3 maig, 2023
Notícia

#PRiSMA Abril | Recull de premsa i pòdcasts

Recopilatori dels continguts que, des de diferents mitjans de comunicació, s'han anat publicant sobre arts i educació, arts i cultura comunitàries i altres àmbits d'interès de "Polièdrica" durant el mes d'abril.

Aquest mes d’abril a #Prisma ens fem ressò, entre d’altres, d’alguns articles de la premsa generalista que ens parlen de projectes en els quals els i les protagonistes són la gent gran, sovint invisibilitzada i relegada.  També recollim notícies publicades sobre propostes que tenen l’objectiu de trencar els límits d’allò normatiu i el privilegi de la seva visibilitat a l’esfera pública.

 

 

Art i educació


L’art contemporani entra a les escoles i instituts de Barcelona
2 d’abril de 2023 | CAT | Social.cat

 

Llegir +

El Consorci d’Educació, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el MACBA han engegat una prova pilot per instal·lar obres d’art a escoles i instituts públics de Barcelona.

Convertir una colección de 20.000 libros en un espacio de comunicación y cultura: IES La Laboral
4
d’abril de 2023 | CAST | El Diario de la Educación

 

Llegir +

El IES La Laboral és un macrocentre de secundària amb prop de 2.000 alumnes que fins fa menys d’un lustre atresorava 20.000 llibres a la seva biblioteca.

Educación de adultos, interculturalidad y convivencia a través de la música
26
d’abril de 2023 | CAST | El Diario de la Educación

 

Llegir +

La música és una eina que no acostuma tenir cabuda en els centres d’educació de persones adultes però que, quan s’utilitza d’una determinada manera, té importants impactes tant en la motivació com en l’aprenentatge de les persones que hi assisteixen.

 

 

Mediació cultural


 

Fundación Bancaja y Saggas renuevan su colaboración para promover acciones culturales en el Camp de Morvedre
5
d’abril de 2023 | CAST | El Periódico de aquí

 

Llegir +

La Comissió Delegada de la Fundació Bancaixa a Sagunto i Saggas han signat un conveni de col·laboració pel qual la planta de regasificació donarà suport un any més a la realització d’exposicions i activitats de mediació cultural i artística.

‘Memediación’ para dar a conocer el arte aragonés
26
d’abril de 2023 | CAST | Aragón Cultura

 

Llegir + 

Els i les responsables de “Esto no es un museo” realitzen durant aquestes setmanes el cicle “Memediación”. Un dels objectius de les seves activitats és apropar d’una forma divertida l’art aragonès a tots els públics: “És una proposta de mediació cultural a través del meme”, explica Ana Gracia al programa “Atónitos Huéspedes” d’Aragón TV.

Els públics de la cultura, convidats de pedra?
23 d’abril de 2023 | CAT | Barcelona Metropolis

 

Llegir +

La crisi dels públics culturals ha convertit els espectadors en un bé molt preuat. Els gestors s’esforcen a seduir-los i, fins i tot, alguns espectadors reclamen ampliar les seves atribucions. En l’argot de la gestió cultural, s’ha passat de les polítiques d’accés —que la gent pugui anar al teatre— a l’accés als mitjans de producció —que pugui fer coses a escena.

El Consorci de Museus abre las inscripciones para la sexta edición del máster PERMEA en València
21
d’abril de 2023 | CAST | ValènciaExtra

 

Llegir +

 

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ja prepara juntament amb la Universitat de València una nova edició del “Màster PERMEA. Programa experimental de mediació i educació a través de l’art”, que en l’actualitat està immers en el període lectiu de la seva cinquena edició.

 

 

 

Ruralitats


 

Tres proyectos culturales, seleccionados para Impulsa 23
13
d’abril de 2023 | CAST | El Mirón de Soria

 

Llegir +

La convocatòria d’Impulsa23 ha obtingut una bona acollida. Entre els vint projectes seleccionats al medi rural per l’equip d’emprendoteca.es se’n troben tres de la província de Sòria.

La Cultura Rural Innovadora se da cita en El Hito
11
d’abril de 2023 | CAST | La voz de Tomelloso

 

Llegir +

Dins de la línia de treball de laboratoris ciutadans plantejada per la Càtedra “Oportunidades para el Reto Demográfico” de la Diputación de Cuenca i la UCLM per a l’aplicació de la innovació social oberta sobre una comarca funcional, els propers dies 14 i 15 d’abril es desenvoluparà l’II  Fòrum de Cultura Rural Innovadora en el qual serà clau el diàleg i la participació d’administracions, universitat, sector privat i comunitat local.

 

 

Gent gran


 

La experiencia de los mayores al servicio de la conservación de los ríos
22
d’abril de 2023 | CAST | La Vanguardia

 

Llegir + 

Un projecte pilot a Cantàbria està recaptant els coneixements de la gent gran que viuen a la conca del riu Asón per aplicar les seves experiències en benefici de la protecció i conservació del medi natural.

Josep Abelló: «La sociedad cada vez es más longeva y surgen interrogantes»
14
d’abril de 2023 | CAST | Diari de Tarragona

 

Llegir + 

La iniciativa SeniorLab és un laboratori ciutadà que serveix d’espai per intercanviar i posar en valor coneixements i compartir recursos per buscar respostes als reptes de la gent gran.

