19 octubre, 2022
Notícia

Perquè tot és de tothom. Gestió comunitària de la cultura i economia solidària | Llibre

El llibre, coordinat per Santi Eizaguirre i Javier Rodrigo, es presenta en el marc de la Fira d'Economia Solidària de Catalunya a la Fabra i Coats de Barcelona amb un debat sobre el fet diferencial de la cultura quan és comunitària.

A la presentació del llibre (Icaria Editorial, 2022) a la FESC 2022, un acte organitzat per la Comissió de Formació i Publicacions de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i la Xarxa d’Espais Comunitaris (XEC), es debatrà amb diverses de les autores que participen en aquesta obra col·lectiva. Es vol reflexionar sobre què aporta la cultura quan és comunitària, quin és el seu tret diferencial i de quina manera això implica a les pràctiques de l’economia social i solidària.

 

Es parlarà de com es produeix l’arrelament territorial i crític de les pràctiques culturals amb mirada comunitària. Es presentaran exemples pràctics sobre la construcció de comunitats culturals arrelades al territori i s’analitzarà com es pensen els condicionants econòmics, socials i culturals dels territoris on s’activen.

 

En aquesta discussió tindran també una presència molt important les preguntes que giren entorn de la relació entre la gestió cultural, la comunitat i l’economia solidària. Què vol dir situar la cura de les persones, els processos i l’entorn en el centre de les pràctiques culturals?  En quin sentit podem dir que les pràctiques del cooperativisme cultural tenen impacte i retorn comunitari? En quin sentit podem dir que les pràctiques de cultura comunitària tenen una perspectiva socioeconòmica transformadora i s’entrellacen amb l’economia solidària? 

 

Moderarà l’acte la Judit Font (XEC) i hi haurà una taula d’experiències amb l’Alcira Padin (Synusia), l’Ester Rams (La Troca), l’Eva Quintana (Cal Gras), la Karel Mena i la Iki Yos Piña (Periferias Cimarronas). També intervindran els editors del llibre, Santi Eizaguirre (UB / Comissió de Formació i Publicacions XES) i Javier Rodrigo (Transductores / Cooperasec).

 

 

Perquè tot és de tothom

 

Què és la gestió comunitària d’espais culturals? Quin valor té? Perquè tot és de tothom. Gestió comunitària de la cultura i economia solidaria és una obra col·lectiva, coordinada per Santi Eizaguirre i Javier Rodrigo, que ens endinsa en les dificultats i els reptes de teixir cultura amb perspectiva comunitària, gràcies a reflexions d’activistes, militants d’organitzacions de base i professionals vinculats a la gestió cultural.

 

El llibre (Icaria Editorial, 2022) consta de quatre parts. La primera part presenta els referents històrics de les pràctiques culturals amb vocació de transformació social. La segona part aprofundeix en una mostra d’iniciatives que, en diferents àmbits i en espais diversos del territori català, desenvolupen una perspectiva crítica sobre l’activitat cultural i promouen un diàleg constructiu amb el seu entorn. La tercera part explora la relació entre la gestió cultural i l’economia solidària, observant les tensions i els reptes que se’n deriven. Finalment, la quarta part descriu la construcció política d’aliances en favor de la gestió comunitària en l’àmbit cultural i posa èmfasi en les eines de què disposen les iniciatives sociocomunitàries, les entitats empresarials i també les administracions públiques a l’hora d’aplicar una visió democratitzadora dels espais i les activitats culturals.

 

 

Dates: 22 d’octubre
De 18:30 a 20:00h. FESC 2022. Fabra i Coats. Sant Adrià, 20. Barcelona 08030
Organitza: Comissió de Formació i Publicacions (XES) i Xarxa d’Espais Comunitaris (XEC)
A càrrec: Judit Font (XEC)/Moderadora
Participa: Alcira Padin (Synusia), Ester Rams (La Troca), Eva Quintana (Cal Gras), Karel Mena i Iki Yos Piña (Periferias Cimarronas)/Taula d’experiències; Santi Eizaguirre (UB / Comissió de Formació i Publicacions XES) i Javier Rodrigo (Transductores / Cooperasec)/Editors del llibre
Més informació:
> Sobre la presentació: fesc.xes/perque-tot-es-de-tothom-gestio-comunitaria-de-la-cultura-i-economia-solidaria
> Sobre el llibre: icariaeditorial/perque-tot-es-de-tothom-gestio-comunitaria-de-la-cultura-i-economia-solidaria

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb l’Economia Social i Solidària


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.