12 gener, 2021
Notícia

Nova web Cultura Viva

Cultura Viva, el programa de suport a pràctiques culturals comunitàries de valor públic impulsat per l’ICUB (Ajuntament de Barcelona), estrena web i tanca l’any amb el Resum Cultura Viva 2020.

Volem aprofitar l’estrena de la nova pàgina web de Cultura Viva per fer un recordatori d’aquest programa impulsat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) amb l’objectiu de codissenyar i coproduir, amb el teixit local, polítiques públiques en favor dels drets culturals, la participació i l’enfortiment comunitari a la ciutat.

 

Es tracta d’un viver on poden néixer, créixer o enfortir-se projectes, xarxes i agents de la ciutat que posen en pràctica la cultura com a bé comú, obert i democràtic i, per tant, amb un alt valor públic. De fet, la primera edició de Cultura Viva va ser l’any 2016 en un format de jornades que duien per títol Trobada per a una cultura com a bé comú.

 

La nova web, elaborada després d’un treball de conceptualització de la cooperativa de comunicació Quepo a partir d’un disseny de L’Apòstrof Cooperativa i desenvolupada per la cooperativa Rice Up, vol facilitar la comprensió del programa i l’aprofundiment en els seus continguts, mostrant la diversitat d’agents i el funcionament en xarxa entre nodes culturals de la ciutat que el caracteritzen. S’hi pot navegar des de diferents nivells: projectes, laboratori, xarxes (els motors que donen vida, impulsen i articulen els projectes) i accions (tot allò que fan els projectes i les xarxes en diferents formats d’accions, que va des d’esdeveniments fins a informes tècnics).

 

El programa es desenvolupa a través de dos àmbits d’acció:

 

> Mitjançant el LABORATORI, on es desenvolupen noves idees de projectes i xarxes a partir de la recerca, el disseny i prototips.

 

> Mitjançant els PROJECTES per reforçar l’ecosistema de drets culturals de la ciutat i que es busca implementar per mitjà de les pràctiques culturals, els espais de participació i l’enfortiment comunitari.

 

LABORATORI: Línies i grups de treball:

 

> CULTURA COOPERATIVA: Grup de treball per fomentar dinàmiques d’articulació entre les cooperatives culturals de Barcelona per tal d’incrementar-ne la potència d’impacte social i la viabilitat econòmica amb accions com la realització de la recerca Cultura Cooperativa i la creació del grup de treball “Mancomunar la Cultura” per tal de sistematitzar i donar resposta a les necessitats de les iniciatives de cultura cooperativa i comunitària.

 

Participants: La Ciutat Invisible, Quesoni, Koitton Club, La Tremenda, Metromuster, Nus Teatre, Pol·len, RocaguinardA, Zumzeig, Ultramarinos, Trama, L’Apòstrof, Tat Lab i La Carbonera.

 

> CULTURA I GÈNERE: Grup de treball que té com a objectiu elaborar un​ ​conjunt d’accions i eines​ ​encaminades cap a la consecució de la ​paritat i la incorporació de la perspectiva de gènere​ en projectes i equipaments culturals.

 

Participants: Grup format per dones professionals de l’àmbit cultural​.

 

> ENFORTIM LES ARTS COMUNITÀRIES: Grup de treball per a una anàlisi exploratòria de les pràctiques d’arts comunitàries a la ciutat de Barcelona que s’inicia a partir de la jornada i del taller Com enfortim les arts comunitàries desenvolupat per Artibarri en el marc de les Jornades 2019 de Cultura Viva.

 

Participants: Entitats que formen part d’Artibarri i altres entitats d’àmbit comunitari, arts comunitàries i polítiques de proximitat.

 

> GESTIÓ COMUNITÀRIA: Grup de treball que té per objectiu desenvolupar el marc de relació dels projectes culturals de base comunitària amb l’administració a la ciutat de Barcelona, i plantejar preguntes i reptes tant per a les pròpies comunitats organitzades com per a l’administració i les polítiques culturals.

 

> INNOVACIONS CULTURALS I ECONÒMIQUES: Grup de treball que té com a objectiu realitzar una anàlisi de les innovacions culturals i econòmiques que promouen els models econòmics emergents i les noves modalitats de producció cultural.

 

Participants: Mayo Fuster, Elisabet Roselló, Maura Lerga, Ricard Espelt i Enric Senabre.

 

> MÚSICA VIVA: Grup de treball l’objectiu del qual és analitzar la producció musical a Barcelona i el desenvolupament d’innovacions normatives que promoguin la música com a fet social, col·lectiu i transversal, amb accions com el projecte “Música al carrer”, la recerca Estudi dels espais de música en viu a Barcelona i l’informe Bones pràctiques per a la contractació musical.

 

Participants: Acadèmia Catalana de la música, Associació de Músics de Jazz i Música Moderna, Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT), Xarxa de Músics al carrer de Barcelona, Associació de músics del Park Güell i Olga Ábalos.

 

PROJECTES del programa i XARXES relacionades:

 

> “ARXIUS OBERTS”: Procés d’investigació-acció per definir de forma comunitària què entenem com a arxiu digital cultural obert i accessible, i per fomentar i facilitar a les comunitats l’ús efectiu dels actius digitals culturals de la ciutat, tant els de caràcter públic com privat.

