27 octubre, 2022
Notícia

Paral·lel 62 | Casa de Cultura de Barcelona

Espai municipal per a la música, obert a altres disciplines artístiques i gestionat de manera horitzontal i des de l’economia solidària per les cooperatives L’Afluent i Quesoni amb la Sala Upload per potenciar encara més la vida veïnal i cultural del Paral·lel de Barcelona.

Conscient del seu valor patrimonial i històric per a la vida cultural de la ciutat, la nova Casa de Cultura de Barcelona obre les seves portes al número 62 de l’Avinguda Paral·lel de Barcelona, que abans havia acollit espais tan emblemàtics com l’Artèria Paral·lel, la Sala Barts o la discoteca Studio 54 per citar els seus referents més recents.

 

Aquest equipament, de titularitat municipal des de 2005, s’emmarca dins del projecte Cases de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’esdevenir un espai de referència de l’escena musical catalana i barcelonina. Vol ser un recurs per a la ciutadania i el sector musical i cultural, i es presenta com un equipament que sumi i fomenti la cooperació en lloc de la competència, responent a necessitats dels agents culturals.

 

S’hi desplegarà una programació de qualitat, inclusiva, accessible, intercultural i paritària que combinarà propostes de referència i noves veus. L’any vinent, Paral·lel 62 s’adherirà oficialment a la Xarxa de les Cases de la Música de Catalunya amb l’objectiu de promoure la creació i la formació musical, i el nou equip treballarà per sumar-se al Barcelona Acció Musical (BAM) i per continuar col·laborant amb programacions que ja han passat per l’espai com el Festival Grec, el Festival de Jazz de Barcelona i el Primavera Sound.

 

Així doncs, els eixos que articulen aquest nou projecte són:

 

> Espais de participació per a la ciutadania

L’equipament municipal, que reneix amb la voluntat de potenciar encara més la vida veïnal i cultural del barri, disposarà d’espais d’opinió i de decisió oberts a la participació ciutadana. La sala contribuirà a fer encara més del Paral·lel un espai de vida cultural de la ciutat amb mirades i vincles comunitaris diversos.

 

Amb aquesta vocació de proximitat i comunitària, es treballarà en xarxa amb entitats i associacions de tota la ciutat i, molt especialment, dels barris veïns del Raval, el Poble-sec i Sant Antoni. En aquest sentit, la sala Club acollirà una programació estable amb propostes emergents i de Km 0. L’espai està obert a tothom i es veurà reflectit amb una agenda d’activitats adreçada a tota mena de públics i participants: des d’actes per a centres educatius, concerts i espectacles per a públic familiar, fins a propostes per a joves i gent gran.

 

> Un nou model de gestió horitzontal vinculat a l’economia social i solidària

Sota la direcció de la gestora i activista cultural Anna Cerdà, el projecte aposta per un model de governança horitzontal vinculat a l’economia social i solidària que està coordinat conjuntament per una Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per les cooperatives L’Afluent i Quesoni juntament amb UploadBarcelona, guanyadores del concurs públic convocat amb aquesta finalitat per l’Ajuntament de Barcelona.

 

L’objectiu és integrar els col·lectius que en formen part a la gestió i governança de l’espai de manera orgànica. Per exemple, el servei de venda d’entrades en línia es gestionarà amb Tickètic, cooperativa sense ànim de lucre, i la dinamització i gestió de la cuina es farà de la mà d’Abarka, una cooperativa que treballa per generar oportunitats laborals de persones migrades i racialitzades.

 

> L’impuls de projectes socioculturals més enllà de la música

A banda de música, Paral·lel 62 també allotjarà residències artístiques i projectes en diàleg amb altres disciplines artístiques, com la dansa, el circ o el teatre. A més, el projecte vol incorporar la diversitat i la interculturalitat més enllà dels marcs culturals hegemònics, apostant per donar visibilitat a projectes d’altres tradicions culturals.

