9 juny, 2022
Notícia

Puentes. Cultura y bienestar | Quadern digital

Publicació dins de les jornades professionals sobre la pràctica museística “Sesión Abierta” del projecte "Ondarebizia" (K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola) per reflexionar sobre els vincles entre cultura i benestar.

Puentes. Cultura y bienestar es el segon número del quadern digital que sorgeix de la trobada Sesión Abierta, un espai de participació i debat entorn de les pràctiques museístiques actuals promogut per K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola dins del projecte Ondarebizia. El quadern digital de Sesión Abierta aporta context a les idees i línies traçades en aquestes trobades, com un espai de reflexió que proposa i comparteix noves possibilitats per al desenvolupament d’una pràctica museística crítica i social.

 

En les últimes jornades, celebrades el novembre de 2021, es va indagar sobre el valor social de la cultura i els seus beneficis per a la salut, des de diferents visions i disciplines, en el marc d’un ecosistema cultural “postpandèmia” necessàriament més sostenible.

 

Seguint les línies tractades en aquestes jornades, aquest quadern reuneix set textos que conviden a reflexionar sobre els vincles de la cultura i el benestar des de la necessitat de situar l’experiència de la persona en el centre dels projectes i espais de la cultura. Un gir accelerat per una crisi sanitària sense precedents que necessita reposar per assentar-se de manera conscient en els diferents contextos, xarxes i ecosistemes.

 

Els textos i autorxs inclosos en aquest segon número són:

 

Bienestar, cultura y comunidad: reflexiones desde la ética y la estética

Begoña Román Maestre (Professora d’ètica a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona)

Arte, terapia, museos: una relación del museo

Marián López Fdz. Cao (Catedràtica d’Educació Artística i Artteràpia a la Universidad Complutense de Madrid)

Recuperart-19, usando los museos para la recuperación emocional de los profesionales sanitarios en tiempos de la COVID-19 

 

Guillem d’Efak Fullana-Ferré (Director de Comunicació i Responsabilitat Social Corporativa. Coordinador: Estratègia. Arts en Salut. Institut Català de la Salut, Generalitat de Catalunya) 

El museo como espacio poroso y permeable

Juan Gª Sandoval (Director-Conservador del Museo de Bellas Artes de Múrcia

La cultura ante la pandemia: tres desafíos en clave digital

Ferran Esteve (Politòleg, periodista i il·lustrador)

Ingredientes básicos para una cultura con-desde-para todas

Artaziakoop (Educació artística i mediació cultural)

No hay más red que la que está viva

Nekane Aramburu (Gestora cultural i museòloga)

 

 

Trobades Sesión AbiertaProjecte Ondarebizia 

 

Espai de participació i debat entorn de les pràctiques museístiques, promogut per K6 Gestión Cultural i Museum Cemento Rezola en el marc del projecte Ondarebizia, on cada any s’aborda en format de jornades destinades a professionals del sector cultural temes que sorgeixen de necessitats i interessos presents en el dia a dia dels museus.

 

A la VII edició d’aquestes jornades neix el quadern digital de Sesión Abierta amb un primer número titulat El Museo sin cuerpo sorgit d’aquella trobada en línia realitzada el setembre de 2020 i que va reunir professionals del sector cultural per reflexionar sobre noves formes de relació i posicionament del museu en un context incert i canviant, marcat per la pandèmia del Covid-19.

 

 

 

Aquí pots consultar la notícia
Ondarebizia
Polièdrica
Desembre 2021

 

 

Projecte de sensibilització patrimonial i plataforma de treball que impulsen Museum Cemento Rezola i K6 Gestión Cultural amb el suport del Govern Basc. Ondarebizia avança en la visió del museu com a projecte que funciona més enllà del propi espai museístic i on la cooperació amb altres centres, projectes, persones, etc. resulta un factor clau per al seu desenvolupament.

 

 

Data d’edició: 2021
Edita: K6 Gestión Cultural
Participa: Begoña Román Maestre (UB), Marián López Fdz. Cao (UCM), Guillem d’Efak Fullana-Ferré (Institut Català de la Salut), Juan Gª Sandoval (Museo de Bellas Artes de Múrcia), Ferran Esteve, Artaziakoop i Nekane Aramburu/Autorxs textos
Col·labora: Gordailua
Suport: Govern Basc
En el marc de: Jornades professionals Sesión Abierta (Projecte Ondarebizia)
Més informació i accés al quadern: k6gestioncultural/cuaderno-digital-puentes-cultura-y-bienestar

 

 

 

Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.