15 abril, 2016
Notícia

Refent-nos del neoliberalisme: ciutats cooperatives

JORNADES "COOPERAR PER FER CIUTAT" (Taula Eix Pere IV) i "URBANISMO CAPITAL: FUNDING THE COOPERATIVE CITY (Vivero de Iniciativas Ciudadanas). Dos projectes a València: "BARRI COOPERATIU" (La Repartidora) i "SEMBRA ORRIOLS" (Carpe Via). Més ARTICLE "COOPERES I SOBRES" (publicat per Pau Llonch a "La Directa")

JORNADES COOPERAR PER FER CIUTAT
Jornades sobre la interrelació dels projectes socials, creatius i de l’economia cooperativa. Tres dies per reflexionar i debatre un nou model de fer les coses als nostres barris, tant social, com cultural , i a traves d´iniciatives d´economia cooperativa i solidària en els espais buits i amb estratègies per a millorar els plans urbanístics obsolets, que no han acabat de cohesionar als barris del Poblenou i a tota la ciutat.

 

El programa de les jornades inclou taules rodones, activitats, tallers i espais de participació veïnal, projeccions, presentacions d’experiències i una diagnosi del moviment cooperatiu de la ciutat.

 

Des de la Taula Eix Pere IV estan impulsant la revitalització social del carrer Pere IV del barri de Poblenou de Barcelona a partir de les iniciatives que ja estan en marxa com Hangar o La Escocesa en l´àmbit cultural i creatiu, dos equipaments convidats a la taula rodona Cultura i creació a Pere IV pensada per compartir i establir la relació dels espais culturals i les seves activitats amb l’entorn veïnal del carrer i el barri. També, debatre el paper dels centres de creació com a agents potencials per a la transformació social, cultural, econòmica i urbana de l’eix Pere IV .
———-
Dates: 15, 16 i 17 d’abril de 2016.
Can Ricart. Emilia Coranty, 16, 08018 Barcelona.
Organitza: Taula Eix Pere IV.
Participa: Sala Beckett (Toni Casares), Hangar (Tere Badia), MUHBA (Joan Roca), P9Artiu (Eva Sans), La Escocesa (Kike Bela)/participants taula Cultura i creació a Pere IV
Col·labora:
XES, Coop DC, MUHBA, EMUVE, TMB, Hangar, L’estoc i Biciclot.

Suport: Ajuntament de Barcelona
———-
Més informació:
eixpereiv.org

 

 

 

URBANISMO CAPITAL: FUNDING THE COOPERATIVE CITY 
Iniciado por Eutropian y con la colaboración de [VIC] Vivero de Iniciativas Ciudadanas, Urbanismo Capital presenta casos emergentes de proyectos urbanos liderados por comunidades de toda Europa en una serie de talleres, vídeos y publicaciones. Proyecto en cooperación con organizaciones colaboradoras en nuevos modelos de desarrollo en ciudades Europeas, todas ellas con experiencias en proyectos a pequeña escala, y desarrollos urbanos como modelos cooperativos de financiación y propiedad  desde las iniciativas ciudadanas

Se centra en la transición posterior al bienestar de las sociedades europeas donde la auto-organización de nuevos espacios de trabajo, cultura y bienestar social ha sido posible por diversas circunstancias socio-económicas: desempleo, redes de solidaridad, cambio de precios de bienes raíces (inmuebles) y patrones de propiedad han creado oportunidades para salir de las dinámicas habituales del desarrollo inmobiliario

 

El objetivo del proyecto es resaltar las potencialidades de las nuevas lógicas económicas, basadas en las comunidades de desarrollo urbano y coproducción de ciudad, e inspirar nuevos compromisos y marcos permitiendo experimentos similares. La influencia del proyecto se revela en varios niveles: mientras que ayuda a las iniciativas “sobre el terreno”, también quiere involucrar a la administración, la empresa y los inversores para coinvertir.
———-
Fechas: Del 21 al 23 de abril de 2016.
Medialab-Prado Madrid. Alameda, 15.
Organiza: Vivero de Iniciativas Ciudadanas.
Participa: Wikitoki, De Besturing (NL), La fabrika detodalavida, Gängeviertel (DE) e Instituto Do It Yourself (IDYS)/Agentes participantes en el taller de Madrid; Goteo, La Traviesa (coop57), Savia solar (Espacio Ecoooo), Asociación Economía Bioregional, Madrid agroecológico, Entrepatios coop y Koiki/Agentes locales visitados durante el taller.
En el marco de: proyecto Urbanismo Capital, iniciado por Eutropian con la colaboración de [VIC], en cooperación con Wonderland Platform for European Architecture (Vienna), the Hungarian Contemporary Architecture Centre (Budapest) y otras organizaciones colaboradoras europeas.
———-
Más información:
viveroiniciativasciudadanas.net/urbanismo-capital-funding-the-cooperative-city

 

 

 

PROJECTE BARRI COOPERATIU
El projecte Barri Cooperatiu neix com una proposta d’intervenció social i treball en xarxa, destinada al foment, la promoció i la visibilització de l’Economia Social i el Cooperativisme com a instruments i paradigmes de fórmules alternatives de desenvolupament i activació socioeconòmica del territori.

