1 juliol, 2022
Notícia

#Prisma Juny | Recull de premsa i podcasts

Recopilatori dels continguts que, des de diferents mitjans de comunicació, s'han anat publicant sobre arts i educació, arts i cultura comunitàries i altres àmbits d'interès de "Polièdrica" al llarg del mes de juny.

Donar una ullada als articles i podcasts que des de Polièdrica hem anat rastrejant durant el juny ens permet prendre el pols a l’interès que la cultura i les arts creades amb i des de la ciutadania desperten en els mitjans de comunicació

 

 

ART I EDUCACIÓ


 

La educación primaria necesita especialistas de arte
8 de juny de 2022 | CAST |The Conversation

Llegir +

Actualment, Espanya és un dels països que menys temps dedica en Educació Pimaria al desenvolupament de competències relacionades amb l’educació artística, plàstica i visual, i on aquesta matèria manca d’especialistes.

 

¡El Chile mola! Un cole al encuentro de las artes para la esperanza
23 de juny de 2022 | CAST | Red Planea

Llegir +

Al districte de San Blas-Canillejas, un barri d’origen obrer amb forts contrastos en la seva configuració actual. De tota l’oferta educativa pública d’Infantil i Primària destaca, pel seu projecte propi d’Educació Artística, el CEIP República de Chile.

 

El Consell Comarcal de la Selva acosta les arts escèniques als instituts
27 de juny de 2022 | CAT | Social.cat

Llegir +

El Consell Comarcal de la Selva ha tancat la primera part del projecte Patis Artístics en què les arts escèniques s’acosten als instituts de la comarca per afavorir el consum de cultura entre els i les joves. Durant aquest juny s’han fet dues actuacions als instituts i el setembre que ve es mantindrà davant de la bona rebuda que ha tingut el projecte per part de les direccions dels centres educatius.

 

 

PodcastsSelecció juny 2022

Interarts Foundation
Episodi 5: Una conversa amb Agustí Fernández de Losada 
15 de juny de 2022 | CAST

En aquest nou episodi dels podcasts d’Interarts, es conversa amb Agustí Fernández de Losada sobre les ciutats globals, Barcelona i el programa Global Cities, el Pla Metropolità de la ciutat i el paper que juguen tant la cultura com la cooperació.

 

Diseño y Diáspora
341. Pensar haciendo juntos (México/ Finlandia). Una charla con Luis Vega
| CAST

Luis Vega es un diseñador e investigador mexicano que está curasando su doctorado en la Universidad de Aalto. En esta charla cuenta su trabajo de campo con comunidades indígenas en México.

 

Diseño y Diáspora
338. APRENDER EN COMUNIDAD 7. La hora dorada (México). Una charla con Lilian Delgado Espejel y Daniela Arce Cabrera
| CAST

Lilian Delgado Espejel i Daniela Arce Cabrera expliquen en aquest episodi l’experiència sobre una comunitat per millorar la qualitat de vida dels infants que viuen amb càncer.

Xamfrà
#8 L’amic imaginari
13 de maig de 2022 | CAT

Vuitè i darrer programa d’aquesta temporada de ràdio de l’amic imaginari amb la Marina Garcés i la col.laboració de Ràdio Xamfrà on parlar de l’amistat.

 

XRCBcn
Ràdio Cultura Viva – Arxius Oberts
22 de juny de 2022 | CAT

Un arxiu és només memòria, o és material re-utilitzable i re-mesclable? Què busca el Hip-Hop samplejant cançons preexistents? Com facilitar l’accés de tota la ciutadania al patrimoni cultural de la ciutat?

 

 

 

DRETS CULTURALS I CULTURA COMUNITÀRIA


 

Llega a Tetuán el encuentro veraniego de cultura comunitaria del festival artístico LA PACA
6 de juny de 2022 | CAST | Gacetín Madrid

Llegir +

Després de l’èxit de LA PACA, arriba la trobada estiuenca de cultura comunitària oberta a tot el públic, i en especial a aquelles persones que formen part d’algun projecte d’art comunitari o que el lideren, per donar a conèixer pràctiques d’art col·laboratiu i de cultura comunitària i veïnal.

 

Reclusas que interpretan a monjas de clausura: el teatro clásico como forma de reinserción
17 de juny de 2022 | CAST | infoLibre

Llegir +

La Compañía Teatro Yeses, formada por internas, representó Descalzas al Festival Iberoamericano del Siglo de Oro de la Comunidad de Madrid. “Es un trabajo de tres meses, todos los días de lunes a viernes, de cuatro a nueve de la tarde”, apunta la directora de la compañía.

 

El Govern aprova la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de drets culturals
21 de juny de 2022 | CAT | Interacció

Llegir +

El Govern ha aprovat a proposta del Departament de Cultura la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de drets culturals, que tindrà com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector cultural.

