21 juliol, 2022
Notícia

Projecte de comunitat patrimonial de Penyagolosa

El Parc Natural de Penyagolosa, província de Castelló, comença a definir el seu projecte de comunitat patrimonial, amb el suport del PEU-UJI, a les jornades «Les persones i els patrimonis».

L’objectiu d’aquest projecte és la creació d’una comunitat viva al voltant dels patrimonis de Penyagolosa, un parc natural dominat pel cim que li dona nom i que és considerat un dels sostres de la Comunitat Valenciana, i fer-ho de manera comunitària amb els seus col·lectius i ciutadania. El punt de partida de la proposta han estat les Jornades Les persones i els patrimonis, organitzades a principis de juliol a Vistabella del Maestrat pel Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I de Castelló en col·laboració amb la Mancomunitat de Penyagolosa, els ajuntaments dels municipis de la zona (Vistabella del Maestrat, Xodos, Benafigos i Atzeneta del Maestrat) i el Centre d’Estudis de Penyagolosa.

 

Aquesta iniciativa està centrada en les relacions del patrimoni com a recurs per al desenvolupament de vincles i interaccions entre les persones que fan possible el manteniment i socialització d’aquests patrimonis. El projecte té una perspectiva territorial clara i sorgeix després de les converses i de l’anàlisi dels diferents models d’organització comunitària exposats a la trobada de Vistabella i que estan basats en la participació. En aquesta iniciativa, que compta amb el suport del Programa d’Extensió Universitària (PEU-UJI), tindrà un paper fonamental el Centre d’Estudis de Penyagolosa.

 

Les jornades han servit als col·lectius i ciutadans de Penyagolosa per conèixer quatre models diferents d’organització ciutadana al voltant de la cultura i el patrimoni: el col·lectiu La Ortiga Colectiva (Cantabria), els laboratoris ciutadans, les biblioteques comunitàries i el centre d’investigació i ecomuseu La Ponte (Astúries).

 

La iniciativa parteix de la definició de comunitat patrimonial de la Convenció de Faro del Consell d’Europa. D’acord amb aquesta, les comunitats patrimonials «les composen persones que valoren aspectes específics d’un patrimoni cultural que desitgen conservar i transmetre a futures generacions, en el marc de l’actuació dels poders públics», segons diu l’article 2 del Consell d’Europa.

 

 

PEU-UJI

 

El Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU UJI) té el repte de fer present la universitat en el territori i instrumentalitzar el fet cultural com a vehicle de comunicació i acostament a la realitat social. I dedica especial atenció en l’estudi i desenvolupament de la cultura així com a participar en el progrés i desenvolupament de la societat.

 

PEU UJI treballa des del territori i per al territori. Amb una estructura horitzontal i el suport dels agents del territori dels pobles de menys de 5.000 habitants de les comarques de Castelló a través d’un model de treball en xarxa i pro-actiu.

 

 

Centre d’Estudis de Penyagolosa

 

Els objectius del Centre d’Estudis de Penyagolosa són promoure l’estudi, la investigació, la conservació i la difusió del patrimoni cultural, material i immaterial, i natural en l’àmbit de l’entorn de Penyagolosa.

 

El centre comença el seu recorregut amb la finalitat de ser una associació per a l’estudi i la investigació sobre temes històrics, artístics, ecològics, etnològics, arqueològics, econòmics, folklòrics, etc., així com augmentar el coneixement dels diversos aspectes culturals de la localitat i crear consciència de la seva personalitat entre els seus i les seves habitants.

 

 

Dates: 2022-en actiu
Organitza: PEU-UJI en col·laboració amb el Centre d’Estudis de Penyagolosa
Més informació: uji/peu/patrimoni/jornada-vistabella

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més projectes entorn del patrimoni al context rural


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.