edició 2021 Cultura Resident (CMCV)
Més informació:
consorcimuseus/jornada-intensiva-de-reflexio-i-creacio-textil-al-voltant-dexperiencies-migratories

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes que, des de diversos àmbits artístics, tracten el tema de les vivències migratòries

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.