12 gener, 2021
Notícia

Participació comunitària i co-disseny en arquitectura residencial. Resum i vídeo de la jornada

Crònica de la 3ª jornada de reflexió sobre arquitectura i transformació social, organitzada per la cooperativa Sostre Cívic (Barcelona) per tal de repensar la pràctica arquitectònica i la seva empremta dialèctica en el progrés social.

La cooperativa Sostre Cívic ha adquirit la bona pràctica de fer una pausa anual per repensar-se. L’objectiu d’aquesta cooperativa, nascuda el 2004 i formada per més de 900 persones sòcies arreu del territori, és promoure un model alternatiu d’accés a l’habitatge, més just i accessible, sense ànim de lucre, no especulatiu i transformador: l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús.

 

A través de la crònica que la Sostre Cívic publica al seu bloc, amb vídeo del debat inclós, podem conèixer el contingut d’aquestes jornades, celebrades el desembre de 2020 i que, malgrat el seu format online, van aplegar més de 100 participants. L’objecte del debat, s’explica en aquest relat de la trobada, es centra en com l’arquitectura pot ser transformadora en termes socials (en l’apoderament de les ciutadanes, en canvis en les maneres d’habitar i relacionar-se, en crear i mantenir cohesió social, equitat, etc.), amb l’accent posat en la participació de les persones usuàries en el disseny i la construcció dels habitatges cooperatius.

 

A la crònica es destaquen les principals aportacions de les ponències presentades, com la d’Inés de Rivera (arquitecta, docent i investigadora, sòcia fundadora de STEM arquitectes i membre del grup de recerca Territori i Paisatge-URL) entorn del procés participatiu de Cal Paler Nou (Cardedeu), desenvolupat amb Sostre Cívic. Un procés participatiu on s’ha tingut en compte l’equilibri entre comunitat i individu, considerant tant l’ús de la globalitat de l’edifici per part dels seus futurs habitants com la diversitat de persones que l’han d’habitar, amb atenció especial per als infants.

 

Des de Ginebra (Suïssa), Stéphane Fuchs (arquitecte, fundador i director de l’equip d’arquitectura ATBA) explica l’experiència del procés participatiu d’una cooperativa d’habitatge a Ginebra en el qual les peticions del grup de futurs convivents anaven enfocades, sobretot, a aspectes mediambientals. El resultat és un edifici 100% eficient on les persones que hi viuen gestionen autònomament tot el manteniment.

 

Un altre dels ponents, Raúl Vallés (arquitecte, docent, investigador i consultor), ofereix una aproximació a la realitat cooperativa, la participació i l’autoconstrucció a l’Uruguai. El Ministeri d’Habitatge de l’Uruguai regula l’habitatge cooperatiu, i exigeix l’autogestió col·lectiva dels projectes d’habitatge per expedir certificacions i tenir capacitat d’accedir a finançament, la qual cosa ajuda a entendre l’ampli desenvolupament de l’habitatge cooperatiu en aquest país sud-americà.

 

La crònica recull preguntes que van sortir durant el debat posterior a les ponències, per exemple com l’habitatge cooperatiu treballa les cures dins la comunitat, o el dubte plantejat per Rivera al final de la seva intervenció al voltant, precisament, del títol de la jornada: L’arquitectura és una eina per a la transformació social? O, a l’inrevés, és l’arquitectura la que ha d’estar a l’altura dels reptes que planteja la transformació social?

 


 

Data de publicació: 16/12/2020
Resum i vídeo de la jornada virtual celebrada el 3 de desembre de 2020
Organitza i publica: Sostre Cívic
Participa: Inés de Rivera (Arquitecta i sòcia fundadora de STEM arquitectes), Stéphane Fuchs (Arquitecte i soci fundador d’ATBA. Ginebra, Suïssa), Raúl Vallés (Arquitecte, docent, investigador i consultor internacional. Uruguai)/Ponents de la jornada, referenciats també en la crònica
Més informació i accés a la crònica: sostrecivic.coop-cronica-3a-jornada-arquitectura-i-transformacio-social

 
 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb formes de pensar la relació de la ciutadania amb l’arquitectura

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.