13 gener, 2022
Notícia

Caravana 2. Un periódico de Planta Alta

Segon número d'aquesta publicació que acompanya “Planta Alta”, un espai de col·laboració oberta, de residències artístiques, de convivència i de recerca gestionat per hablarenarte a la ciutat de Madrid.

Caravana, la publicació del programa de residencias Planta Alta de l’associació hablarenarte, és també un espai per documentar el treball realitzat des d’un dels seus dispositius, DESVÍO: Maniobras para la acción, habilitant altres àmbits d’obertura i expansió. Després de Caravana 1 (Juny, 2021), el novembre del mateix any apareix aquest 2n núm on es presenta el treball dels i les cinc artistes participants al programa i algunes conclusions sorgides en aquest marc.

 

Planta Alta és l’espai de residències artístiques i de recerca de hablarenarte, una associació que treballa en l’àmbit de la mediació cultural, el comissariat expandit i la creació contemporània. Es defineix com una estructura oberta i flexible de col·laboració entre diversos agents culturals i que es duu a terme gràcies a l’Ajuda a espais independents de creació contemporània de l’Ajuntament de Madrid.

 

El programa de residències s’articula a partir de dispositius com Desvío, un espai d’acció i debat col·lectiu on també es desenvolupen 4 propostes, seleccionades mitjançant una convocatòria, i que entren a formar part del programa. Aquesta convocatòria està dirigida a artistes, activistes, comissarixs, gestorxs, educadorxs interessats/des, a títol personal o col·lectiu, en analitzar, qüestionar i problematitzar les seves pròpies pràctiques en diàleg amb altres agents.

 

Es tracta d’un programa setmanal presencial estructurat de març a juliol, moment en el qual es realitza un programa obert coordinat des de Planta Alta amb les propostes ja materialitzades dels i les artistes/col·lectius seleccionats/des, que les han anat desenvolupant en un marc de treball on s’inclouen les següents dinàmiques:

 

> Eina col·lectiva. Espai d’acompanyament, producció i recerca col·lectiva. 5 sessions coordinades per l’equip de Planta Alta per compartir experiències i sabers.

 

> Maneres de fer. 4 sessions a càrrec de convidats/des externxs les pràctiques i les experiències dels quals habiliten altres formats, esquemes i possibilitats.

 

> Pràctiques vives. 4 sessions a càrrec dels i les artistes/col·lectius seleccionats/des (1 per participant). Aquesta instància busca reforçar la idea d’intercanvi horitzontal, habilitant un espai per compartir fent.

 

 

Caravana 2El contingut

 

Aquesta publicació està pensada com una eina de connexió per als i les participants de Planta Alta (hablarenarte) amb la qual es volen perllongar en el temps aquells continguts, preguntes i imatges que sorgeixen d’aquest programa de residències artístiques i de recerca

 

S’ha d’arribar al final d’aquest 2n núm. per no perdre’s el darrer apartat, Caja de Resistencias (iniciativa d’ajudes i xarxa logística endegada el 2021 per la Fundación Daniel y Nina Carasso amb hablarenarte per recolzar artistes que han vist les seves carreres fragilitzades per la crisi) on es comparteixen les experiències d’alguns dels 20 artistes participants en la convocatòria. 

 

Aquests són, resumits, els apartats i continguts de Caravana 2.

 

Resistencia Crítica

Col·laboracions de Alfredo Aracil, Marta Fernández Calvo y Daniela Ruiz Moreno (Cuidadorxs Invisibles), Nekane Aramburu i Raisa Maudit entorn de la pregunta per les cures, què significa tenir cura i com ho fem en la pràctica, en el tracte quotidià, en els espais de treball i en l’autocura. També es reflexiona sobre art i precarietat laboral recorrent projectes artístics i curatorials que aborden aquestes qüestions.
A tiempo completo. Cuando trabajo y creación convergenEspai per reflexionar sobre la relació del temps, el treball i la pràctica artística i on es presenta el treball dels i les cinc artistes participants al programa i algunes conclusions sorgides en aquest marc.
Programa de residènciesA l’apartat dedicat a l’espai de residències es presenten tres projectes que aprofundeixen sobre el rol adjudicat a la infància i la vellesa en les nostres societats. Trish Scott, Eliana Otta i Cristina Fraser comparteixen els seus processos de treball durant les residències i l’experiència en diàleg amb aquests col·lectius.

Tecnologies

sostenibles

Per reflexionar entorn de l’avanç de la tecnologia sobre les nostres vides, l’artista Patricia Domínguez proposa una meditació guiada que busca equilibrar les energies de la tecnologia, el cos i la terra.
Caja de ResistenciasEl número conclou amb un espai que reuneix les veus d’algunxs dels i les artistes de Caja de Resistencias, un format alternatiu d’ajudes (directes i a través d’una xarxa de suport mutu) generat juntament amb la Fundación Carasso a principis del 2021. Cada fragment respon de manera individual a la pregunta sobre les conseqüències de la pandèmia a la vida i la pràctica artística. Les seves respostes són reflex de la situació de moltxs altres artistes.

 

 

Data de publicació: Novembre, 2021
Publica: Planta Alta (hablarenarte)
A càrrec de: María Alejandra Gatti i equip hablarenarte/Comissariat editorial
Participa: Alfredo Aracil, Cuidadorxs invisibles (Marta Fernández Calvo i Daniela Ruiz Moreno), Nekane Aramburu, Amanda Alonso del Río, Lydia Garvín, Olalla Gómez Valdericeda, Zlatan Hadžifejzović, M Reme Silvestre, Trish Scott, Eliana Otta, Cristina Fraser i Patricia Domínguez
Suport: Subvenció a espais independents de creació contemporània de l’Ajuntament de Madrid (Convocatòria 2020-2021)
Més informació i accés a la publicació: hablarenarte/periodico-caravana-2

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més documents entorn de les pràctiques de les educadores i mediadores culturals


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.