26 octubre, 2021
Notícia

Programa Tándem 2021

Dispositiu experimental i descentralitzat de la REACC per reflexionar amb el veïnat de la Comunitat de Madrid entorn de la cultura comunitària a través de cicles de tallers artístics i fòrums participatius.

El dispositiu comunitari i descentralitzat Tándem de la Red de Espacios y Agentes de Cultura Comunitaria (REACC) ha començat el seu viatge per la Comunitat de Madrid amb 1 parada a Vallecas i 2 a Vicálvaro. A cada sessió, oberta a tota la comunitat, es desplega un conversatori participatiu i una acció artística que es vincula a la temàtica proposada a la conversa, tot guiat per agents i integrants de la REACC.

 

La proposta busca generar ponts d’exploració artísticocultural amb una perspectiva de transformació social, descentralització, democràcia cultural i experimentació col·lectiva. Així, a través de la pràctica, el joc, la reflexió i el debat comunitari, es pretén compartir i visibilitzar el teixit cultural i generar noves narratives participatives.

 

Les temàtiques abordades a cada fòrum s’emmarquen dins de la pregunta: Què poden aportar les pràctiques culturals a la qualitat de vida comunitària en temps de crisi i en el context post pandèmia? Els tallers artístics vinculats amb cada tema giren entorn del circ comunitari, el teatre fòrum i la literatura.                                              

 

El viatge de Tándem s’ha iniciat a la Comunitat de Madrid, gràcies al suport de 21 Distritos (programa d’acció cultural als barris de Madrid desenvolupat per l’Àrea de Cultura, Turisme i Esport de Madrid), però s’espera replicar-ho a diferents comunitats del país.

 

Després de la Jornada 1: Circ Social, desenvolupada a principis d’octubre al Centre Juvenil El Sitio de Mi Recreo de Vallecas, el programa Tándem 2021 inclou dues 2 sessions més al Centre Cultural Valdebernardo de Vicálvaro:

 

 

> Jornada 2: Teatre Fòrum

 

> Eix de diàleg i acció: Com entreteixir comunitats, persones i aprenentatges?

 

Participen: Maijo Pazos (Escena 17), Paula Cueto (Calatea Teatro) i Mireia Salazar (Teatrekas)

 

> Acció artística a càrrec del Centre de Creació i Investigació Cultural La Tortuga

 

 

> Jornada 3: Narratives desplegables

 

> Eix de diàleg i acció: Com convocar la participació de les comunitats per millorar els nostres espais de vida en comú?

 

Participen: Rocío Nogales Muriel (JerteArte), Mario Muñoz (Akántaros) i Susana Moliner (Grigri Projects)

 

> Acció artística a càrrec de La Puerta Azul

 

 

 

La REACC, primera xarxa d’espais i agents de la cultura comunitària de l’Estat espanyol, és una assemblea oberta de diàleg i suport entre professionals de les arts i la cultura comunitàries. Va sorgir en ple confinament, en un context de distanciament físic, en el qual emergeixen les necessitats de proximitat comunitàries i on la cultura, entesa com a bé comú, juga un paper decisiu en el manteniment dels vincles.

 

Des de la xarxa, que agrupa més de 100 agents culturals, s’entén per cultura comunitària qualsevol pràctica artística que, en un mateix projecte o activitat, involucra agents i comunitats en processos creatius de caràcter col·laboratiu.

 

Entra aquí per llegir l’article sobre la REACC publicat a Polièdrica (Juny 2021)

 

 

 

Dates: Fins desembre
Activitats obertes i gratuïtes amb inscripció prèvia

Centre Cultural Valdebernardo. Blvr. de Indalecio Prieto, 21. 28032 (Vicálvaro, Madrid)

 

> 13 de novembre, de 10 a 14 h. Jornada 2: Teatre Fòrum 

 

> 11 de desembre, de 10 a 14h. Jornada 3: Narratives desplegables

 

Organitza: REACC juntament amb 21 Distritos (Àrea de Cultura, Turisme i Esport de Madrid)

 

Participa:

 

> Adrián de Miguel (Galaxia), Iker Martinez (La Quinta del Sordo), Pamela Pilawa, Maijo Pazos (Escena 17), Paula Cueto (Calatea Teatro), Mireia Salazar (Teatrekas), Rocío Nogales Muriel (JerteArte), Mario Muñoz (Akántaros) i Susana Moliner (Grigri Projects)/Conversatoris

 

> La Horizontal, La TortugaLa Puerta Azul/Accions artístiques

 

Més informació i inscripcions: reacc.org/tandem

 

 

 

 


Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.