Patio108

Segons explica Zemos98 (cooperativa que desenvolupa processos de mediació per al canvi social) en les seves xarxes socials, es tracta de “un experiment sobre contar la ciutat” on, afegeixen des de Jartura (col·lectiu sevillà pel dret a la ciutat, la memòria i la justícia social), els i les veïnes de Sevilla comparteixen les seves percepcions, memòries i desitjos sobre el lloc on viuen i conviuen a través de testimoniatges registrats en vídeo.
Es tracta, doncs, de re-imaginar les formes, les relacions i els espais urbans des de perspectives ciutadanes i participatives, més enllà de les pràctiques depredadores i improductives associades a la massificació turística. D’aquí que Patio108 s’inclogui entre les activitats relacionades amb MediActivism, un projecte europeu sobre narratives innovadores per posar en pràctica el dret a la ciutat, coordinat per European Cultural Foundation i en el qual Zemos98 participa juntament amb altres agents europeus.
La idea inicial era potenciar aquests imaginaris i narracions al marge dels discursos oficials sobre la ciutat a través de tallers organitzats en cadascun dels 108 barris sevillans –d’aquí el nom del projecte–. No obstant això, amb la irrupció de la tercera onada del COVID-19, aquest mapa col·laboratiu s’ha hagut d’anar traçant, entre octubre i desembre de 2020, a partir de vídeo-testimoniatges.
Fins a febrer de 2021, aquests vídeo-testimoniatges es poden seguir incorporant a la web de Patio108, on queden organitzats i es poden consultar per categories (habitatge, infància, diversitat, turisme, feminismes, espai públic, cultura, etc.). La plataforma ja compta amb més de 50 testimoniatges gravats en diversos barris de Sevilla, aconseguint contrarestar la sobrerepresentació del centre històric en la imatge oficial de la ciutat, un altre dels propòsits del projecte.
A partir d’ara, la web continuarà sent visible com a foto fixa d’un moment d’excepcionalitat històrica per a la ciutat i, donat que la plataforma Patio108 és programari lliure, el codi està obert perquè qualsevol altra comunitat pugui replicar-lo, que és una manera de donar continuïtat al projecte. En qualsevol altre lloc pot ser igual de necessari un projecte així, nascut com àmbit de denúncia, un mapa d’afectes i una contribució en aquesta lluita en curs per reclamar el dret a la ciutat dels qui la construeixen mentre l’habiten i en les seves pràctiques quotidianes.
Tota aquesta informació es troba a la web de Patio108 i també en diversos articles apareguts a la premsa andalusa en relació sobre aquesta iniciativa. Aquí recollim l’últim d’aquests articles, Denuncias, recuerdos y deseos para dibujar una ciudad en la que poder vivir, publicat per Maca Hernández al diari El Salto (edició Andalusia) amb motiu del taller de tancament del projecte desenvolupat el gener de 2021. Maca Hernández destaca el fet que cada categoria compta amb el vídeo d’una padrina, una persona experta en la temàtica i també veïna de Sevilla, que situa les diferents categories i les aterra a la ciutat, esdevenint una “font important d’aprenentatges”.
Les persones que han apadrinat les categories de Patio108 són:
> Ibán Díaz (Professor de la Universidad de Sevilla): Vivenda
> María Barrero (Investigadora de la Universidad de Sevilla): Turisme
> Astrid Agenjo (Professora de la Universidad Pablo de Olavide): Feminismes
> Negro Jari (Cantant i productor discogràfic): Cultura
> Luz Marina (Sociòloga): Infancia
> Eloísa Lozano (Veïna del Districte Este-Alcosa-Torreblanca): Memòria
> Óscar Clemente (Documentalista, membre de Gea21): Movilitat
> Isabel Martín (Arquitecta a Cotidiana Coop.): Medi ambient
> Ana Castaño (Advocada): Seguretat
> David Gómez (Activista): Espai públic
> Zareli Gamarra (Antropòloga feminista) i Daniela Ramos (Arquitecta feminista): Diversitat
Dates: 2020-2021
Organitza: Zemos98 i Jartura/Coordinació del projecte
A càrrec de: Ana Álvarez, Clara, Samuel Fernández Pichel, Santiago Martínez-Pais, Bernar Sañudo, Kike Suárez i Lucas Tello
Participa: Ibán Díaz, María Barrero, Astrid Agenjo, Negro Jari, Luz Marina, Eloísa Lozano Oscar Clemente, Isa Martín, Ana Castaño, David Gómez, Zareli Gamarra i Daniela Ramos/Apadrinaments categories
En el marc de: Projecte europeu MediActivism (European Cultural Foundation)
Suport: Subvenció Erasmus+
Més informació: patio108.es
Articles relacionats:
> Denuncias, recuerdos y deseos para dibujar una ciudad en la que poder vivir
Publicat el 22/01/2021 al diari El Salto (edició Andalusia) per Maca Hernández
> Patio 108: vídeotestimonios para repensar una Sevilla pospandémica
Publicat el 16/11/2020 a elDiario.es (edició Andalusia) per Javier Domínguez Reguero