Así es el innovador proyecto de pisos cooperativos para mayores de 60 años en Barcelona
6
d’abril de 2023 | CAST | El Periódico

 

Llegir +

Can 70 va començar a gestar-se el 2015. Es tractava d’un col·lectiu d’unes 20 persones grans que treballa “per aconseguir una alternativa al model actual d’envelliment” i va presentar a l’Ajuntament de Barcelona el seu projecte de “cooperativisme en habitatge en cessió d’ús”, en sòl públic.

 

 

Diversitat i diferència


 

Les Jornades Gatzara arriben a la tercera edició per promoure la interculturalitat arabocatalana
24 d’abril de 2023 | CAT | Social.cat

 

Llegir +

La iniciativa tindrà lloc a diversos espais de la ciutat del 24 al 28 d’abril i s’inaugurarà amb una xerrada a l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) on persones expertes en el món àrab analitzaran el llegat d’aquestes cultures en el món de la ciència i la pèrdua de reconeixement que han tingut fins avui en dia.

L’exposició ‘Entranyes’ o com trencar la binarietat del món a través de l’art
22 d’abril de 2023 | CAT | xarxanet

 

Llegir +

Des de la seva inauguració el passat mes de febrer, l’exposició “Entranyes” pretén qüestionar les estructures binàries que han format part dels fonaments de la societat durant tot aquest temps.

Torna Ullal, el festival que reivindica el poder de les imatges des de les lluites de base
23 d’abril de 2023 | CAT | Social.cat

 

Llegir +

Torna el festival de fotografia Ullal que, des del 2022, obre cada any una convocatòria a projectes fotogràfics col·lectius i individuals que convidin a reflexionar sobre els estereotips visuals i que explorin maneres diverses de representar els cossos, la sexualitat, la diversitat funcional i neuronal, el racisme o altres qüestions que travessen les vides.

 

 

Pòdcasts i TVSelecció abril 2023

CCCC Podcast

Ep 23 | Pedagogies Invisible i CCCC contes
10 d’abril 2023 | CAT

No perdem l’ànima de xiquets i ens endinsem en l’univers de CCCContes, a càrrec de l’Associació cultural Ciutat de contes, mitjançant el qual s’ofereix una programació de conta contes que busca descobrir a xiquetes, xiquets i adults els personatges que habiten en el museu, històries o éssers fantàstics que els acompanyen en un recorregut pels claustres del CCCC i les seues exposicions.

Diseño y Diáspora

412. Tomemos en serio el juego (España). Una charla con José Abellán y Jorge Socorro

13 d’abril 2023 | CAST

 

José Abellán i Jorge Socorro formen part del col·lectiu Ciudad de la Sombra. Es dediquen a dissenyar jocs i experiències lúdiques. En aquesta xerrada ens expliquen perquè val la pena prendre’s de debò els jocs. Parlem del disseny de “Jirafas y Chacales”, un joc per aprendre comunicació no violenta. També ens van parlar sobre un congrés experiencial sobre el fet de jugar: Jugaxata.

XRCB

Podcast Utopia Rambles – 1 Santa Mònica Ràdio

24 d’abril 2023 | CAT

 

L’assemblea d’artistes que ara mateix exposa al Santa Mònica, obre les portes al seu procés creatiu amb un programa de ràdio de sis episodis en directe des del quiosc de Ràdio Rambles.

 

 

MitjansBreu descripció

El Núvol
Diari digital de cultura en català. Actualitat i opinió sobre llibres, art, teatre, música, cinema, cultura digital i pensament. També publiquen ebooks i la revista anual en paper.

El Diari de l’Educació
És un espai de periodisme compromès amb l’educació i un punt de trobada per a l’anàlisi, la reflexió i l’intercanvi de tota la comunitat educativa dels territoris de parla catalana.

Social.cat
Projecte de l’associació Xarxa Digital Catalana (Xadica) l’objectiu del qual és ser un punt de referència de l’actualitat dels serveis i de l’acció social de Catalunya.

Xarxanet
Té per objectiu enfortir les entitats i millorar la tasca de les persones voluntàries per reforçar un sector que permet la transformació i la millora de la nostra societat.

El Bloc del MNAC

A través de veus que habitualment no sentiu en un museu, descobrireu les interioritats i les bambolines del Museu Nacional.

Diseño y diáspora
El podcast de disseny social en espanyol i portunyol. Converses entre una dissenyadora i altres.

XRCBcn
La Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona és un projecte no comercial del programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la comunitat guifi.net/exo.cat de Barcelona.

La revista Nativa

Nativa és una publicació musical bimestral, editada per Indigestió, dedicada a la cultura musical de la ciutat de Barcelona.

 

 

 

Prisma és un recull mensual de notícies i podcasts publicats per altres mitjans de comunicació o projectes durant el mes anterior a la seva publicació que giren sobre drets culturals, art i educació, museus i mediació cultural, cultura comunitària i ODS des de la cultura. Vols que fem esment d’un article o podcast que has publicat, que has llegit o escoltat i et sembla interessant compartir amb altres persones a través de Polièdrica?

 

Fes-nos arribar l’enllaç a info@poliedrica.cat. Ens en farem ressò a Prisma