30 maig, 2022
Notícia

Museus, projectes i educació

El moviment Edcamp, impulsat a Catalunya per la Fundació Bofill, proposa una trobada sobre les aliances de col·laboració entre museu i escola per impulsar projectes educatius.

Edcamp. Comparteix Aprenentatges és un moviment de trobades entre persones interessades en l’educació impulsat per la Fundacio Bofill amb aliança amb Edcamp Foundation (Estats Units).

 

Davant el repte d’impulsar projectes educatius que impliquin museus i centres educatius totes les parts involucrades en l’educació de l’alumnat i en el suport a les famílies han de generar entorns d’aprenentatge compartits per fer-hi front. Una de les maneres de fer-ho possible són les aliances de col·laboració entre museu i escola.

 

Amb aquesta idea s’organitza l’Edcamp Museus, projectes i educació que es farà en format presencial a mitjans de juny al Museu del Ferrocarril de Catalunya que, juntament amb el Museu de l’Empordà, Museus d’Esplugues i el Museu del Suro de Palafrugell, forma part de l’equip organitzador. La consultoria Adhoc Cultura, la missió de la qual és donar eines per apropar la cultura a la societat com a motor de millora i transformació social, es farà càrrec de la coordinació de la trobada.

 

El repte serà definir quins són els ingredients clau i les pautes a seguir per treballar, crear i impulsar projectes educatius amb entitats, escoles i instituts. Des de l’organització s’apunten les següents línies:

 

Escoltar i dialogar
Treballar tenint en compte l’abans i el després de l’activitat, generant un vincle amb els infants i no com a experiències aïllades, sense perdre mai la idea de conversa: totes les veus han de tenir el seu espai, sobretot la de les criatures.

 

Fer xarxa, fer comunitat
En aquest camí compartit, tothom és educadorx, sigui a l’escola, a l’empresa o al museu: s’han de construir comunitats d’aprenentatge, creant equips educatius al voltant dels territoris, dels barris, dels museus, de les escoles.

 

Equilibri entre la virtualitat i la presència
El confinament provocat per la Covid-19 ha posat de manifest la necessitat d’accelerar la digitalització en els museus i la necessitat de connectar amb les escoles i les famílies. No obstant, el que és virtual no pot, almenys en el cas dels museus, fer-nos prescindir quan sigui possible del que és presencial.

 

 

Edcamp. Un model d’aprenentatge viralEdcamp Foundation

 

Un Edcamp és una trobada gratuïta i oberta amb la finalitat de compartir aprenentatges, coneixements i inquietuds per tal de desenvolupar-se personal i professionalment i transformar l’educació. La seva metodologia es basa en l’aprenentatge entre iguals, la conversa i l’intercanvi de coneixements. No hi ha un programa definit per l’organització de la trobada i són els participants qui construeixen conjuntament el programa a partir dels temes que els interessen.

 

El moviment Edcamp es va crear el 2010 a Filadèlfia i, des d’aleshores, la idea de crear trobades entre persones interessades en l’educació, s’ha transformat en un moviment amb més de 1.000 Edcamps a 25 països d’arreu del món.

 

 

Edcamp. Comparteix Aprenentatges

 

La Fundació Jaume Bofill promou el model del moviment Edcamp a Catalunya i, en aliança amb la Edcamp Foundation dels Estats Units, treballa per transferir aquesta metodologia a persones, col·lectius i comunitats educatives que vulguin organitzar els seus propis Edcamps.

 

El suport de la Fundació a l’equip de promotors de cada Edcamp és gratuït i es basa en formació, acompanyament i recolzament logístic i comunicatiu.

Adhoc Cultura

 

 

Auditoria i consultoria amb seu a Sabadell que treballa per desenvolupar una metodologia, les eines adients i els canals propis per assegurar la plena integració de la cultura a la societat com a motor de millora i transformació social.

 

Ofereixen serveis d’educació per a institucions culturals; producció, creació, gestió i comunicació d’esdeveniments culturals; programació, comissariat i muntatge d’exposicions i estudi, disseny i millora d’instal·lacions i materials audiovisuals.

 

 

Dates: 11 de juny
De 09.45 a 12.30h. Museu del Ferrocarril de Catalunya. Plaça d’Eduard Maristany, s/n. 08800 Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
Organitza: Museu de l’Empordà, Museus d’Esplugues, Museu del Ferrocarril de Catalunya i Museu del Suro de Palafrugell/Equip organitzador
A càrrec de: Adhoc Cultura/Coordinació
Més informació i inscripcions: edcamp.educaciodema/museus-projectes-i-educacio

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Projectes entre museu i escola

 
 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.