 

Xarxa: COMUNITAT “ARXIUS OBERTS”.Arxius Oberts” parteix d’una recerca sobre l’estat de l’art, un mapeig dels actius digitals culturals de la ciutat, una etnografia situada per identificar les comunitats vinculades i els seus projectes, i un treball d’identificació de reptes col·lectius i codisseny d’escenaris. Aquestes discussions i sessions de treball participatives són el punt de partida per consensuar, de forma col·lectiva, què entenem com un “arxiu obert digital”.

 

> BAM CULTURA VIVA: Festival impulsat per Cultura Viva, l’Ajuntament de Barcelona i Fabra i Coats, i el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum en el marc de les festes de La Mercè, patrona de la ciutat. S’organitza de manera col·lectiva, assembleària i oberta, buscant complicitats amb projectes d’economia social i promovent processos artístics que dignifiquin el treball artístic i posin en valor la cultura de codi obert, la lliure circulació i la remescla.

 

Xarxa: PLENARI BAM CULTURA. És l’òrgan encarregat de concretar conjuntament el festival des d’un entorn extens de gent i agrupacions, format pels col·lectius Alterevents, l’Ateneu L’Harmonia, Cultura en Vivo, El Triangle Contracultural, Indigestió, Le Good Good, Llobregat Block Party, Pedra, Quesoni, Quepo i altres persones a títol individual.

 

> “DISCOFÒRUM”: És un grup de persones que es troba per tal de compartir música, experiència i debat. Cada persona porta una cançó per escoltar i després es comenta, amb les aportacions de tot el grup.

 

Xarxa: COMUNITAT “DISCOFÒRUM”. L’equip Discofòrum està format per persones vinculades a projectes com Indigestió o a la Ciutat Invisible. 

 

> “MEMÒRIA VIVA”: Un espai per posar en comú el passat de Barcelona, segons diverses temàtiques i territoris, a través de processos col·lectius de creació cultural que són lloc de trobada, diàleg i organització comunitària al voltant de la memòria i la seva incorporació a l’esfera pública.

 

Xarxa: COMUNITATS DE MEMÒRIA. Són un ecosistema viu, resultat dels processos de mapatge col·lectiu per territoris, però també fruit de les col·laboracions i de les relacions de diferents intensitats que es van teixint al llarg del temps en el projecte “Memòria Viva”.

 

> “MÚSICA AL CARRER”: El projecte practica la pública concurrència per tal de garantir la seva obertura al conjunt de músics que volen participar i es desenvolupa mitjançant espais de seguiment i governança compartida, mediació i noves eines digitals que ajudin al correcte funcionament buscant una millor participació i transparència.

 

Xarxa: XARXA DE MÚSICS AL CARRER DE BARCELONA. Col·lectiu de músics que formen part del projecte “Música al carrer” de Cultura Viva.

 

> LA VEÏNAL TV: Una proposta de televisió comunitària via web per a la ciutat que esdevingui una eina de comunicació de base, transversal i que sigui, alhora, un nou model televisiu que garanteixi la llibertat d’expressió i el dret a la informació de tots els veïns i veïnes de Barcelona.

 

Xarxa: COMUNITAT “LA VEÏNAL”. Impulsada per col·lectius de vídeo participatiu i comunicació comunitària com Càmeres i Acció, El Parlante, Fora de Quadre, La Mosca TV, Neokinok, Paso a Paso, Quepo, Teleduca i Ubutv.

 

> TEATRE “ARNAU ITINERANT”: La lluita veïnal d’entitats i col·lectius és el motor del nou Arnau, un teatre sense seu, un projecte cultural innovador gestionat per les veïnes i veïns, que retorna al barri per seguir-lo transformant a través de l’autogestió. El nou teatre recuperat vol ser escenari, centre d’interpretació de la història i la memòria del Paral·lel i dels barris que l’envolten, i motor de cohesió i expressió del seu teixit social.

 

Xarxa: COMUNITAT TEATRE ARNAU. Neix del moviment veïnal i d’entitats per tornar a obrir el teatre al barri, definint els usos del nou Arnau en un procés participatiu, treballant-ne la governança i fent possible el projecte de l’”Arnau Itinerant”: espectacles, jornades festives i un arxiu dissident, que recull la memòria del teatre i del Paral·lel.

 

> XARXA DE RÀDIOS COMUNITÀRIES DE BARCELONA (XRCB): Projecte no comercial que neix de la col·laboració entre Cultura Viva i la comunitat exo.cat/guifi.net de Barcelona i es desenvolupa com una plataforma que treballa amb diversos projectes de ràdios comunitàries de Barcelona (amb un node central, Radio Fabra, situat a la Fabra i Coats), a partir del reconeixement del seu enorme valor descentralitzat i la seva capacitat d’autogestió, amb l’objectiu de teixir xarxes que permetin amplificar-ne l’impacte i garantir-ne la replicabilitat.

 

Xarxa: COMUNITAT XRCB. Diversos agents de la ciutat, com exo.cat i guifi.net, vinculats a treballs i processos de comunicació contemporània, desenvolupen una recerca relacionada amb la situació actual de les ràdios comunitàries i amb el futur d’aquest mitjà.

 


 

Dates: 2016-en actiu
Organitza: ICUB (Ajuntament de Barcelona)
Més informació: barcelona.cat/culturaviva

 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb el programa Cultura Viva

 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.