29 juliol, 2022
Notícia

#PRiSMA Juliol | Recull de premsa i podcasts

Recopilatori dels continguts que, des de diferents mitjans de comunicació, s'han anat publicant sobre arts i educació, arts i cultura comunitàries i altres àmbits d'interès de "Polièdrica" al llarg del mes de juliol.

Donar una ullada als articles i podcasts que des de Polièdrica hem anat rastrejant durant el juny ens permet prendre el pols a l’interès que la cultura i les arts creades amb i des de la ciutadania desperten en els mitjans de comunicació

 

 

ART I EDUCACIÓ


 

Art curricular per a tothom
6 de juliol de 2022 | CAT | El Punt Avui

Llegir +

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha presentat la Carta de les Arts en l’Educació, amb el suport de les conselleries d’Educació, Cultura i Universitats i el de les altres administracions (les quatre diputacions i també les entitats municipalistes).

 

L’hora de l’alfabetització artística
7 de juliol de 2022 | CAT | El Núvol

Llegir +

El CoNCA presenta la «Carta de les Arts a l’Educació», un ambiciós document amb seixanta-tres recomanacions sorgides del 1r Fòrum de les Arts a l’Educació.

 

Carta de les Arts a l’Educació: un full de ruta perquè la cultura arribi a les aules
14 de juliol de 2022 | CAT | Diari de l’educació

Llegir +

El CoNCA acaba de presentar al sector cultural i educatiu la Carta de les Arts a l’Educació, fruit del Fòrum de les Arts a l’Educació que va tenir lloc l’1 i 2 d’abril. Aquesta carta consta d’una declaració de principis, una compilació de 63 recomanacions i uns primers compromisos de les administracions.

 

Art i aprenentatges
17 de juliol de 2022 | CAT | El Punt Avui

Llegir +

 

Una de les idees més compartides en educació és la bondat de promoure les activitats artístiques dins les aules. L’art ha de formar part dels currículums de primària i secundària; només així podrem assegurar una educació completa i garantir la igualtat de tots els infants i adolescents.

 

Bilingües en artísticas: camino y horizonte de un cole de Vallecas
19 de juliol de 2022 | CAST | Red PLANEA

Llegir + 

El CEIP Manuel Núñez de Arenas ofereix el segon cicle d’Infantil i Primària, i des de 2013 aposta per l’educació artística com a eix motor del seu projecte educatiu. 

 

 

PodcastsSelecció juliol 2022

Ràdio Espai Avinyó (XRCBcn)
Museus (Im)possibles | Artefactes del disseny
7 de juliol de 2022 | CAT

Tenint en compte la història, la naturalesa i el tipus de col·lecció del Museu del Disseny, i aprofitant les reflexions que s’han anat plantejant en les sessions prèvies del cicle Museus (Im)possibles, us proposem un espai de reflexió i treball.

 

Diseño y Diáspora
347. Diseñar el cuidado (España). Una charla con Airi Dordas Perpinyà | CAST

Airi Dordas Perpinyà es una activista del cuidado y diseñadora estratégica en The Care Lab. Este laboratorio es una red de diseñadores-activistas trabajando en el área de los cuidados de manera local y global.

 

 

 

COMUNITAT I PRÀCTIQUES CULTURALS


 

L’artista Ela Fidalgo crea una obra conjunta amb persones amb discapacitat de l’Associació Alba
4 de juliol de 2022 | CAT | Social.cat

Llegir +

L’artista mallorquina Ela Fidalgo ha conclòs una residència artística a l’Associació Alba de Tàrrega on ha creat una obra conjunta amb persones amb discapacitat de l’entitat. El resultat es va presentar divendres al centre que l’associació té a Verdú (Urgell).

 

Txema Romero: “Les altres maneres d’identificar-se i d’estimar estan als matgatzems dels museus”
6 de juliol de 2022 | CAT | Xarxa.net

Llegir +

Txema Romero és vocal de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i director del Museu d’Art de Cerdanyola. Va moderar una de les taules rodones de la jornada Museus LGTBI, organitzada pel grup de reflexió Activitats i Públics, el Centre LGTBI i l’AMC, amb l’objectiu de reflexionar sobre com ‘queeritzar’ els museus.

