8 novembre, 2021
Notícia

Proyecto cammīnus

Iniciativa de l'Ajuntament de Villablino (Lleó) per crear el nou Centro Cultural de los Castros de Laciana a través de la participació ciutadana, la memòria i la visibilització del patrimoni de la comarca al medi rural.

Villablino és un municipi de la província de Lleó, capital de la comarca de Laciana, i el seu ajuntament, amb l’ajuda de la gestora cultural Sara Alvárez, vol reviure una infraestructura en desús que serveixi de plataforma i espai perquè la cultura de la comarca es mantingui viva i participativa. L’edifici del Centro de los Castros de Laciana, inaugurat el 2013 com a Aula de los Castros de Rioscuro, és un espai infrautilitzat a causa de la manca de fons i obert només per a visites concertades. El què es vol fer és repensar el concepte de centre d’interpretació i dotar-lo d’un contingut més obert, proper als i les habitants de la zona, innovador i rentable.

 

Aquest és l’objectiu del proyecto cammīnus: obtenir finançament públic per a l’obertura del Centro Cultural de los Castros de Laciana i, alhora, organitzar jornades de participació per dissenyar el seu contingut, vinculant-lo a la comunitat i al territori de la Vall. Dins d’aquesta segona línia, es fomenta la recerca i la preservació del patrimoni cultural immaterial de Laciana amb activitats participatives. La idea és crear un Centre Cultural intergeneracional i multidisciplinari que resulti atractiu tant a locals com a turistes i que treballi amb la cultura i la memòria de la Vall, sempre vinculant el seu contingut als agents culturals de la zona i al turisme sostenible rural.

 

​Fins ara, hi ha 3 iniciatives a les quals es vol donar continuitat i que treballen totes entorn de la tradició, la identitat i el territori:

 

 

> Calecho nel 2020. La nuesa tsingua ya la nuesa tierra

 

A principis de desembre de 2020 es va obrir una consulta pública perquè qualsevol persona interessada participés en un “calecho” virtual entorn del 21 d’aquell mes, data de la festivitat coneguda com Yule, una de les festes d’origen cèltic que el proyecto cammīnus vol tornar a assenyalar al calendari. La paraula “calecho” a Laciana s’utilitza tant per referir-se als paranys per caçar llops com a les reunions veïnals, de familiars o amics d’abans de sopar.

 

Les entrevistes d’aquest “calecho” en temps de pandèmia es van recollir en un documental on es parla de tsingua o patsuezu (la llengua del sud-occident d’Astúries i les comarques del nord de Lleó), tradicions de Laciana, folklore, anècdotes, música i poesia. El documental es va estrenar el 27 de desembre de 2020 a les xarxes socials del projecte.

 

 

> Archivo Lacianiego

 

Un arxiu en construcció amb el suport de l’Instituto Leonés de Cultura (Diputació de Lleó) per preservar i mapar tot allò que es decideixi en comú com a rellevant per al creixement, el passat i el present de Laciana. La creació d’aquest arxiu es planteja a través d’un Laboratori Rural, un procés obert i col·laboratiu on la població de la Vall actua com a agent actiu de la cultura del seu territori. Per a això s’ha format un Grup Col·laboratiu, sorgit d’una convocatòria oberta, que es reuneix de manera periòdica i s’organitza, al seu torn, en grups de treball per tal de decidir cada aspecte de l’arxiu de manera participativa. El setembre de 2021 l’arxiu va començar a funcionar en fase beta.

 

 

> Festival de Samhain

 

La festa de Samhain (l’origen cèltic d’Halloween) porta 3 anys celebrant-se altre cop el 31 d’octubre a Laciana, un territori plagat de poblats castrenys i llar dels àsturs fa milers d’anys. És una de les festivitats cèltiques més importants amb la qual s’iniciava un nou any de collites, inaugurant l’època de foscor i fred. Amb aquest festival es volen recordar els valors que van deixar aquests pobles a la Vall: la visió natural i normalitzada de la mort, el respecte a la terra tot i adaptant els seus hàbits alimentaris als ritmes naturals del seu entorn i la importància de la comunitat i la llar per sobreviure a l’hivern.

 


 

Dates: 2018-en actiu
Organitza: Ajuntament de Villablino
A càrrec de: Sara Álvarez/Gestora cultural del projecte
Suport: Diputació de LleóInstituto Leonés de Cultura
Més informació: proyectocamminus.com

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies sobre iniciatives a Castella i Lleó

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.