2 maig, 2023
Notícia

Músiques memorables III | Trobades i concerts

La tercera edició de “Músiques memorables”, l'arxiu de subjectivitats i músiques memorables creat per hablarenarte amb el músic i educador Christian Fernández Mirón, es desenvolupa amb grups de gent gran a quatre ciutats de Catalunya (Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona).

Després de dues edicions treballant amb grups de gent gran de llocs distants (Madrid, València i Huarte a la primera edició i Sevilla, Saragossa i Palma a la segona) els laboratoris de tradició oral de “Músiques memorables” s’han situat a Catalunya. Per a això, l’equip impulsor format per l’Associació hablarenarte i l’educador i artista Christian Fernández Mirón, en aquesta tercera edició s’hi han sumat dos artistes musicals residents a Catalunya, Anna Ferrer MANS O, i el suport en la mediació de l’educadora social Anna Gibert (laboratori de Lleida) i l’artista sonora Laura Llaneli (laboratoris de Girona i Barcelona).

 

Es tracta d’un projecte centrat en l’escolta, la memòria i la trobada entre allò tradicional i allò contemporani a partir d’uns laboratoris de tradició oral on grups de gent gran comparteixen anècdotes i cançons, i les històries que les acompanyen. En aquesta ocasió, es tracta de grups mixtos, tot i que alguns estan formats per dones i persones en situació de solitud no desitjada (per exemple, vídues de la pandèmia de la COVID-19).

 

Els laboratoris marquen l’inici visible del projecte, encara que darrere hi ha un llarg procés de mapatge demogràfic i cerca de les associacions col·laboradores amb les quals convocar als grups de gent gran que participen a cada ciutat, així com la cerca i coordinació dels i les artistes col·laboradorxs.

 

El desembre de 2022, els músics de l’edició MM3 van treballar en un procés de creació col·lectiva a partir dels relats suscitats als laboratoris. Es van revisitar els enregistraments reunits durant aquestes trobades per elaborar un nou repertori de versions, variacions i composicions musicals inèdites.

 

En aquesta última fase, d’abril a juny del 2023, els i les artistes, juntament amb l’equip de hablarenarte realitzen una gira musical a tall de retorn i retrobament amb les comunitats participants del projecte.

 

Cada concert és una posada en escena única, elaborat en diàleg amb la gent gran, que fins i tot participen en la seva posada en escena. Aquests repertoris se sumen a les músiques memorables i arxiu sonor del projecte.

 

 

Músiques memorables

 

Músiques memorables és un projecte creat en col·laboració entre hablarenarte i el músic, artista i educador Christian Fernández Mirón. S’inicia el 2019 amb el suport de la convocatòria Art for Change 2018 de la Fundació «la Caixa», que ha seguit donant suport al projecte per fer possibles les seves fins ara tres edicions i ampliar aquest arxiu de subjectivitats i músiques memorables.

 

La primera edició (2019-2020) es va desenvolupar a València, Madrid i Huarte (Pamplona); la segona (2020-2021) va tenir lloc a Palma, Sevilla i Saragossa i la tercera (2022-2023) se situa a quatre ciutats de Catalunya: Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona.

 

 

hablarenarte

 

hablarenarte és una plataforma independent de projectes  amb seu a Madrid que treballa pel suport a la creació, difusió i promoció de la cultura contemporània. Desenvolupen programes d’activitats educatives, de mediació i accions de cooperació cultural i social.

Christian Fernández Mirón

 

L’educació informal ha estat i és determinant en la visió del món, de l’aprenentatge i del treball de Christian Fernández Mirón. Com a agent híbrid en projectes d’art, disseny, educació i música, qüestiona els camins i els models d’aprenentatge i legitimació convencionals. Tot i que els seus projectes són variats, potser un fil conductor podria ser l’exploració de la intimitat col·lectiva, les formes de col·laboració i l’aprenentatge compartit.

Anna Ferrer

 

Anna Ferrer és una cantant i compositora originària de Menorca. Viu a Barcelona, on canta, compon i descompon cançons d’altres temps. Gira sola un espectacle anomenat Parenostic; i amb orquestra l’espectacle Trencadís. Tots ells parteixen de la tradició i tots són creació, tots ells parteixen de la creació i tots són tradició.

MANS O

 

MANS O és l’àlies artístic de Roman Daniel. Amb l’experimentació rítmica i sonora com a eix central a través de la producció de música electrònica, la seva pràctica s’estén cap al disseny, la dansa i la reflexió crítica des dels inicis del projecte.

 

 

Dates: Abril-juny. Trobades i concerts

Properes cites: Tarragona – Espai Caixa

30 de maig i 1 de juny: trobada amb participants

2 de juny: concert (entrada lliure)

Impulsors: hablarenarte i Christian Fernández Mirón

Equip MM3: Anna Ferrer i MANS O/Equip artístic; Anna Gibert i Laura Llaneli/Equip de mediació

Suport: Fundació “la Caixa”

Més informació: 

Sobre les trobades i concerts

Sobre el projecte 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives per a i amb gent gran 


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.