11 octubre, 2021
Notícia

Projecte "Unlock. Learn, Open, Care, Keep". El mediador(a) del museo como integrador(a) de la diversidad

Projecte europeu coordinat pel National Museum Complex Moldova (Romania) per al desenvolupament d'una formació internacional, organitzada a Espanya per Espacio rojo, que ofereixi millors experiències en entorns museístics per a persones en risc d'exclusió.

Es tracta d’un projecte europeu sobre l’experiència qualitativa de les persones amb necessitats especials i dret a gaudir dels museus i organitzacions culturals de la societat contemporània, coordinat pel National Museum Complex «Moldova» (Iasi, Romania).

 

Aquesta iniciativa es desenvolupa a través d’un programa de formació internacional gratuït en “mediador(a) del museu com a integrador(a) de la diversitat” que té lloc a Itàlia (Lanciano), Alemanya (Berlín), Espanya (Madrid)Romania (Iasi) entre 2021 i 2022. Les accions designades pels verbs del títol del projecte van indicant els seus eixos principals: Unlock és l’acrònim en anglès de United for those in Needs: Learn, Open, Care, Keep – the Museum Mediator as Diversity Integrator, en castellà, Unidos por los que tienen necesidades: aprender, abrir, cuidar, mantener – el Mediador(a) del museo como integrador(a) de la diversidad.

 

El projecte es duu a terme amb entitats sòcies com l’associació Espacio Rojo i la Fundación Uxio Novoneyra (Casa Museo) a Espanya, així com altres organitzacions i museus d’Àustria (Österreichisches Museum für Volkskunde), Alemanya (Weltgewandt. Institut für interkulturelle politische Bildung e.V.), Grècia (Ethniko Kentro Erevnas kai Diasosis Sholikou Ylikou), Itàlia (Insieme per camminare, una associació cultural, i una petita empresa, CPA di Giuseppina Bomba) i Romania (una altra petita empresa, SC Beacon Wave SRL-D).

 

Un total de 24 professionals del sector cultural (institucions culturals públiques, regionals i locals), educatiu i social participen en els quatre cursos que componen el programa (6 per cadascuna de les formacions previstes a les quatre ciutats). Cada curs (30h) gira entorn d’un tema específic i s’organitza en tres blocs: xerrades i conferències (12 h), visites de camp (6h) i planificació participativa (12h).

 

A l’octubre es fa a Madrid el tercer dels cursos, dedicat a les “Pràctiques integradores per a persones amb necessitats especials en entorns de museus”. El seu objectiu, presentar el poder de les arts visuals a través de l’experimentació amb diverses tècniques artístiques, a més d’activitats grupals i jocs de rol relacionats amb l’important paper de l’art en el cas de participants amb capacitats diverses. Aquesta formació està organitzada per Espacio Rojo, associació que promou, divulga i fomenta la cultura, l’educació i l’art en la societat.

 

El tema del quart i últim curs, que tindrà lloc el maig de 2022 a Iasi (Romania), seran els “Mòduls especials assistits per tecnologia dissenyats per respondre les necessitats de les persones amb discapacitat visual i de les persones amb dificultats auditives”, utilitzats o aplicables en els entorns dels museus.

 

El juliol de 2021 es va realitzar a Berlín (Alemanya) el segon dels cursos d’aquest programa formatiu, “Empoderant (joves) refugiats en entorns de museus”, que es va iniciar el juny de 2021 a Lanciano (Itàlia) amb una primera formació sobre “Tasques i habilitats del mediador del museu com a integrador de la diversitat”.

 


 

Dates: De l’11 al 15 d’octubre (Formació a Espanya, Madrid)
Organiza: National Museum Complex «Moldova»/Coordinació projecte Unlock
Participa: Espacio Rojo i Fundación Uxio Novoneyra (Espanya), Österreichisches Museum für Volkskunde (Àustria), Weltgewandt. Institut für interkulturelle politische Bildung e.V. (Alemanya), Ethniko Kentro Erevnas kai Diasosis Sholikou Ylikou (Grècia), Insieme per camminare i CPA di Giuseppina Bomba (Itàlia) i SC Beacon Wave SRL-D (Romania)/Entitats sòcies del projecte
Suport: Programa Erasmus+ UE
Més informació: espaciorojo/unlock

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb formació en mediació i formació i diversitat

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.