 

Les biblioteques, actors clau en la consecució dels ODS
13 de juliol de 2022 | CAT | Interacció

Llegir +

Agents garants d’accés lliure a la cultura i espais comunitaris de trobada, les biblioteques fan una aportació inestimable al desenvolupament de la societat i esdevenen espais de refugi que fomenten l’equitat, la cohesió social i el benestar.

 

Radiografia de la cultura popular i de l’associacionisme: nova llei, debats i projectes de les entitats
15 de juliol de 2022 | CAT | Xarxa.net

Llegir +

 

L’’Informe de l’estat de la Cultura i les Arts 2021′, del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, destaca la lenta recuperació al sector i subratlla les preocupacions pels canvis de tendència en el consum cultural.

 

Presos de Lledoners fan una residència artística al Teatre Nu: “El teatre m’ha ajudat a socialitzar-me”
16 de juliol de 2022 | CAT | Social.cat

Llegir + 

Un grup d’interns de la presó de Lledoners han fet aquest juliol una residència artística al Teatre Nu de Sant Martí de Tous (Anoia). Tots els presos tenen el segon grau però amb permisos per sortir. Durant quatre dies han estat preparant un muntatge que gira al voltant de la temàtica de la por i dijous l’han estrenat al mateix teatre.

 

Cultura, Patrimoni i Territori #ConversaKULT
27 de juliol de 2022 | CAT | Interacció

Llegir + 

 

Valls va acollir el passat 13 de març una Conversa KULT al voltant de la cultura, el territori i el patrimoni. Els convidats eren dos representants del Konvent, antic convent que van conversar amb Elisenda Trilla, de Produccions Saurines, a la fàbrica de ca l’Alemany, seu del Casal Popular.

 

 

José Guirao, el intelectual que se convirtió en modelo de la gestión cultural
11 de juliol de 2022 | CAST | InfoLibre

 José Guirao va aconseguir que el Congreso de los Diputados aprovés per unanimitat l’Estatuto del Artista el gener de 2019. “Celebro haber llegado al consenso precisamente en una regulación que favorece nuestra producción artística y cultural y ampara a los miembros de nuestra sociedad que la hacen posible.”

Leer + 

 

 

MitjansBreu descripció
El Núvol
Diari digital de cultura en català. Actualitat i opinió sobre llibres, art, teatre, música, cinema, cultura digital i pensament. També publiquen ebooks i la revista anual en paper.
El Diari de l’Educació
És un espai de periodisme compromès amb l’educació, i un punt de trobada per a l’anàlisi, la reflexió i l’intercanvi de tota la comunitat educativa dels territoris de parla catalana.
El Punt Avui
Sorgit el 2011 per la conjunció entre El Punt i l’Avui, és un diari de referència al territori català amb edició pròpia per a la província de Girona.
Interacció
El blog d’intercanvi de coneixements i experiències, amb esperit cooperatiu al servei de les polítiques culturals locals, del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona.
Social.cat
Projecte de l’associació Xarxa Digital Catalana (Xadica) l’objectiu del qual és ser un punt de referència de l’actualitat dels serveis i de l’acció social de Catalunya. 
Xarxanet
Té per objectiu enfortir les entitats i millorar la tasca de les persones voluntàries per tal de reforçar un sector que permet la transformació i la millora de la nostra societat.
Observatorio
Una mirada sobre els centres Planea per aprendre i comprendre.
InfoLibre
Espai de periodisme digital que ofereix contingut d’actualitat a nivell de tot l’estat espanyol.
XRCBcn
La Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona és un projecte no comercial del programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la comunitat guifi.net /exo.cat de Barcelona.
Diseño y diáspora
El podcast de disseny social en espanyol i portunyol. Converses entre una dissenyadora i altrxs.

 

 

 

Prisma és un recull mensual de notícies i podcast publicats per altres mitjans de comunicació o projectes durant el mes anterior que giren al voltant dels drets culturals, art i educació, museus i mediació cultural, cultura comunitària i ODS des de la cultura. Vols que fem esment d’un article o podcast que has publicat, que has llegit o escoltat i et sembla interessant  compartir amb altres persones a través de Polièdrica?

 

Fes-nos arribar l’enllaç a info@poliedrica.cat. Ens en farem ressò a Prisma