29 octubre, 2021
Notícia

Publicacions Premi Culturama Innovació Social en Joventut

Publicació de la 6ª edició d’aquest premi de bones practiques en matèria de Joventut organitzat per Culturama amb l'objectiu de difondre propostes d’interès social en el camp de la innovació sociocultural.

L’objecte de la 6ª edició del Premi que organitza Culturama (empresa de gestió de serveis socioculturals, mediació educativa i artística) ha estat donar suport a projectes amb caràcter innovador en l’àmbit juvenil que basen el seu desenvolupament en la cultura contemporània per provocar canvis en la realitat social. Coincidint amb els 25 anys de la creació de Culturama i celebrada en plena pandèmia, aquesta edició 2020-2021 ha volgut incidir en aquelles propostes dirigides a potenciar estratègies d’inclusió per a col·lectius que s’enfronten a situacions de desigualtat o discriminació.

 

La jornada de presentació dels projectes finalistes es celebra el 25 de setembre del 2020 amb el lliurament dels premis i el 17 de setembre del 2021 té lloc la presentació de la publicació on, com en cada edició, s’hi recullen les experiències més destacades. Unes publicacions que reforcen l’objectiu d’aquest premi de bones pràctiques en matèria de Joventut per impulsar experiències innovadores que utilitzen i/o fomenten noves tendències de lleure juvenil.

 

A la publicació d’aquesta 6ª edició s’hi troben explicats en profunditat els projectes premiats (guanyador i accèssits) i de, forma més resumida, s’hi recullen també els projectes finalistes. Dels primers se’n detallen tots els aspectes, des del context als recursos i eines o metodologia emprades, com es finança o les possibilitats de replicar el projecte a d’altres contextos, així com la situació posterior al desenvolupament de l’actuació, a més d’informació sobre l’entitat impulsora i les col·laboradores.

 

 

> Projecte guanyador:

 

Anigmàti-K (Viu la lectura)

Assemblea de Joves d’Atzeneta del Maestrat (Castelló)

 

Projecte d’animació lectora juvenil creat de manera participativa a partir de la demanda juvenil vehiculada per l’Assemblea de Joves d’Atzeneta del Maestrat (Casal Popular d’Atzeneta del Maestrat). S’orienta cap el jovent d’entre 12 i 18 anys, que és el protagonista de tot el procés, partint de la capacitat vertebradora dels i les joves al medi rural a través de la literatura i el foment de la lectura.

 

 

> Accèssits:

 

Basket Beat Vic

Associació Basket Beat (Barcelona)

 

Projecte fruit de la demanda de l’Ajuntament de Vic i basat en la trobada, la mobilitat a l’espai públic i el compromís dels i les joves amb la seva ciutat. Aquest projecte sobre els nous rols interculturals generats des de l’esport inclusiu es desenvolupa a través de tallers socioeducatius de Basket Beat (un projecte i una metodologia per acompanyar a les persones en el seu creixement personal, a través de la creació i aprenentatge musical en grup i amb pilotes de bàsquet) a l’espai públic, equipaments i entitats juvenils locals.

 

Orografies

Fractals Educación Artística (València)

 

Projecte per generar un espai de convivència intercultural a la zona sud de València mitjançant trobades entre veïnat migrant, no inclòs en la xarxa comunitària dels seus barris, i veïnat normatiu. Amb l’acompanyament de l’Associació Cultural Fractals Educació Artística, el projecte gira entorn de la memòria col·lectiva com a activadora de la participació social als barris de manera inclusiva.

 

Tardes de garaje

Asociación Garaje (Madrid)

 

Projecte educatiu musical que connecta adolescents i joves amb professionals de la pedagogia i la música rap per fomentar sinergies que generin innovació educativa i sensibilització social entorn de temes com la cultura popular, la ciutadania o les violències masclistes. La creació grupal de producció musical sorgida d’aquest projecte sobre l’impuls dinamitzador de la música urbana per a la convivència ciutadana s’enregistra als estudis de l’Asociación Garaje i es difon a través dels seus canals de comunicació.

 

 

> Projectes finalistes:

 

Sóc perquè Som

Sura Associació E20 (L’Horta Sud, València)

 

Projecte d’aprenentatge per reflexionar sobre totes aquelles accions, hàbits i comportaments que ens apropen al benestar, tant individual com col·lectiu, a càrrec de l’Associació Sura E20, dedicada a crear projectes educatius per garantir la igualtat d’oportunitats i combatre l’exclusió social.

 

Spoiler Alert: No som unes YouTubers qualssevol

La Lola Boreal (València)

 

Peça de dansa-teatre multidisciplinari amb l’adolescència i les seves revolucions com a eix vertebrador. De la mà de la companyia d’arts escèniques La Lola Boreal es treballa en dos canals complementaris i que es retroalimenten: l’obra escènica i els materials creats per a xarxes socials pels seus mateixos intèrprets.

 

Making Art Happen. Pensamiento Visual Crítico Experimento Limón

Experimento Limón AC (Territori espanyol i Londres) 

 

Projecte que investiga i posa en pràctica nous processos d’aprenentatge dins les aules per pensar les assignatures no artístiques a través de l’art visual. Per construir aquestes experiències d’aprenentatge de l’assignatura a través del procés creatiu, els i les docents i els i les mediadorxs culturals del projecte Making Art Happen (la línia de treball iniciada a Londres per l’associació cultural Experimento Limón de Madrid) compten amb la participació d’artistes contemporanis professionals.

 

 

 

La 1ª edició d’aquest premi es va convocar al 2010 amb motiu del 15é aniversari de l’empresa organitzadora, Culturama, i coincidint amb l’Any Internacional de la Joventut, condensant els elements principals de la tasca del seu equip multidisciplinari de professionals: educació, art, participació ciutadana, creativitat, responsabilitat social i innovació.

 

A la presentació de la publicació dedicada a l’edició 2020-2021, els seus organitzadors afirmen que amb el temps el Premi s’ha consolidat com un fòrum de confluència de projectes i institucions en l’àmbit juvenil que ha atorgat protagonisme a la cultura contemporània com a eina per al canvi social i la igualtat de drets.

 

 

 

 

Dates: 2020-2021 (6ª edició Premi Culturama)

 

> 25 de setembre de 2020: Jornada de presentació dels projectes finalistes i lliurament dels premis de la 6ª edició a l’Espai Jove VLC (València) 

 

> 17 de setembre de 2021: Presentació de la publicació de la 6ª edició a la sala d’actes del Centre Cultural La Beneficència (València)

 

Organitza i publica: Culturama

 

Més informació i accés a les publicacions: culturama/publicacions-premi-culturama

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més publicacions i altres materials sobre joventut


 

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.