5 octubre, 2022
Notícia

PCEA: Apoderament i capacitació a través de l'art

Proposta de l'Àrea d'Educació del Museo Thyssen dirigida als i les professionals i usuarixs dels recursos de la Xarxa Pública d'Atenció Social a Persones amb Malaltia Mental de la Comunidad de Madrid.

Aquesta iniciativa, endegada el 2008 per EducaThyssen, l’Àrea d’Educació del Museo Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid, té com a objectiu conèixer les necessitats de les persones usuàries de la Xarxa Pública d’Atenció Social a Persones amb Malaltia Mental i explorar les possibilitats del museu com a recurs en els processos de recuperació i inclusió d’aquest col·lectiu.

 

PCEA és un projecte de treball continu, conformat pels equips professionals del CRPS Latina (Centre de Rehabilitació Psicosocial) i els i les educadorxs del museu, l’objectiu del qual és desenvolupar recursos i metodologies per convertir l’experiència en el museu en una eina en els processos de rehabilitació, recuperació i inclusió per a les persones usuàries d’aquests serveis.

 

Els altres principals objectius de la proposta, acompanyada per una contínua avaluació dels resultats, són:

 

> Consolidar grups al CRPS Latina vinculats a les activitats del museu.
> Treballar en processos d’acció, participació i reflexió que permetin anar augmentant l’autonomia, responsabilitat i capacitat d’elecció-decisió dels i les participants dins del projecte.
> Crear xarxes de col·laboració i participació amb altres recursos i entitats.

 

Al llarg de l’última dècada que porta en funcionament, el projecte ha desenvolupat i continua posant en marxa accions individuals, activitats grupals, propostes dirigides a famílies i iniciatives de lluita contra l’estigma.

 

El resultat és la consolidació d’un programa regular de visites i tallers amb els i les participants i les seves famílies per separat i compartides. D’altra banda, s’ha generat una xarxa estable de treball amb altres centres d’atenció a malaltia mental greu i duradora de la Comunidad de Madrid. També s’han realitzat i s’ha participat en projectes de recerca, trobades, cursos i congressos.

 

Per iniciativa dels i les mateixos/es participants del projecte s’ha creat un grup de reunió periòdica al CRPS Llatina, Club-Thyssen, des d’on generar propostes per a visites en diàleg amb els i les professionals. També han desenvolupat un altre grup, Tour-Thyssen, en contacte periòdic amb els i les educadorxs del museu i des del qual han difós la seva experiència amb el museu a altres recursos de la xarxa d’atenció a la salut mental, associacions i recursos del seu districte. Així com a centres escolars, hospitals i altres espais on Tour-Thyssen és convidat o requerit. En aquestes accions conviden als diferents recursos a participar amb ellxs de l’experiència al museu, generant una xarxa on altres recursos s’han implicat al projecte (CRPS Fuencarral, EASC, Centre de dia i Equip de suport Latina).

 

L’equip professional del projecte PCEA està format per: Inmaculada Liébana (terapeuta ocupacional CRPS Latina), Gema Moreno (psicòloga CRPS Latina), María Salazar (directora CRPS Latina i psicòloga), Ana Abad (terapeuta ocupacional i directora Centre de dia, EASC i Equip de Suport Latina), Samantha (educadora Centre de Dia, EASC i Equip de Suport Latina) i Alberto Gamoneda (educador Museo Thyssen).

 

 

EducaThyssen

 

EducaThyssen és el nom de l’Área de Educación del Museo Nacional Thyssen-Bornemisza de Madrid. S’estructura en quatre línies de treball, “Professors i docents”, “Laboratoris”, “Programes públics” i “Centre d’estudis”.

 

Entre les seves propostes es troba, per exemple, el projecte Musaraña, una comunitat de docents, educadores de museus i creadores endegada el 2014.

CRPS Latina

 

El centre de Rehabilitació Psicosocial (CRPS) Latina forma part dels dispositius de la “Xarxa pública d’atenció social a persones amb malaltia mental greu i duradora” de la Comunidad de Madrid.

 

Disposa d’un equip multidisciplinari que, des d’un abordatge individualitzat centrat en la rehabilitació i recuperació de la persona, treballa per afavorir la creació i potenciació de suports que promoguin la participació d’usuarixs en recursos sociocomunitaris del seu entorn, en les mateixes condicions que qualsevol altre ciutadà/na.

 

 

Dates: De setembre de 2022 a juny de 2023
Museo Thyssen. Paseo del Prado, 8. 28014 Madrid
Organitza: EducaThyssen (Museo Nacional Thyssen-Bornemisza)
Dirigit a: Professionals i usuarixs dels recursos de la Xarxa Pública d’Atenció Social a Persones amb Malaltia Mental de la Comunidad de Madrid
A càrrec de: Equips professionals del CRPS Latina i educadorxs del Museo Thyssen
Suport: Fundació Iberdrola España
Més informació: educathyssen/pcea-empoderamiento-capacitacion-traves-arte

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb projectes, jornades, cursos, festivals o lectures sobre art, cultura i salut mental


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.