30 juny, 2022
Notícia

RÀDIOactiva | Ràdio Comunitària

El professorat de l’Escola Prosperitat de Barcelona i la XRCB inicien un projecte de ràdio comunitària escolar dins el Pla de Barris 2022.

Durant el curs 2021-2022 el professorat de l’Escola Prosperitat ha estat formant-se i treballant amb l’equip de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB) per fer una ràdio escolar comunitària, que portarà per nom RÀDIOactiva. L’objectiu d’aquest nou projecte del Pla de Barris 2022 és que el curs 2022-2023 els i les alumnes, la comunitat educativa i les famílies puguin gravar, editar i publicar programes de ràdio.

 

Des de la XRCB, un projecte del programa Cultura Viva de l’Institut de Cultura de Barcelona, han estat formant al professorat de l’escola, parlant de ràdio escolar, ràdios comunitàries i pòdcast. També han tractat tot allò relacionat amb el codisseny d’un estudi de ràdio, l’enregistrament, l’edició, tècniques radiofòniques, etc. 

 

RÀDIOactiva pretén convertir-se en un mitjà de comunicació que dinamitzi la difusió de continguts dels i les residents, els esdeveniments i les comunitats vinculades a l’Escola Prosperitat, i els projectes culturals, socials i comunitaris de tot el barri, un dels que formen el districte de Nou Barris de Barcelona. 

 

Vol ser un recurs compartit que permeti la participació d’alumnes, col·lectius, projectes i artistes en la comunicació pública d’allò que succeeix a l’escola i al barri. Un espai per a la creació comunitària

 

MAKEA tu vida, entitat sense ànim de lucre de caràcter social i educatiu que treballa a partir del disseny obert i la reutilització, ha estat l’encarregada del disseny i construcció de l’estudi de ràdio, i d’una unitat mòbil dins la XRCB

 

RÀDIOactiva formarà part de l’ecosistema de XRCB i comptarà amb una estació virtual a la xarxa, apareixent en el mapeig de ràdios de Barcelona

 

 

Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB)Cultura Viva (ICUB)

 

 

Projecte no comercial del programa Cultura Viva de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la comunitat guifi.net/exo.cat (Xarxa de Telecomunicacions de Comuns, Oberta, Lliure i Neutral) de Barcelona.

 

La xarxa inclou un mapeig de ràdios de Barcelona que donen veu a les diferents escenes i comunitats culturals de la ciutat, una ràdio de ràdios (canal alimentat pels continguts de tots els projectes vinculats), una investigació (radiolab) en relació al futur de la ràdio i una comunitat de ràdios que busquen donar-se suport mutu i que compta amb un estudi físic (el primer node de la xarxa a Ràdio Fabra) per experimentar i produir continguts radiofònics.

 

 

Cultura Viva

 

 

Programa de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en el qual participen diversos col·lectius, cooperatives i plataformes ciutadanes amb l’objectiu de generar un laboratori que permeti l’experimentació sobre la coproducció de política pública en matèria cultural.

 

Pla de Barris de Barcelona

 

 

Programa extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona per revertir les desigualtats als barris més desfavorits mitjançant l’aplicació de noves polítiques públiques, implicant als i les ciutadanes en el desenvolupament de projectes dinamitzadors amb un horitzó de 4 anys (2021-2024).

 

 

Dates: Curs 2021-2022
Les emissions de RÀDIOactiva està previst que comencin el curs 2022-2023
Organitza: Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona
Participa: Escola Prosperitat
Col·labora: MAKEA tu vida/Disseny i construcció estudi de ràdio i unitat mòbil
Més informació: barcelona/culturaviva/radioactiva

 

 
 
 

#ArxiuViuPolièdrica: Més iniciatives en format radiofònic

 
 
 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.