Pràctiques artístiques als centres educatius
EXPOSICIÓ ZONA INTRUSA 9: LES COSES
La proposta artística de Zona Intrusa 9 es titula Les coses i és un projecte artístic i pedagògic, a cura d’Andrea Aguado, per treballar el tema dels objectes a través de propostes d’artistes contemporanis de diverses disciplines en col·laboració amb cinc instituts de Mataró.
Zona intrusa és un projecte artístic i educatiu de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró dirigit als instituts de la ciutat que cerca apropar l’art contemporani als centres educatius per produir un espai crític de coneixement i experimentació.
En aquest marc de treball, l’art s’entén com un lloc des d’on generar un diàleg amb els nois i noies, generar un coneixement integral sobre l’individu i el seu entorn, de manera transdisciplinària, que inclogui la participació de docents i alumnes.
En aquesta novena edició, el projecte Zona Intrusa ha anat itinerant, entre els mesos de gener a març de 2016, pels cinc instituts de Mataró participants l’alumnat dels quals han realitzat una sèrie de treballs que aborden la temàtica dels objectes des de vessants diversos. El resultat d’aquest procés es pot veure en els treballs presentats al M|A|C Espai de Can Palauet.
———-
Dates: Del 8 d’abril al 8 de maig de 2016.
M|A|C Espai de Can Palauet. C/ d’en Palau, 32 Mataró.
Organitza: Direcció de Cultura (Ajuntament de Mataró).
A càrrec de: Mataró Arts Contemporani M|A|C.
Participa: Instituts Freta, IES Miquel Biada, IES Laia l’Arquera, IES Alexandre Satorras i Escola Pia Santa Anna.
Col·labora: Xavier Arenós, Isabel Banal, Ita Puig, Rafael Ruiz, Luiz Simoes i Marta Xibillé/artistes.
En el marc de: projecte Zona Intrusa.
———-
Més informació:
culturamataro.cat/zona-intrusa-9-les-coses
PROGRAMA FLIPART
FlipArt és un programa desenvolupat per l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona per acostar els artistes i tècnics de l’espectacle als instituts de secundària per tal d’incentivar la presència de les arts escèniques entre els i les joves.
Adreçat a l’alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, el programa inclou tres activitats diferenciades:
>> Aventures d’artistes: visita de diferents artistes a l’institut amb la finalitat d’explicar als i les alumnes la seva experiència i trajectòria professional.
>> Els oficis de les arts: màsterclass a càrrec de professionals dels diferents oficis que intervenen en el món de l’espectacle (escenògrafs, figurinistes, tècnics d’il·luminació, tècnics de so i maquilladors) que expliquen als i les alumnes en què consisteix la seva feina.
>> Monogràfics d’arts: sessions on els i les alumnes poden realitzar una pràctica d’alguna disciplina artística.
En l’últim curs més de 4.600 joves han participat d’aquesta iniciativa. El programa FlipArt també ha estat present enguany a La Mostra d’Igualada, dins de les activitats paral·leles d’aquesta fira de teatre infantil i juvenil que se celebra a la capital de la comarca de l’Anoia fins el 10 d’abril de 2016.
———-
Organitza: Àrea de Cultura. Diputació de Barcelona.
Dirigit a: alumnat d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
———-
Més informació:
diba.cat/flipart
PROJECTE L’ARTISTA VA A L’ESCOLA
Aquest projecte educatiu és una proposta de Teler de Llum per aproximar l’art contemporani als centres educatius de Tarragona. Artistes plàstics del territori estan convidats a crear situacions d’ensenyament i aprenentatge a partir de la seva pròpia obra i compten amb la complicitat de docents i alumnat d’educació primària, secundària i batxillerat.
La iniciativa parteix de Thais Salvat i Eloïsa Valero, professores d’educació artística a secundària, i vol apropar les aules als llenguatges artístics contemporanis de la mà dels mateixos artistes, que esdevindran guies durant els processos de creació. Cap projecte està completament delimitat a priori, sinó que preveu un espai de llibertat perquè siguin els mateixos participants qui acabin de definir les línies d’actuació.
El projecte pretén generar contextos educatius que propiciïn el pensament creatiu i el gaudi dels infants i joves a través de l’expressió artística.
———-
Organitza: El Teler de Llum. Ajuntament de Tarragona.
Participa: “Recicla-Repensa-Reutilitza” (Ester Fabregat a l’Institut Ponts d’Icart); “Conèixer l’altre” (Àlvar Calvet a l’Escola Torreforta); “Social Crossover” (Andrea Eidenhammer a l’Institut Antoni de Martí i Franquès), “Diari d’un/a observador/a” (Jordi Llort a l’escola Saavedra); “El buit i el ple. Empremtes” (Béatrice Bizot a l’Institut Torreforta); “El silenci del blanc” (Enric Llevat a l’Escola Pax)/projectes 2015-2016.
———-
Més informació:
lartistavaalescola.wordpress.com
També publicat al nostre Facebook
Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.