 

Per impulsar projectes socioculturals en l’àmbit de la música i més enllà, es coordinarà amb entitats, equipaments i associacions que treballen al barri (com la Fundació Tot Raval de la que ja és membre) i altres que aposten per l’economia solidària.

 

Pel que fa al finançament, compta amb un pressupost de més d’un milió d’euros l’any, i la seva sostenibilitat econòmica es basa en un finançament centrat en recursos propis, amb un suport complementari que prové de subvencions i patrocinis privats. Paral·lel 62 treballa per finançar al voltant d’un 80% del projecte amb ingressos propis de l’activitat i al voltant d’un 20% amb finançament públic i privat a parts equitatives.

 

 

Cases de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona

 

Amb aquesta nova proposta de Casa de la Cultura l’Ajuntament de Barcelona espera donar el tret de sortida al seu nou programa de Cases de Cultura, uns espais que han d’anar més enllà de l’actual Xarxa de Fàbriques de Creació, centrant-se en una gestió més cooperativa i comunitària i amb una major perspectiva social arrelada al barri, i que en el futur s’hauria d’ampliar amb els nous projectes ideats per El Molino i el Teatre Arnau; els vèrtexs d’un triangle que, juntament amb la sala Paral·lel 62, transformarien, de dalt a baix, la vida cultural de la part baixa de la històrica avinguda escènica de Barcelona.

 

Extracte de l’article Neix Paral·lel 62, la nova Casa de la Música de Barcelona (Núvol, 24/10/2022)

 

 

L’Afluent

 

Cooperativa de serveis culturals amb una extensa trajectòria en la gestió cultural, especialment en la producció i el comissariat tècnics i artístics d’esdeveniments musicals, així com en la gestió integral de locals de música en directe. L’Afluent forma part de la Xarxa d’Economia Solidaria (XES) i de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC). Actualment, és un projecte associat a la Fàbrica de Creació – Fabra i Coats i col·labora amb diferents projectes del programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona.

 

La gestió de la sala de concerts VOL, la direcció artística del festival Barcelona Acció Musical (BAM) o la producció i comissariat del cicle de concerts deis Vespres de la UB són alguns dels projectes actuals de la cooperativa.

Quesoni

 

Cooperativa que treballa en l’àmbit de la cultura des de diferents vessants: gestió d’esdeveniments, programació cultural, serveis artístics i serveis tècnics de so, il·luminació i audiovisuals. La cooperativa està present en diversos espais col·lectius com La Comunal, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, CulturaCoop o la Xarxa de Festivals de Catalunya.

 

Quesoni impulsa les pràctiques de l’economia solidària en el món de la cultura, des del vessant de la prestació de serveis fins a la promoció de projectes propis.

 

Entre els projectes actuals de la cooperativa destaquen el Festival Say It Loud i una oficina de management i segell discogràfic amb artistes com Queralt Lahoz, Rodrigo Laviña y su Combo i Tarquim, entre d’altres.

Upload Barcelona

 

Club de clubs i un dels principals epicentres de la música independent en viu de la ciutat, situat a la muntanya de Montjuïc. Guanyadora del premi al millor club de Barcelona el 2019, la Sala Upload promou festivals com Gambeat Weekend, Barcelona Psych Fest i el cicle de concerts a l’aire lliure Pícnic Beat. Amb una programació amplia i diversa, l’espai també acull clubs destacats d’avantguarda i creativitat LGTBIQ+ (Maricas) o d’integració de la cultura africana moderna (com ara Voodoo Club).

 

 

Dates: 2022
Impulsor: ICUB (Ajuntament de Barcelona)
A càrrec de: L’Afluent, Quesoni i UploadBarcelona/Coordinació del projecte
Col·labora: Abarka, Alterevents, La Tremenda
Suport: Coop 57 (finançament), Estrella Galícia (patrocini)
Més informació: paral-lel62.cat

Dossier i nota de premsa

 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.