11 juny, 2021
Notícia

Plataforma CulturaComunitaria

Plataforma de difusió de processos, projectes i activitats culturals de base comunitària, ideada pel fotògraf i artista visual Javier Roche, i acollida per la Red de Espacios y Agentes de la Cultura Comunitaria (REACC).

La plataforma CulturaComunitaria neix de les necessitats exposades a les jornades Cómo tramitar un unicornio, celebrades a Saragossa l’any 2017, on es va posar de manifest la necessitat de conèixer les diferents maneres de fer entorn de la cultura comunitària, tant per part de les Administracions públiques com pels projectes i iniciatives culturals que, necessàriament, s’hi relacionen.

 

Qui desenvolupa la idea és el fotògraf i artista visual Javier Roche, presentant-la com a projecte de retorn de la seva residència a Harinera ZGZ i, l’any 2021, la REACC (primera xarxa d’espais i agents de la cultura comunitària de l’Estat espanyol) acull la proposta com a eina de difusió de la xarxa.

 

CulturaComunitaria és una plataforma ideada per compartir aprenentatges, experiències i coneixements en iniciatives que treballen per la cultura comunitària, compromeses amb processos de mediació, democràcia cultural i accessibilitat. Qualsevol persona pot afegir informació a la plataforma, així com participar en la seva moderació. La idea és reunir iniciatives culturals, amb vocació de transformació social, des de lògiques col·laboratives i amb la mirada posada en els processos, que sorgeixen des de les comunitats o que les involucren, possibilitant la seva participació en el fet cultural.

 

 

Com s’organitza la informació de la plataforma?

Iniciatives

 

Projectes, espais basats en models de gestió comunitària, agents, educadorxs, col·lectius, comunitats que exploren altres maneres d’entendre la cultura, pràctiques artístiques per activar-nos i cohesionar-nos com a ciutadania… Per exemple, l’associació Akántaros, la comunitat Axiom, Enredando Culturas, Grigri Projects, Harinera ZGZ, Pares Sueltos o Teatro Comunitario de El Gancho.

Documents

 

Treballs sobre maneres de fer, reflexions teòriques, objectius, estatuts, models organitzatius, idees, memòries, etc., com la Guía de asociaciones de la Subdirección General de Asociaciones, Archivos y Documentación (Sría. Gral. Técnica, Ministerio del Interior) per a persones interessades a constituir i inscriure una associació.

Activitats

 

Petites accions o activitats puntuals que han pogut iniciar un procés o comunitat. Entre els continguts d’aquesta secció es troba la Guia LADA sobre cómo hacer un teatro foro o Cómo hacer patrimonios comunes en el rural.

 

 

Dates: 2021-en actiu
Organitza: Red de Espacios y Agentes de Cultura Comunitaria (REACC)
Suport: Fundación Daniel y Nina Carasso
Més informació: culturacomunitaria.es/wiki

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Recopilació 2021 de projectes, jornades, documents, formació i convocatòries entorn de les pràctiques comunitàries


 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.