27 desembre, 2021
Notícia

Pràctiques artístiques comunitàries i temps anormals. Exposició

Mostra del programa 2021 d'Interfícies, plataforma de cultura i salut comunitàries coordinada per Transductores. Els projectes d'aquesta edició exposats a l'Escola Llotja de Barcelona s'han desenvolupat en contextos de treball marcats per la Covid-19.

En aquesta exposició que serveix de cloenda a la temporada 2021 d’Interfícies (projecte impulsat per Transductores amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya) es proposa un conjunt d’iniciatives que tenen en comú el fet d’haver afrontat de forma imaginativa les restriccions de la pandèmia. D’entre totes les preguntes que s’obren sobre el control social i l’impossibilitat de trobar-se, es reflexiona sobre quines poden ser les pràctiques culturals més sostenibles i saludables, la pertinença i el desig de mantenir, repensar i adaptar les formes de trobada als seus contextos, o la capacitat de les arts d’incidir en aquells relats que ens articulen com a societat en temps de canvi. Preguntes que troben ressonàncies en la provisionalitat i la urgència que la pandèmia ha instal·lat en la nostra època i que travessen els diferents projectes exhibits.

 

Iniciatives representades
Celleres
Estudiants de 2º de Batxillerat de l’Escola Superior d’Art i Disseny Llotja amb l’acompanyament del dissenyador Joan Escofet i La Trama (programa de cultura, educació i territori de Fabra i Coats. Centre d’Art Contemporani) parteixen de la reflexió sobre l’arxiu i els moviments alternatius que han fet Júlia Ramírez-Blanco i Paula García-Masedo a l’exposició La Transformació Sensible del centre d’art i ho traslladen al seu context. En quatre sessions investiguen la relació entre el disseny i els barris de La Sagrera, Sant Andreu i Bon Pastor de Barcelona.
La Balena de El Prat a El Prat/Vibraera
Projecte amb La Balena de El Prat i Consol Llupià García entorn del procés iniciat per aquesta artista per retornar a la mar l’esquelet de la balena exhibida al Zoo de Barcelona i que va aparèixer encallada a la platja del Prat el 1983. A partir d’aquí, entre 2018 i 2020 s’han anat desenvolupant diferents accions plasmades en obres com les què es mostren a l’exposició: l’audiovisual Germana mamífera i la web vibraera.net. Han col·laborat amb el projecte Lo Relacional, Andrea Ganuza, CEE Can Rigol (grups de 1r i 2º d’ESO curs 2018) i diversos animals humans i no humans. Amb el suport d’UNZIP Arts Visuals, La Colmena Producciones de Arte, LaBonne (Centre de Cultura de Dones), Laboratorio Feminista de Creación Documental, Hangar, WMMC19 World Marine Mammal Conference, Futuroa Sarao Drag i BCN Producció (La Capella).
Memòries d’allò estrany
Projecte desenvolupat pel col·lectiu Lo Relacional i estudiants de 4º d’ESO de l’Institut Verdaguer (Barcelona) dins de l’edició 2019-2020 d’EN RESIDÈNCIA, programa de creació contemporània als instituts impulsat per l’ICUB (Ajuntament de Barcelona) i el CEB (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona). El projecte, ideat per pensar juntxs el barri del Casc Antic analitzant les relacions de desigualtat i el diàleg entre les memòries col·lectives i les memòries individuals, va comptar amb la mediació de TransductoresEl Born CCM.
El meu barri és un món: La Maleta de Paquita
Projecte de creació artística comunitària desenvolupat per La Maleta del Cinema (Raquel García), el projecte Fem Memòria (Sara Beltrame) l’espai de cinema col·laboratiu Barrifilms (Zeltia Outeriño) con grupos de niños del barrio de Poble-sec. El projecte fomenta la cohesió social, la construcció de relacions de pertinença i els vincles intergeneracionals a través de la creació audiovisual col·laborativa amb la complicitat d’entitats col·laboradores del territori (Dau al Sec Arts Escéniques i cooperativa La Raposa).
Una conversa que no acaba
Projecte desenvolupat per Ricardo Pèrez-Hitaestudiants de 4º d’ESO d’Educació Visual i Plàstica de l’Institut Verdaguer , dins l’edició 2020-2021 d’EN RESIDÈNCIA, i amb la mediació de Transductores i El Born CCM. El projecte es va centrar en converses i diàlegs amb el barri, amb el sistema educatiu i amb els nostres passat i futur.

 

 

Interfícies

 

Plataforma de cultura i salut comunitàries que promou processos de recerca col·lectiva entorn de l’art, l’educació i la participació ciutadana. La plataforma ha estat coordinada per Transductores des del 2017 en diferents barris de Barcelona: Raval, Roquetes, Trinitat Nova i Poble-sec.

 

Al llarg de la seva trajectòria, s’ha liderat amb diversos agents: amb un equip docent de Psicologia Comunitària de la Universitat de Barcelona i els grups d’estudiants que cursaven aquesta matèria durant els dos primers anys; des de llavors, amb les xarxes locals dels barris on es desenvolupa i amb diverses entitats de creadorxs.

 

 

 

Dates: Fins el 21 de gener del 2022
Seu Escola Llotja Sant Andreu (Nau U). Pare Manyanet 38. 08027 Barcelona
Organitza: Transductores/Coordinació Interfícies i mediació projectes
Participa: Joan Escofet, La Ballena de El Prat, Consol Llupià, Lo Relacional, La Maleta del Cine (Raquel García), Fem Memoria (Sara Beltrame), Barrifilms (Zeltia Outeriño), Ricardo Pèrez-Hita/Creadorxs projectes exhibits; Alumnat ESO i Batxillerat Institut VerdaguerEscola Llotja
Col·labora: En Residència, El Born CCM i Escola Llotja
Suport: Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya
Més informació: interficies/practiques-artistiques-comunitaries-i-temps-anormals

 

 

 

 


Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.