 

Durant els propers mesos, es desplegaran accions de diversos tipus que comptaran amb la implicació, a diferents nivells, de persones, entitats socials i institucionals relacionades amb la promoció socioeconòmica i cultural en general, i amb l’Economia Social i Solidària en particular. Entre aquestes activitats, les Jornades d’Economia Social i Cooperativisme que es celebren a Benimaclet durant el mes d’abril amb la participació de més de 20 entitats de l’economia social i cooperativa, per mostrar i debatre al voltant de formes alternatives de fer economia i de promoure fórmules d’autoocupació cooperatives.

 

El projecte neix el febrer de 2016 al barri valencià de Benimaclet, un territori amb fort arrelament del teixit associatiu i comunitari, dels moviments socials, les cooperatives i altres iniciatives transformadores des del treball a escala local.

 

Des de Barri Cooperatiu es defensa la pertinença dels valors, recursos i potencialitats de l’Economia Social i Solidària com a paradigma des del qual dissenyar i promoure un nou model de desenvolupament socioeconòmic, que situa les necessitats del treball i la comunitat per davant dels interessos del capital i del mercat. Una nova institucionalització de les relacions i les activitats socioeconòmiques basada en l’interès col·lectiu i en la participació social.
———-
Dates: del 14 al 29 d’abril de 2016 (Jornades d’Economia Social i Cooperativisme a Benimaclet).
Organitza: Projecte dissenyat i promogut per La repartidora.
Participa: Centre Social Terra, A Peu de Carrer, Benimaclet Viu, AMPES, Associació de Veïns i Veïnes entre d’altres agents socials de Benimaclet.
Suport: Caixa Popular, Universitat de València, FEVECTA, REAS País Valencià.
———-
Més informació:
barricoop.org/barri-cooperatiu

 

 

 

PROJECTE SEMBRA ORRIOLS
Sembra Orriols és un procés participatiu per dissenyar la transformació del popularment conegut com “solar de l’ermita” al barri d’Orriols de València, espai que significa una important oportunitat per aconseguir un espai públic al nucli d’Orriols i generar un marc físic en el que embastar relacions socials i consolidar el teixit del barri.

 

Orriols és un barri amb una forta identitat col·lectiva i gran dinamisme veïnal. No han estat poques les ocasions en què els seus habitants s’han vist obligats a auto-organitzar-se i mobilitzar-se en defensa de determinats serveis que finalment han aconseguit. Davant la forta manca d’espais públics de qualitat al barri i cansats d’esperar, els veïns prenen la iniciativa per aconseguir un lloc de trobada al solar de l’ermita.

 

El procés s’ estructura en quatre fases que conviden a l’acció després de la reflexió:

>> #holaOrriols: qué tenim al barri? (12 de març)

>> #imaginaOrriols: com podria ser aquest espai? (9 d’abril)

>> #transformaOrriols: avaluem les propostes (23 d’abril)

>> #viuOrriols: celebrem el nou espai! (7 de maig)

———-
Organitza: Ajuntament de València/promotor.
A càrrec de: Carpe Via juntament amb el projecte comunitari Orriols Con-Vive i Contexto Arquitectura/coordinació.
Suport: Universitat de València, Universitat Politècnica de València i les plataformes internacionals Civic Wise y Diseño Cívico.
———-
Més informació:
carpe.studio/blog/portfolio/sembra-orriols

 

 

 

ARTICLE COOPERES I SOBRES
Aquest article de Pau Llonch publicat a La Directa té com a element detonador un vídeo viral Yuval Noah (professor d’Història a la Universitat de Jerusalem i conegut per ser l’autor de Sàpiens: Una breu història de la humanitat). A continuació us en reproduïm un fragment:

 

“Fa temps que, entre els acadèmics del sistema, és cool ser apologeta de la cooperació. D’un tipus de cooperació, clar. Sala i Martín la defensa a l’aula en contraposició a l’ensenyament memorístic. Avui mateix, era a RAC1 fent-ho. Per altres, és una de les dinàmiques més definitòries de la Quarta Revolució Industrial que suposadament estem vivint, la que ens portarà a la ciberfàbrica o a l’internet de les coses. Per teòrics de la ciutat creativa com Richard Florida, la cooperació fins i tot seria la condició de possibilitat per a l’aparició d’una nova classe, la classe creativa global, que, amb noves idees, seria el motor de nous negocis i del creixement econòmic. La llista és llarga. En aquest vídeo que ens ocupa –resumint Noah–, l’israelià defensa que allò que ha permès a la humanitat controlar el món (sic) per sobre d’altres espècies ha estat la seva capacitat de cooperar de forma flexible i a gran escala”.
———-

Data de publicació: 29/03/2016.

Publica: La Directa.

A càrrec de: Pau Llonch (cooperativisme cultural, economia crítica i habitatge digne)/autor.
———-
Enllaç a l’article:
paullonch.cat/cooperes-i-sobres

 

 

 

També publicat al nostre Facebook

 

Les imatges i la informació utilitzada per redactar aquesta nota procedeixen de les webs i canals de comunicació dels projectes, espais i esdeveniments difosos.