20 setembre, 2022
Notícia

Plataforma Mar | Convocatòria NOTAR 2022-23

Convocatòria per a 4 residències de recerca en mediació i pedagogies crítiques
en el marc de MAR, plataforma de mediació artística i noves institucionalitats impulsada pel Museo Reina Sofía, hablarenarte i la Fundació Carasso.

Aquesta convocatòria és un exercici de producció de coneixement situat en l’àmbit de la mediació (cultural, artística, comunitària, etc.) i les pedagogies crítiques. Entenent que la praxi és teoria, es proposa que col·lectius o persones que treballen en contextos de sabers considerats subalterns duguin a terme un procés de reflexió crítica sobre la seva pròpia praxi, o la d’altres, transformant el coneixement adquirit a través de la pràctica en sabers accessibles i aplicables per altres agents.

 

NOTAR es el programa de residències de la plataforma MAR, iniciativa impulsada pel Museo Reina Sofía, hablarenarte i Fundación Carasso el 2020, que es proposa afavorir l’emergència de formes institucionals més democràtiques que facilitin la implicació de la ciutadania en l’àmbit cultural (noves institucionalitats). Per a això, la plataforma es complementa amb dos nodes més de treball interconnectats amb NOTAR: una xarxa de mediació (ALZAR) i un arxiu digital (CAJA). 

 

L’objectiu últim d’aquestes residències és generar un compendi de coneixement amb entitat pròpia, accessible i aplicable per altres agents, així com l’articulació d’una comunitat de recerca des de la qual es puguin produir, compartir i visibilitzar nous sabers i abordatges crítics.

 

La convocatòria es dirigeix a la gran diversitat d’agents que formen l’ecosistema de la mediació cultural a Espanya i les candidatures poden ser individuals o col·lectives.

 

Es convoquen 4 residències presencials a la ciutat de Madrid, en modalitat amb o sense estada, per un període de dos mesos a triar entre març-abril o maig-juny de 2023.

 

Els projectes de recerca han de situar-se en l’àmbit de la mediació cultural, art/educació i/o noves institucionalitats i emmarcar-se en una de les 6 línies de recerca del node NOTAR: Malestars contemporanis, Polítiques de mediació /pedagogies crítiques, Comuns, Institucions poroses (en l’edició 2022-23, aquesta línia de recerca se centra en la infància i la vellesa), Desviaments o Arxiu i memòria.

 

Les residències es desenvoluparan a Planta Alta, espai de residències artístiques de l’associació hablarenarte, destinant-se una dotació única de 5.000€ bruts, impostos i retencions inclosos, en qualitat de beca de recerca.

 

 

Plataforma MAR

 

MAR és una plataforma per impulsar accions de canvi rellevants a les institucions culturals contemporànies, entenent la mediació cultural com a eix vertebrador d’aquestes transformacions.

 

La plataforma es desenvolupa mitjançant tres nodes de treball interconnectats: un programa de residències de recerca (NOTAR), una xarxa de mediació (ALZAR) i un arxiu digital (CAJA). Conjuntament, els tres nodes contribueixen a desdibuixar les fronteres tradicionals entre les institucions culturals i la societat civil, per tal de propiciar un canvi de paradigma que impliqui efectivament totes les persones en la vida cultural i en l’esfera pública.

 

 

Dates: Fins el 23 de octubre
Convoca: Museo Reina Sofíahablarenarte i Fundación Daniel y Nina Carasso
Dirigit a: Investigadorxs, artistes, comissarixs, gestorxs culturals, docents d’educació formal i no formal, mediadorxs, col·lectius o perfils híbrids o interdisciplinari
Més informació, bases i inscripcions: hablarenarte/notar-convocatoria-de-cuatro-residencias-de-investigacin-en-mediacin-y-pedagogas-crticas

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes de recerca en l’àmbit artístic i cultural


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.