13 gener, 2022
Notícia

Què és la Cultura? Reportatge audiovisual

Projecte audiovisual participatiu fet per joves migrants del Centre Bassam i del projecte Prollema al barri de Sant Andreu (Barcelona). El reportatge, difós per La Veïnal, ha estat produït per l’Escoleta de Cinema (Teleduca) i el FAACCC.

Aquest vídeo és el resultat d’un procés de treball amb joves migrants del barri de Sant Andreu de Barcelona en el context del Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC), celebrat a la ciutat el maig de 2021. La iniciativa neix de la col·laboració entre un centre de servei de protecció d’emergència (SPE) per a joves migrats sense referents adults i un projecte adreçat al mateix col·lectiu per capacitar-los com a ensenyants de la seva llengua materna. Es tracta del Centre Bassam de Sant Andreu, que gestiona la cooperativa Eduvic per encàrrec de la DGAIA, i el projecte Prollema, que fa formació al jovent migrat sol en situació d’exclusió social per tal que puguin ensenyar la seva llengua.

 

Els i les joves participants al projecte (procedents de països africans com Marroc, Gàmbia o Ghana) es van plantejar què era cultura i quin tipus de cultura voldrien al barri. Mitjançant el reportatge audiovisual, van fer una recerca de l’entorn i van anar a visitar diferents espais culturals propers: la Nau Bostik, l’Ateneu L’Harmonia, La Cinètika i l’Espai Jove Garcilaso. Al vídeo, difós a través de La Veïnal (una proposta de televisió comunitària per a la ciutat de Barcelona), s’hi poden veure les entrevistes que els i les joves realitzadorxs van fer en aquests equipaments.

 

El procés de creació ha comptat amb l’acompanyament de l’Escoleta de Cinema de Teleduca (col·lectiu que treballa en educomunicació i dinamització comunitària), un projecte basat en el concepte d’educació creadora on infants i joves descobreixen el seu entorn rere una càmera i s’introdueixen en el disseny i la creació audiovisual mitjançant el joc, la seva imaginació i creativitat.

 

Per a la facilitació del taller, els i les educadorxs de Teleduca han tingut el suport de Basket Beat, entitat que va liderar l’organització del primer FAACCC (Maig, 2021) i que acompanya a persones en el seu creixement personal a través de la creació i l’aprenentatge musical en grup i amb pilotes de bàsquet.

 

 

Teleduca. Educació i Comunicació SCP

 

Col·lectiu que treballa des d’una perspectiva socioeducativa, fent aflorar els interessos, les capacitats i els coneixements previs de les persones i els col·lectius socials amb els quals col·laboren. Ho fan mitjançant tallers de creació audiovisual participativa o transmèdia, projectes de dinamització comunitària, investigació-acció, elaboració de materials pedagògics i divulgatius, i propostes sobre educomunicació, comunicació comunitària o producció audiovisual.

 

 

Data: 2020-2021
Produeix: FAACCC i Escoleta de Cinema (Teleduca)
Participa: Joves Centre Bassam (coop. Eduvic) i projecte Prollema/Realització reportatge
Col·labora: Ludoteca Casa Bloc i Centre Bassam
Suport: Basket Beat i Ajuntament de Barcelona
Més informació i accés al vídeo: laveinal/que-es-cultura

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més sobre educomunicació i joves 

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.