1 març, 2017
Notícia

Radiació +++

Projecte per apropar l’art contemporani a la comunitat hospitalària, en concret a la Unitat d’Oncologia Radioteràpica, als seus pacients, familiars i equip sanitari, com una via d’expresió, entenent al pacient des d’una perspectiva holística i no només per la condició de malalt. Es tracta d’un projecte de continuïtat realitzat amb la col·laboració de la Fundación Daniel y Nina Carasso, proposant quatre residències artístiques per any a l’espai de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

El context geogràfic del projecte Radiació +++ se centra a la província de Lleida, concretament a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV), pertanyent al lnstitut Català de la Salut; i sent el centre de referència de malalts aguts de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran.

 

L’articulació dels camps de coneixement provenen de la col·laboració en la creació del projecte entre agents de l’àmbit artístic, artistes, gestors, mediadors, professionals de l’àmbit sanitari i estudiants de medicina que realitzen el seguiment i avaluació del projecte. El projecte vol impulsar a Espanya les pràctiques artístiques en el context sanitari, en concret a Oncologia Radioteràpica, amb el suport i implicació dels doctors, infermeres i tècnics, comptant amb la participació dels pacients, mitjançant projectes col·laboratius liderats pels artistes.

 

Les necessitats descrites per l’equip mèdic de l’hospital, són per una banda, que les intervencions artístiques humanitzin l’espai i apoderin als participants, i per altra banda contribuir a la conscienciació i informació respecte a les diferents tipologies de càncer com el de pròstata o de còlon, del qual en comparació amb el càncer de mama no es realitzen campanyes de sensibilització i superació.

 

L’especificitat d’aquest projecte radica en què els projectes artístics es basen en processos participatius, on prenen protagonisme tots els integrants de la comunitat hospitalària, pacients, familiars, doctors, tècnics, estudiants de medicina… que volen repercutir en provocar una experiència estètica als participants i difondre i visibilitzar el tractament de la malaltia.

———-

Produeix: Centre d’Art La Panera i Hospital Universitari Arnau de Vilanova

Suport: Fundación Daniel y Nina Carasso

———-

Més informació:

lapanera.cat/okradiacio+++_cat

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos (darrera consulta: març 2020).

 

Contingut publicat el 2020 per completar l’arxiu Polièdrica 2017-2019.