6 febrer, 2015
Notícia

Projectar, accionar i documentar en obert i col·laborativament

"GENERANDO CONOCIMIENTO LIBRE EN LA WIKIESFERA" (grup de treball sobre documentació col·laborativa a Medialab-Prado Madrid) / "WIKIARS" (projecte d’Amical Wikimedia per a la col·laboració de les escoles d’art i disseny catalanes a la "Viquipèdia")

Per construir visibilitat i memòria ens calen unes narratives sobre els processos i les pràctiques col·laboratives que, en el seu format  i metodologia de treball, no traeixin els principis que les impulsen.

 

 

GRUPO DE TRABAJO GENERANDO CONOCIMIENTO LIBRE EN LA WIKIESFERA
Grupo de trabajo impulsado desde Medialab Prado sobre documentación colaborativa mediante tecnología de wiki semántica (Semantic MediaWiki) para acercar esta potente herramienta a cualquier persona interesada en querer contar y documentar acontecimientos. Es un espacio de trabajo y aprendizaje abierto a cualquier persona y coordinado por Patricia Horrillo (iniciadora del proyecto transmdia 15M.cc, incluido dentro del Laboratorio del procomún 2011-2012 de Medialab-Prado, y de 15Mpedia.org):

 

“Uno de los principales objetivos del grupo será romper con los miedos que sienten muchas personas al acercarse a un entorno wiki, así como poner en valor las aportaciones individuales a la narración colectiva de la Historia, que es NUESTRA Historia”.
———-
Fechas: 2015 (inicio del grupo).
Todos los martes, de 19,00h a 21,00h. Medialab-Prado. Plaza de las Letras. Calle Alameda, 15. 28014 Madrid.
Organiza:
Medialab-Prado.
A cargo de: Patricia Horrillo/coordinación del grupo.
———–
Más información:
medialab-prado/wikiesfera

 

 

WIKIARS. COL·LABORACIÓ DE LES ESCOLES D’ART I DISSENY A LA VIQUIPÈDIA
Una iniciativa del moviment Wikimedia per tal d’involucrar les escoles d’art i disseny, així com els centres educatius que ofereixen formació artística i gràfica, en els objectius de coneixement lliure de la Viquipèdia i les seves wikis germanes. Té el propòsit de ser útil als i les estudiants en les seves activitats d’aprenentatge i, alhora, proveir d’imatges i contingut a la Viquipèdia i altres projectes de cultura lliure.

 

A Catalunya, aquest projecte educatiu està impulsat per Amical Wikimedia i s’emmarca dins del GLAM-WIKI PROJECT, que involucra al sector cultural (galeries, biblioteques, arxius, museus i altres organitzacions) i les iniciatives de wikieducació que exploren les possibilitats de millorar l’ensenyament a través de la participació en projectes wiki.

 

La idea és que els i les estudiants potenciïn i comparteixin el seu coneixement editant articles de la Viquipèdia i una forma de fer-ho és que aprenguin fent tot i produint les imatges que hi manquen amb l’assessorament del professorat, de wikimedistes i d’experts/es en la matèria.

 

Actualment, sis escoles d’art catalanes hi estan involucrades, entre elles l’Escola d’Art Superior Pau Gargallo (Badalona), l’ESDA Llotja (Barcelona), l’EA Serra i Abella (L’Hospitalet) i l’edRA (Rubí). Hi ha altres nodes actius de wikiArs a Càdis i Madrid, impulsats per Wikimedia España i a Tartu, de la mà de Wikimedia Estònia.

 

Com s’explica a l’article que el CCCBEducació dedica a wikiArS (27/10/14), la iniciativa inclou altres activitats com ara xerrades i tallers a les escoles (sobre llicències lliures, l’ús del repositori Wikimedia Commons o edició a Viquipèdia), creació o millora de gràfics per a Viquipèdia com a exercici de classe dins una assignatura, tallers de producció d’imatges per Viquipèdia utilitzant software lliure, viquimaratons o activitats de millora de continguts de Viquipèdia sobre art i disseny amb les escoles.
———-
Dates: 2011 (inici del projecte a Catalunya). 
Organitza: Amical Wikimedia/impulsors de la iniciativa catalana. 
Participa: Escola d’Art Superior Pau Gargallo (Badalona), ESDA Llotja (Barcelona), EA Serra i Abella (L’Hospitalet de Llobregat) i edRA (Rubí)/centres d’art i disseny participants al 2015. 
En el marc de: GLAM-WIKI Project.
———-
Més informació:
wikimedia.cat/wikiArS

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.