29 novembre, 2022
Notícia

Premis Baldiri Reixac 2022/23. Llengua, arts i educació

Premis convocats cada any per la Fundació Carulla i que en aquesta edició busquen projectes educatius innovadors per imaginar futurs més sostenibles a reptes com la emergència climàtica, a més d’un nou premi a l’escola catalana més transformadora.

La Fundació Carulla, convençuda del poder de la cultura com a motor de canvi social, convoca periòdicament Premis, Beques i Programes per promoure i fer realitat projectes i idees culturals transformadors que millorin la societat.

 

Els premis Baldiri Reixac són guardons anuals per impulsar i reconèixer projectes que transformin l’educació i donin resposta als nous reptes socials i educatius des de la cultura i les arts. Ara més que mai, davant els desafiaments globals que estem vivint, es busquen escoles i mestres amb projectes innovadors per imaginar futurs més sostenibles i millors per a tothom.

 

Emergència climàtica, foment de la llengua catalana, esperit crític, gestió emocional i cohesió social i diversitat, són els principals reptes d’aquesta edició dels Baldiri. I com a novetat, aquest any es donarà un premi a l’escola catalana més transformadora.

 

S’hi poden presentar escoles, zones escolars rurals (ZER); instituts; instituts escola; llars d’infants; centres de formació d’adults; i escoles d’educació especial d’arreu dels territoris de parla catalana.

 

Composen el jurat Xavier López (Director de l’Escola Octavio Paz de Barcelona), Maria Adzerias (Mestra i Directora de Còdol Educació), Maria Paczkowski (Professora de l’Àmbit Artístic del Consorci d’Educació de Barcelona i de la Facultat d’Educació Social i Treball Social de la Pere Tarrés-URL. També és docent del Màster de Mediació Artística i del Postgrau Art per a la Inclusió Social de la UB), Glòria Fajula (Docent a l’Escola Pia Balmes de Barcelona), Coral Regí (Directora de l’Escola Virolai de Barcelona), Laura López (Poeta i professora a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès) i Ariadna Miquel (Gestora i productora cultura independent, amb una llarga trajectòria com a tècnica d’Educació del MACBA i coordinadora de projectes al Graner. Centre de creació de dansa i arts vives).

 

La dotació és de 45.000€, repartida en tres categories:

 

> Premi Baldiri a l’escola transformadora, 1 premi de 3.000€

 

Es busquen centres educatius amb equips compromesos, amb il·lusió i esperit crític que treballin amb la cultura, la llengua catalana i les arts com a motor clar de canvi per fer front als reptes socials i culturals actuals.

> Premi Baldiri a projectes artístics, 8 premis de 4.000€

 

Es volen impulsar nous projectes educatius que treballin, mitjançant les arts, per atendre reptes com l’emergència climàtica i/o el foment de la llengua catalana com a eina de cohesió social.

> Foment de la llengua catalana (4 premis de 4.000 €)
> Emergència climàtica (4 premis de 4.000 €)
 > Premi Baldiri a experiències innovadores, 20 premis de 500€ en material escolar

 

Es volen reconèixer les millors experiències col·lectives dins i fora de l’aula, úniques i innovadores, que donin resposta, a través del llenguatge artístic i creatiu, als següents reptes: foment de l’esperit crític, gestió emocional i la inclusió.

 

 

Fundació Carulla

 

Des de fa gairebé 50 anys, la Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes socials. A més dels Premis Baldiri i Reixac, els seus programes més destacats són els Premis Lluís Carulla (que impulsa l’emprenedoria cultural fent possible projectes culturals transformadors), els Premis Francesc Candel (Cultura, arts i cohesió social) i les Beques SOS Cultura per a l’impuls de la creació artística. També impulsen el programa Mutare, com a espai de diàleg, reflexió i acció sobre el poder transformador de la cultura, i gestionen l’Editorial Barcino i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (Tarragona).

 

 

Dates: Fins el 26 de gener de 2023
29 de maig de 2023: Comunicació del veredicte
18 de juny de 2023: Acte de lliurament de premis

Convoca: Fundació Carulla

Dirigit a: Escoles, zones escolars rurals (ZER); instituts; instituts escola; llars d’infants; centres de formació d’adults; i escoles d’educació especial dels territoris de parla catalana

Jurat: Xavier López (Escola Octavio Paz), Maria Adzerias (Còdol Educació), Maria Paczkowski (Consorci d’Educació de Barcelona, Pere Tarrés-URL i UB), Glòria Fajula (Escola Pia Balmes), Coral Regí (Escola Virolai), Laura López (Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès) i Ariadna Miquel (MACBA i Graner)

Més informació, bases i inscripció: fundaciocarulla.cat/premis-baldiri-reixac

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre convocatòries i comunitat educativa


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.