15 octubre, 2021
Notícia

Recerca científica per i per a la ciutadania

Dos projectes, B Citizen Lab (BCD) i Ciència Imprescindible (Eduscopi), units sota el paradigma de la ciència ciutadana per fomentar l’aprenentatge col·lectiu i apropar ciutadania i recerca científica a la ciutat de Barcelona.

Segons l’Oficina de Ciència Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona, s’entén per ciència ciutadana la recerca científica que compta amb la implicació activa del públic no especialitzat. Sota aquest paradigma, qualsevol persona disposa de coneixement, eines i recursos que poden contribuir a l’avanç de la ciència. Aquest és el punt de partida d’aquests dos projectes que impulsen la participació ciutadana des de la recerca en sostenibilitat (B Citizen Lab) o des de la comunicació, divulgació i creació de continguts científics (Ciència Imprescindible).

 

 

 

 

B CITIZEN LAB

 

Proposta participativa inclosa dins de la Barcelona Design Week ’21 (Barcelona Centre de Disseny) per tal de crear amb la ciutadania una diagnosi col·lectiva sobre els reptes de Barcelona entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la ciutat.

 

A la 16ª edició de 2021, la Barcelona Design Week (BDW), cita anual sobre disseny i creativitat a Barcelona organitzada pel Barcelona Centre de Disseny, acull el B Citizen Lab. Després d’un programa més professional, celebrat el juny, la Barcelona Design Week City Festival vol ser un festival de ciutat amb més de 80 activitats i 40 espais oberts a la participació ciutadana on s’inclou el B Citizen Lab, un espai de trobada, aprenentatge i generació participativa d’idees per construir una Barcelona més inclusiva i sostenible.

 

En sintonia amb el lema de la BDW 2021, “Think, Design, Act”, aquesta iniciativa que es defineix com a col·laborativa inclou diferents accions per identificar reptes i crear solucions entorn als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la ciutat, en línia amb els ODS establerts per les Nacions Unides per al 2030.

 

> Consulta ciutadana +B per situar de manera col·lectiva els reptes i oportunitats associats als ODS de Barcelona.

 

> Xerrades B Citizen Lab: 5 xerrades sobre solucions innovadores d’empreses i organitzacions, que estan treballant per una ciutat i comunitat sostenible.

 

> Formulació col·lectiva d’idees +B. La ciutadania pot seguir proposant idees creatives que ajudin en la construcció d’un futur sostenible en el mural de B Citizen Lab que estarà exposat en el Disseny Hub Barcelona.

 

 

Dates: Del 16 al 29 d’octubre
Disseny Hub Barcelona. Plaça de les Glòries Catalanes, 38. 08018 Barcelona

 

> Xerrades B Citizen Lab: 16 d’octubre, d’11 a 14h

> Formulació col·lectiva d’idees +B: Del 16 al 29 d’octubre

 

Organitza: Barcelona Centre de Disseny, B Lab Spain i Lichen Innovació Social
Participa: Disseny Hub Barcelona
En el marc de: Barcelona + B, Barcelona Design Week i New European Bauhaus
Suport: Ajuntament de Barcelona
Més informació: barcelonadesignweek/b-citizen-lab

 

 

 

 

 

CIÈNCIA IMPRESCINDIBLE

 

Projecte d’Eduscopi (serveis de comunicació, divulgació i educació científica) en col·laboració amb la xarxa pública de Biblioteques de Barcelona (Ajuntament i Diputació de Barcelona) per dissenyar un podcast sobre ciència fet per i per a la ciutadania.

 

Aquesta proposta, guanyadora d’una Beca “Premis Barcelona 2020” de l’Ajuntament de Barcelona, compta amb 10 de les biblioteques públiques de Barcelona (una per districte) per tal de conèixer els dubtes i inquietuds de la ciutadania relacionats amb la ciència.

 

Quins són els coneixements científics imprescindibles que hauria de saber tothom? Què t’agradaria que t’haguessin explicat a l’escola? De què no se’n parla prou? Per omplir tots aquests buits de la ciutadania en relació amb la ciència s’està fent un procés de recollida de preguntes per un doble canal: mitjançant les bústies físiques localitzades a les 10 biblioteques que participen en el projecte i a través d’un formulari web.

 

A les xarxes socials d’Eduscopi i Biblioteques de Barcelona es pot anar seguint el desenvolupament del projecte i sentir el podcast sense perdre’s cap capítol.

 

 

Dates: 2021
El recull de propostes per crear els continguts del podcast s’inicia a l’octubre

 

> Biblioteques amb bústia física (per districtes):

 

Biblioteca Vapor Vell (Sants – Montjuïc)

Biblioteca Montserrat Abelló (Les Corts)

Biblioteca  Collserola – Josep Miracle (Sarrià – Sant Gervasi)

Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte (Eixample)

Biblioteca Barceloneta – La Fraternitat (Ciutat Vella)

Biblioteca Nou Barris (Nou Barris)

Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert (Sant Martí)

Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra (Sant Andreu)

Biblioteca Jaume Fuster (Gràcia)

Biblioteca Guinardó – Mercè Rodoreda (Horta – Guinardó)

 

> Formulari web

 

Organitza: Eduscopi
Col·labora: Biblioteques de Barcelona (Ajuntament i Diputació de  Barcelona)
Suport: Beques “Premis Barcelona 2020” (Ajuntament de Barcelona)
Més informació: eduscopi/ciencia-ciutadana

 

 

 

 

 


#ArxiuViuPolièdrica: Més notícies relacionades amb participació ciutadana i ciència 

 
 
 
 
Les imatges i la informació procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.