16 març, 2015
Notícia

Practiques col·laboratives des de l'àmbit de joventut i cultura

Cicle "PANTALLA ALTERNATIVA" (UJAC-Auditori de Sant Martí) / Projecte "BARRIS I ACCIÓ" (Càmeres i Acció) / Publicació "UN INSTANTE... TODA UNA VIDA" (IES Padre Feijoo, Gijón)

Parlant sobre la relació entre joventut i cultura, un lloc comú des de la gestió cultural ha estat el d’assumir que els productes culturals de “qualitat”, a partir d’una certa edat, no interessen als i les joves.

 

Sense entrar en la problemàtica distinció entre alta cultura i cultura popular, atès el seu plantejament històric, volem fixar-nos més en el canvi de relació entre la ciutadania, el jovent i el producte cultural. Quan els interessos, els imaginaris i el protagonisme dels i les joves estan en el centre de l’activitat o del procés de producció, aleshores es construeix una relació d’implicació i compromís que ens fa plantejar que potser no és que la joventut tinguin un problema d’interès amb la cultura, sinó que la cultura no es gestiona per tal que ells i elles en siguin protagonistes i no només consumidors.

 

Els següents projectes posen el punt de mira en unes pràctiques col·laboratives de participació i de cocreació que responen en aquest canvi de paradigma.

 

 

CICLE PLANTALLA ALTERNATIVA
Cicle de cinema d’autor ideat per la Unió Jove Alternativa Cinemàtica (UJAC), el col·lectiu de joves programadors de l’Auditori de Sant Martí, amb l’acompanyament de l’associació A Bao A Qu.

 

Aquest grup de joves d’entre 15 i 19 anys farà una selecció de cinc pel·lícules que es projectaran d’ara i fins el juliol. UJAC és responsable no només de la tria dels films, sinó també de les presentacions a la sala, de la comunicació i la difusió. Per a desenvolupar la programació el grup es reuneix cada divendres a la tarda, en companyia de professionals de l’equip d’A Bao A Qu.
———–
Dates: De març a juliol.
Auditori Sant Martí. Plaça Angeleta Ferrer, 2. 08020 Barcelona.
Organitza: UJAC (Auditori Sant Martí) i A Bao A Qu.
———–
Més informació: 
barcelona.cat/nova-sessio-de-pantalla-alternativa-amb-isaki-lacuesta

 

 

PROJECTE BARRIS I ACCIÓ 
Un projecte que treballa en la creació col·lectiva d’un catàleg multimèdia dels recursos i entitats que ofereix el barri, feta per els/les mateixes joves i oberta al públic. Els seus impulsors són l’associació Càmeres i Acció, un col·lectiu que dissenya projectes per apoderar audiovisualment als i les joves, fent pedagogia mediàtica i fomentant una visió crítica davant l’actualitat informativa.

 

Treballant la interacció amb la ciutat i despertant consciència de la capacitat d’autogestió dels veïnsi veïnes en la creació d’espais col·lectius i les possibilitats que aquests ofereixen.
———–
Dates: En actiu des de 2016.
Associació Càmeres i Acció. Plaça del Raspall (C/del Profeta, 7). Barcelona.
Organitza:
Càmeres i Acció.
———–
Més informació
cameresiaccio.org/projectes/barris-i-accio

 

 

PUBLICACIÓN UN INSTANTE… TODA UNA VIDA. MUJERES VITALES POR LAS CALLES DE XIXÓN
El alumnado de diversificación del IES Padre Feijoo de Gijón ha realizado las imágenes de este cuaderno fotográfico que recorre esta ciudad asturiana de la mano de artistas, activistas de la lucha sindical, los derechos humanos y los derechos civiles, feministas, cooperantes y mujeres que abanderaron la lucha antifranquista. 

 

Un grupo de alumnos y alumnas del instituto (alumnado de 3º i 4º de “Diversificación” del curso 2014-2015) ha trabajado en este proyecto desde noviembre de 2014, siendo protagonistas en todo el proceso, desde los debates y reflexiones llevados a cabo en los talleres sobre igualdad y fotografía social, pasando por la realización de las entrevistas y las fotografías a las mujeres, hasta la presentación del acto-homenaje llevado a cabo en LABoral Centro de Arte en marzo de 2015, donde también se presentó la publicación.

 

Los editores de la publicación son Acción en Red Asturies y se enmarca en el proyecto Con.vive para la promoción de los buenos tratos, los derechos humanos y la acción solidaria en la comunidad educativa a través de diferentes disciplinas artísticas (cine, fotografía, arte plástico, música…).
———–
Fecha de publicación: marzo 2015.
Edita: Acción en Red Asturies (proyecto Con.vive).
———–
Acceso a la publicación:
accionenredasturies.org.pdf

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges com la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.