 

‘Poble-sec, la terra de l’aigua’ recupera la memòria històrica del barri a través de l’art
23 de juny de 2022 | CAT | Xarxanet

Llegir +

Vostok Collective va estrenar al Centre Cívic El Sortidor del barri del Poble-sec de Barcelona Poble-sec, terra de l’aigua, que documenta el procés de creació d’una peça teatral en la qual es recupera la memòria històrica del barri.

 

Martín G. Guirado: “En el llenguatge de l’art transformador, la gent s’entén”
27 de juny de 2022 | CAT | Surt de Casa

Llegir +

Vostok Collective ha impulsat el projecte Poble-sec, terra de l’aigua per redescobrir la memòria d’aquest barri de Barcelona a través dels records i les vivències que un grup de gent gran han compartit amb artistes de diferents disciplines. La iniciativa vol fomentar l’art comunitari com a eina de cohesió i integració entre col·lectius en situació de vulnerabilitat i exclusió social.

 

 

 

CULTURA I ODS, MEDI AMBIENT I CIÈNCIA


 

El medi ambient i la seva inclusió en l’agenda de les polítiques culturals
15 de juny de 2022 | CAT | Interacció

Llegir +

El curs El medi ambient i la seva inclusió en l’agenda de les polítiques culturals, va ser una oportunitat per posar de manifest la necessitat de treballar de manera conjunta entre els àmbits de la cultura i el medi ambient, en un moment en què l’emergència climàtica demana accions sostingudes i enèrgiques en tots els àmbits.

 

Com es posiciona la cultura en la localització dels ODS?
16 de juny de 2022 | CAT | Interacció

Llegir +

S’ha publicat l’informe Culture in the Localization of the SDGs: An Analysis of the Voluntary Local Reviews (VLRs) que analitza com els governs locals aborden les seves polítiques culturals en el marc de l’Agenda 2030, basant-se en les Revisions Locals Voluntàries (RLV), indicadors recollits a través de l’Observatori Global de la Democràcia Local i la Descentralització (GOLD) de CGLU.

 

‘La ciència és cultura. I això vol dir plantejar-nos que tenim al voltant i com pensem’. Entrevista a Mónica Bello
8 de juny de 2022 | CAT | Interacció

Llegir +

Amb motiu del curs La ciència com a cultura. Seguim explorant, que tingué lloc els dies 4 i 6 de maig i en què participaren Josep Perelló i Mónica Bello, des d’Interacció han entrevistat aquesta última sobre la seva tasca al CERN, en la confluència de les ciències i les arts, i també sobre el seu concepte de cultura ciutadana.

 

 

MitjansBreu descripció
Observatorio
Una mirada sobre els centres Planea per aprendre i comprendre.
InfoLibre
Espai de periodisme digital que ofereix contingut d’actualitat a nivell de tot l’estat espanyol.
Surt de Casa
Plataforma digital d’informació cultural de proximitat, amb edicions territorials en diferents punts de la geografia catalana.
Gacetín de Madrid
Mitjà de comunicació digital d’actualitat d’accés gratuït i independent de la ciutat de Madrid.
Social.cat
Projecte de l’associació Xarxa Digital Catalana (Xadica) l’objectiu del qual és ser un punt de referència de l’actualitat dels serveis i de l’acció social de Catalunya. 
Xarxanet
Té per objectiu enfortir les entitats i millorar la tasca de les persones voluntàries per tal de reforçar un sector que permet la transformació i la millora de la nostra societat.
Interacció
El blog d’intercanvi de coneixements i experiències, amb esperit cooperatiu al servei de les polítiques culturals locals, del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona.

Podcast de Interarts Foundation

Aquesta sèrie de podcasts està orientada a difondre, mitjançant la visió de diferents expertxs, els valors i el coneixement de la gestió i la cooperació cultural de la Fundació Interarts.

Diseño y diáspora
El podcast de disseny social en espanyol i portunyol. Converses entre una dissenyadora i altrxs.
L’amic imaginari 
Ràdio Xamfrà és un espai d’aprenentatge de tot el procés de creació d’un programa de ràdio, on hi trobem el podcast sobre l’amistat presentat per Marina Garcés.
The conversation
Font de notícies i anàlisis escrites per la comunitat acadèmica i investigadora, i dirigida directament a la societat.
XRCBcn
La Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona és un projecte no comercial del programa Cultura Viva de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la comunitat guifi.net /exo.cat de Barcelona.

 

 

 

Prisma és un recull mensual de notícies i podcast publicats per altres mitjans de comunicació o projectes durant el mes anterior que giren al voltant dels drets culturals, art i educació, museus i mediació cultural, cultura comunitària i ODS des de la cultura. Vols que fem esment d’un article o podcast que has publicat, que has llegit o escoltat i et sembla interessant  compartir amb altres persones a través de Polièdrica?

 

Fes-nos arribar l’enllaç a info@poliedrica.cat. Ens en farem ressò a Prisma